Gheorghe Cojocaru: „Strângerea celor 15.000 de semnături pentru înregistrarea oficială în campania electorală este un exercițiu ușor pentru unii pretendenți și, dimpotrivă, o barieră de netrecut, pentru alții. Deocamdată, cele mai mari deziluzii le trăiesc unii dintre cei care s-au avântat în competiție pe cont propriu. Unii dintre candidații independenți abandonează în liniște și cu capul sus cursa electorală, alții, din contră, fac mult zgomot, nereușind să se facă și convingători. Fostul ministru al securității, Anatol Plugaru, de exemplu, acuză guvernarea că ar manipula procesul de colectare a semnăturilor, în timp ce, pe de altă parte, partidul opozant al socialiștilor anunță că a adunat deja jumătate de milion de semnături.”
Europa Liberă: Dacă tot l-ați pomenit pe Anatol Plugaru, dânsul a ajuns la concluzia că oricine va participa de acum încolo la alegerile prezidențiale va comite „un act de trădare națională”. Ce spuneți despre această aserțiune?
Gheorghe Cojocaru: „Această declarație a fost făcută în contextul renunțării lui Anatol Plugaru la intenția de a candida la prezidențialele din 30 octombrie, atunci când a solicitat instituțiilor abilitate să anuleze listele prezentate de candidații partidelor politice, invocând o serie de abateri de la litera legii la completarea și prezentarea lor, fără a aduce însă și probe în sprijinul acuzațiilor sale. Eșuând să adune numărul necesar de semnături, Plugaru, califică participarea la alegeri drept „un act de trădare națională”. Și cheamă la boicotarea scrutinului, la care până mai ieri intenționa, totuși, nu numai să participe, ci și să candideze. O întrebare s-ar cere, cel puțin, în cazul lui Anatol Plugaru: dacă ar fi avut în buzunar cele 15.000 de semnături și ar fi rămas în cursă, oare ar mai fi vorbit despre „trădare națională” și boicotarea alegerilor?”
Europa Liberă: Și, totuși, cine ar fi să îl creadă pe Anatol Plugaru că va trăda națiunea prin participare la alegeri?
Gheorghe Cojocaru: „Apelul lui Anatol Plugaru la boicotarea scrutinului prezidențial nu este original, paternitatea aici aparținându-i lui Vladimir Voronin, dar poate că nu este nici ultimul, ar putea urma și alte îndemnuri de a sta acasă în ziua alegerilor. Aceste apeluri, cât n-ar fi de derutant, cad, totuși, pe un sol fertil, existând anumite segmente sociale care ezită să-și asume o opțiune electorală, din nemulțumire și decepție față de actul guvernării. S-ar putea admite că acest tip de absenteism va dezavantaja candidații puterii și va avantaja reprezentanții opoziției, în special, de pe stânga scenei politice sau, în cel mai bun caz, nu va afecta sensibil balanța votului.”
Europa Liberă: Candidatul din fruntea guvernării, Marian Lupu, a făcut apel și dânsul la o metaforă politică, avertizând în chiar ziua cutremurului, resimțit în Republica Moldova, că există pericolul unui cataclism politic care stă să lovească în această toamnă societatea, aruncând-o înapoi. Cum vi se pare acest mesaj?
Gheorghe Cojocaru: „Un cutremur nu e cea mai bună ocazie pentru reflecții pe teme politice cu tentă apocaliptică, ci, mai curând, un fenomen al naturii care pune la încercare la modul direct viața și securitatea cetățenilor. Și, din acest punct de vedere, o invitație la o discuție punctuală era, poate, chiar necesară. În asemenea momente, oamenii politici n-ar trebui să atace psihicul uman cu avertismente sinistre, cât de amenințător n-ar fi seismul politic care s-ar putea produce la alegerile prezidențiale și, mai ales, indiferent de faptul dacă au sau nu dreptate, tăcerea fiind de preferat unor exerciții verbale inoportune.”