În cursul ultimei dezbateri prezidentiale americane televizate, Hillary Clinton si Donald Trump s-au acuzat reciproc ca ar fi „păpușile” lui Vladimir Putin. Intr-un recent articol, amiralui in retragere Jim Stavridis, fost comandant NATO sustine ca raporturile ruso-americane au zone de risc, dar si oportunitati. Despre care ar fi acestea, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.
Amiralul Jim Stavridis scrie ca Putin continua sa-și mentina popularitatea in Rusia cu un amestec de agresivitate dincolo de granite, simboluri de virilitate si porniri de dominatie si nationaliste, toate ingrijorind tari vecine. Strategia liderului de la Kremlin vizeaza mentinerea dominatiei interne si in acest context, un comportament care sa creeze impresia de forta, in relatia cu America joaca un rol important.
Amiralul in retragere, care acum preda la o universitate washingtoniana se intreaba cum pot Statele Unite sa raspunda la o astfel de strategie? El crede ca Washingtonul trebuie sa profite de avantajele geopolitice de care dispune si sa creeze o relatie bazata pe tranzactii cu Rusia, care, in timp sa diminueze riscul de conflict. Atunci cind Moscova violeaza legislatia internationala si drepturile omului, expertul american crede ca America trebuie sa foloseasca cu hotarire mecanisme diplomatice si sa solicite modificarea comportamentului Rusiei.
Dar el crede ca trebuiesc explorate si zone de potentiala cooperare, una fiind lupta impotriva traficului cu droguri, care pune probleme ambelor tari. Alte zone de cooperare pot fi lupta impotriva pirateriei la coastele Africii si-n alte parti, contra-terorismul, in special impotriva ISIS, controlul inarmarilor, evitarea militarizarii zonei Arctice si protectia mediului inconjurator.
Zona de cea mai mare tensiune, in raporturile ruso-americane este - crede Jim Stavridis - Europa, unde forțe centrifuge, multe sprijinite de Putin, incearca sa destrame Uniunea Europeana. Amiralul crede - la fel ca si Henry Kissinger - ca politica externa presupune stabilirea de prioritati si evaluarea consecintelor diverselor actiuni. In chestiunea pirateriei cibernetice, expertul crede ca Statele Unite trebuie sa-si demonstreze capabilitatile pentru ca Rusia sa inteleaga ca un astfel de conflict nu e in interesul nimanui.
Amiralul Jim Stavridis spune ca un nou Război rece trebuie evitat si nu crede ca el ar fi inceput. El este de parere ca fara o definire clara a interesului national si o politica de tranzactii, America inainteaza catre o zona periculoasa.„Avem nevoie de un plan strategic coerent cu componente tranzactionale pentru a ne asigura ca nu trecem de la iritare internationala, la confruntare accidentala si actiune militara deliberata” - a spus amiralul in retragere Jim Stavridis.