Printre numeroșii critici ai guvernului pentru adoptarea pachetului de șapte legi prin asumarea răspunderii se numără și Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care a amenințat să conteste legile la Curtea Constituțională. Dar avocatului poporului, i-a luat-o înainte opoziția socialistă care a depus deja contestația la Curte.
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, pune la îndoială legalitatea întregului pachet de șapte legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, în condițiile în care cetățenii au fost obligați să acopere găurile bugetare apărute urmare a fraudei din sistemul bancar. Formațiunea reprezentată de Dodon consideră neconvingător argumentul autorităților care au invocat regimul de urgență pentru reluarea cât mai grabnică a finanțărilor externe. Socialiștii susțin că executivul nu a prezentat nici o dovadă că această măsură va asigura încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internațional. De asta, spune Igor Dodon, cele șapte legi nu pot intra în vigoare:
„Atacăm legalitatea în genere a procedurii de asumare a responsabilității pe astfel de legi de către guvern. Noi considerăm că aceste șapte legi, atât la capitolul de concept cât și ceea ce ține de examinarea moțiunii de cenzură sunt ilegale. Noi considerăm că ele nu pot intra în vigoare și nu pot fi aplicate.”
În replică, fruntașul democrat, Dumitru Diacov spune că majoritatea parlamentară a încuviințat asumarea de răspundere pentru legile convenite cu Fondul Monetar Internațional, urmând a fi pus în aplicare planul de activități elaborate de guvern.
Criticile însă, susține el, derivă din agenda electorală a opoziției parlamentare:
„Opoziția caută diferite posibilități ca să nu fie de acord cu guvernarea. Procedura care a fost în parlament este în conformitate cu legislația în vigoare. Coaliția majoritară care sprijină guvernul, trebuie să sprijine guvernul și mai departe. Noi avem angajamente, astăzi delegația guvernului a zburat la Washington și trebuie să aibă cu ea tot pachetul de acte legislative negociat cu Fondul Monetar.”
Președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov a justificat graba cu care a fost adoptat și promulgat acest pachet de legi prin faptul că în plină campanie electorală, dezbaterea publică a acestora ar fi tergiversat intrarea lor în vigoare, contrar angajamentelor față de FMI.
Între timp, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai şi-a anunțat atitudinea critică față de pachetul de șapte legi aprobate prin angajarea răspunderii executivului. Acesta a deplâns lipsa de transparență cu care au fost promovate actele normative ce vizează cetățenii Republicii Moldova și a menționat faptul că pachetul de legi nu a fost transmis spre avizare tuturor instituțiilor publice interesate, ceea ce ar presupune examinarea suplimentară.
Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, spune că Înalta curte ar avea motive temeinice să examineze sesizarea opoziției socialiste doar dacă deputații vor demonstra că s-au admis încălcări procedurale, de exemplu, ce țin de obligativitatea avizelor comisiilor parlamentare de specialitate:
„În acest caz curtea poate și va examina în mod obligatoriu dacă este bine arătat obiectul sesizării. Verificarea unei legi la constituționalitate poate fi și după intrarea ei în vigoare, chiar și după ce a fost în vigoare o perioadă foarte mare de timp.”
Nicolae Osmochescu notează că actul prin care președintele Nicolae Timofti a promulgat cele 7 legi nu poate fi contestat, singura cale cu sorți de izbândă fiind cea prin care să se justifice clar anume încălcarea unor aspecte procedurale. Semnarea de către șeful statului a pachetului de legi, între care cea care transformă în datorie publică miliardele date băncilor devalizate, a fost criticată și de Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, care a anunțat continuarea unor acțiuni de protest.