Linkuri accesibilitate

În Republica Moldova a început campania electorală pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie


Opt candidați, plus încă alți opt posibili.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Opt candidați prezidențiali au început vineri campania electorală, cu 30 de zile înainte de alegerile din 30 octombrie. Este posibilă însă candidatura a încă altor op persoaneale căror cereri de înregistrare și liste cu semnături de sprijin au fost depuse în ultimul moment și sîny examinate de Comisia Electorală Centrală. Despre startul campaniei electorale, relatează Liliana Barbăroșie:

Cei opt deja înregistraţi, în ordinea înscrierii în competiție, sunt: Marian Lupu (din partea Partidului Democrat), Mihai Ghimpu (din partea Partidului Liberal), Iurie Leancă (din partea Partidului Popular European), Andrei Năstase (din partea Partidului Platforma "Dreptate și Adevăr"), Inna Popenco (din partea Partidului Mișcarea "Ravnopravie"), Dumitru Ciubașenco (din partea Partidului Partidul Nostru), Maia Sandu (din partea Partidului Acțiune și Solidaritate), Igor Dodon (din partea Partidului Socialiștilor).

Sunt de fapt reprezentanți ai principalelor partide din Republica Moldova și, judecând după prezenţa în sondajele de opinie, dintre ei se vor selecta primii calificaţi.

În condiţiile în care este puţin probabil ca vreunul din candidaţi să obţină din primul tur o majoritate a voturilor valabil exprimate, este aproape sigur că va exista şi un al doilea tur, ce se va desfășura la două săptămâni de la primul, pe 13 noiembrie. Atunci va fi declarat învingător candidatul care obține cele mai multe voturi, indiferent de prezența la urne.

Dintre primii opt candidați, Igor Dodon, Dumitru Ciubașenco și Inna Popenco au o orientare pro-Rusia, în timp ce ceilalți cinci au o orientare pro-UE, Mihai Ghimpu fiind pro-unionist.

Au mai reuşit să adune şi să depună la CEC 15.000 de semnături încă opt candidaţi: Ana Guțu și Vitalia Pavlicenco, care susțin unirea cu România, Valeriu Ghilețchi, deputat, Vasile Tarlev – fost prim ministru al guvernului Partidului Comuniștilor în perioada 2001 – 2006, Roman Mihăeș, Silvia Radu, Maia Laguta şi Ion Dron. În cazul lor, însă, CEC abia urmează să decidă validarea sau nu pentru cursa prezidenţială.

Cu excepţia unei creşteri a candidatului partidului democrat ce domină coaliţia de la putere, sondajele de opinie din ajunul campaniei nu au prea adus surprize faţă de măsurările anterioare, care îl creditează cu prima şansă, în mod detaşat, cu peste o treime din intențiile de vot, pe Igor Dodon, sugerând totodată că pentru locul doi se vor lupta Maia Sandu, Andrei Năstase și Marian Lupu, cu procentaje cuprinse între 12 - 13%. În condiţiile în care cele două partide care se autoîntitulează formaţiuni anti-sistem, Platforma Demnitate și Adevăr a lui Andrei Năstase și Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, nu au anunţat deocamdată un candidat comun, aşa cum promiseseră, tot mai mulţi analiști politici cred că în turul doi ar putea ajunge Igor Dodon şi Marian Lupu, ultimul avantajat de o puternică resursă mediatică şi administrativă pe care partidul său a făcut dovada că o poate utiliza cu maximă eficienţă încă la etapa de selectare a semnăturilor în sprijinul candidatului lor.

Cu o zi mai devreme, totuşi, Maia Sandu şi Andrei Năstase şi-au reafirmat intenţia de a merge în competiţie cu un candidat comun, având totodată şi câteva apariţii comune publice, doar că au spus din nou că-şi vor anunţa alegerea ceva mai târziu.

Totodată, forumul civic creat pe fondalul unor ample proteste anti-guvernamentale declanşate de scandalul furtului bancar şi-a făcut publică joi, după o şedinţă cu participarea celor doi lideri politici, intenţia de a relua protestele stradale, o primă acţiune de protest fiind anunţată pentru săptămâna viitoare, când în parlament ar urma să fie examinată moţiunea de cenzură a opoziţiei parlamentare împotriva guvernului Filip.

XS
SM
MD
LG