Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, și soția sa, Maria, au depus, joi, jurământul de cetăţeni moldoveni la ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Fostul preşedinte Traian Băsescu și soţia sa, Maria Băsescu, au primit cetăţenia moldovenească printr-un decret semnat în 9 iunie de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Traian Băsescu și-a planificat obținerea cetățeniei moldovene încă din perioada în care era șeful statului. Bazându-se pe notorietatea sa de dincolo și de dincoace de Prut, fostul președinte al României spera, poate, în urmă cu patru ani că va putea juca un rol istoric. Între timp, însă, cota de popularitate a lui Traian Băsescu a scăzut dramatic, și-a pierdut susținătorii din zona elitei intelectuale, iar Partidul Mișcarea Populară pe care îl conduce se află, potrivit sondajelor, la doar 4%, sub pragul de intrare în Parlament, dar în marja de eroare calculată de sociologi la 3%.
Fostul președinte și soția sa au depus astăzi jurământul de credință Republicii Moldova într-o ceremonie solemnă ținută la ambasada acestei țări în care li s-a acordat cetățenia. Decretul privind cetățenia fusese semnat încă din luna iunie, de președintele Nicolae Timofti, dar Băsescu a preferat să amâne ceremonia pentru campania electorală.
Linia roșie a programului Partidului Mișcarea Populară este unirea României cu Republica Moldova, iar fostul președinte este singurul lider din politica mare a țării care militează pentru comasarea celor două țări. „Trebuie creat un minister al reunificării”, apoi moldovenii ar trebui să treacă la leul românesc. Acesta e planul trasat de Traian Băsescu. Din punctul lui de vedere, Republica Moldova nu se poate salva singură și are nevoie de România pentru a intra în Uniunea Europeană, dar nu ca stat independent, ci ca regiune a unei țări reîntregite. Altminteri, moldovenii vor rămâne o perioadă nedefinită în zona gri în care se află.
Fostul președinte român, primul care a creat o punte spre Republica Moldova, nu mai are, însă, credibilitate în propria lui țară, de când a început să aibă discursuri împotriva procurorilor anticorupție și să apară la televiziuni de știri îndoielnice. În aceste condiții, scopul lui este să atragă electoratul naționalist, să joace rolul patriotului, al eroului care face totul pentru poporul său. Care este neînțeles, dar convins că verdictul istoriei îi va da dreptate.
Ca orice politician cu experiență, Băsescu a început să-și construiască o doctrină încă de pe vremea când își expunea discursul iredentist din fotoliul de președinte. „Nu e niciun secret că România are un proces de recuperare a românismului din jurul frontierelor”, spunea atunci Traian Băsescu, sugerând că România are ambiția să-și impună puterea în regiune. Dar, țintele Bucureștiului s-au schimbat încet și discret, în ultimii doi ani, de când Klaus Iohannis este șeful statului, iar proiectul unionist al fostului președinte nu face decât să-i dea acestuia un pretext de a reveni în politică și nu în cele din urmă un magnet de strâns voturi.