Linkuri accesibilitate

Cetățeni moldoveni din diaspora votează la alegerile prezidențiale din 30 octombrie


În străinătate au fost deschise 100 de secţii de votare, cele mai multe în Italia, România şi Federaţia Rusă.

Cetăţenii stabiliţi în Italia au ieşit activ la vot. În unele secţii s-au format cozi de la primele ore, este şi cazul secţiei din incinta sediului Consulatului de la Padova. Potrivit consulului Oleg Nica, în oraşul Padova au fost deschise două secţii de votare, iar în regiune, pe o rază de 100 de kilometri, sunt şase secţii. Aici au permise de şedere 11.000 de cetăţeni moldoveni, plus la asta există cetăţeni veniţi în Italia cu acte româneşti, mai spune consulul Oleg Nica.

Oleg Nica: „În acest moment avem o prezenţă foarte mare, se stă la rând. Se votează foarte-foarte activ. Coada nu este enorm de mare, dar este coadă permanent, adică oamenii stau, estimativ, 20-30 de minute la coadă”.

Europa Liberă: Vă aşteptaţi ca să crească numărul spre seară?

Oleg Nica: „Noi suntem pregătiţi să facem faţă fluxului atât cât avem capacitate, adică avem 3.000 de buletine, sperăm să fie de ajuns. Dacă ceva, este al doilea birou care-i deschis în Padova, vor redirecţiona oamenii încolo în cazul în care vedem că nu ne isprăvim”.

Prezenţă mai mică se înregistrează deocamdată la Lisabona, spune Valeriu Ticu, stabilit în Portugalia de 16 ani. Chiar dacă este dezamăgit de situaţia din ţară, el şi-a îndemnat colegii să meargă la vot şi a dat telefoane la rude şi prieteni de-acasă.

Valeriu Ticu: „Nu ne aşteptăm la o participare mai mare la alegeri şi motivul este clar: majoritatea a rămas dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat. E normal să participi, să-ţi dai votul, chiar dacă se întâmplă ceea ce se întâmplă dintr-un singur motiv, aş spune, ca cineva să nu ne folosească votul nostru. A spune că nu merg că sunt supărat nu rezolvi nimic practic”.

Mobilizare voluntară a făcut şi Sergiu Butnaru stabilit la Londra de aproape zece ani. Tânărul spune că este îngrijorat de eventuale fraudări ale alegerilor. Ca să nu se întâmple acest lucru, Sergiu Butnaru îndeamnă cetăţenii cu drept de vot să meargă la alegeri.

Sergiu Butnaru: „Trebuie să ieşim la vot, trebuie să votăm, trebuie să facem o schimbare, căci mulţi ani nu s-au făcut schimbări şi tot ce se face se face spre binele nostru ca să schimbăm regimul - să spunem - oligarhic de la putere, să vină alţi oameni cu minte mai lucidă şi să trăim mai bine. Vrem un viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru noi, pentru părinţii noştri”

În străinătate au fost deschise 100 de secţii de votare, cele mai multe în Italia, România şi Federaţia Rusă. Până la 12.30, peste 1500 de cetăţeni au votat la Moscova, prezenţe mari s-au înregistrat la Bucureşti, Padova, Milano, Roma.

XS
SM
MD
LG