Omul de afaceri miliardar din New York, fostă stea de televiziune, a cîștigat în mod surprinzător cursa electorală din vara trecută pentru nominalizarea drept candidat la președinția Statelor Unite din partea Partidului Republican.
Magnatul imobiliarului i-a șocat pe analiștii politici și pe politicienii americani eliminîndu-i pe ceilalți 16 candidați importanți pentru a cîștiga nominalizarea, pe care a acceptat-o în iulie, la Convenția națională a republicanilor de la Cleveland.
Un neofit pe planul politicii, Trump a candidat ca o personalitate anti-establishment, criticînd și insultîndu-și grav adversarii mai experimentați, fie pe Twitter, fie în cursul dezbaterilor. Trump și-a depășit ultimii adversari, pe Ted Cruz, senator de Texas, și pe guvernatorul statului Ohio, John Kasich, pentru a cîștiga dreptul de a o înfrunta în alegerile de la 8 noiembrie pe Hillary Clinton.
Promițînd să facă „America mare din nou” prin crearea mai multor locuri de muncă și scăderea impozitelor, Trump nu a oferit multe detalii pe aceste subiecte și și-a modificat adesea pozițiile. A spus că va crește „justiția și ordinea” și s-a angajat să construiască un zid la frontiera dintre Statele Unite și Mexic pentru a opri intrarea imigranților ilegali, declarînd că Mexicul ar trebui să plătească pentru construcție.
Trump a mai spus că va introduce „verificări maxime” ale imigranților musulmani, pentru a stabili care dintre ei sînt teroriști, dar recent a dat înapoi de la promisiunea de a interzice intrarea vreunui musulman în Statele Unite.
În vîrstă de 70 de ani, Trump l-a criticat sever pe președintele Barack Obama afirmînd că ar fi un lider slab și l-a blamat pentru ceea ce a caracterizat drept politici falimentare în Siria și în alte zone fierbinți din lume. A fost deosebit de critic la adresa Acordului nuclear cu Iranul, din 2015, pregătit la Washington.
Trump a caracterizat-o pe Hillary Clinton drept „cel mai slab secretar de stat” din istoria Statelor Unite, în timp ce l-a lăudat cu gura întreagă pe președintele rus Vladimir Putin drept „un mare lider de stat”.
Nu odată, Trump a demonstrat lipsa de cunoștințe pe planul politicii externe și, într-un interviu cu o lună în urmă, a dat de înțeles că nu era la curent cu faptul că Rusia a anexat cu forța Peninsula Crimeea a Ucrainei.
Trump, ale cărui origini de familie sînt germane și scoțiene, s-a născut la New York, ca fiu al Fred Trump, un bogătaș din lumea imobiliarului. El a absolvit Academia Militară de la New York, instituție privată, înainte de a se înscrie la Universitatea Fordham, în Bronx. Ultimii doi ani de studii și i-a petrecut la prestigioasa Școală Wharton de la Universitatea Pennsylvania, pe care a terminat-o cu o diplomă în economie, în 1968.
Trump nu a efectuat serviciul militar, în era războiului din Vietnam beneficiind fie de scutiri de studii, fie medicale. În timpul studiilor, Trump a început să lucreze în compania imobiliară a tatălui său, pe care a preluat-o în 1999, după moartea acestuia.
Organizația Trump a construit mai mulți zgîrie-nori și cazinouri în lume, cele mai multe în aria new-yorkeză. În ultimii ani, compania a fost implicată și în organizarea de cursuri de golf și a condus mai multe „concursuri de frumusețe” în Statele Unite și în lume. Organizația Trump s-a declarat în mai multe rînduri în faliment, iar Trump a eșuat în încercările de a crea o universitate și de a dezvolta o piață pentru produse de genul sticlelor de apă sau fripturilor.
Trump, al cărui venit net este estimat între 3-3,7 miliarde de dolari, a devenit celebru cînd a apărut în jocul de televiziune denumit „Ucenicul”. Jocul a început în 2004, iar Trump s-a remarcat prin folosirea curentă a expresiei „Ești dat afară!”, în timp ce elimina un participant la sfîrșitul fiecărui episod. Contractul la televiziune al lui Trump a fost anulat de NBC în 2016, din cauza „declarațiilor sale denigratoare” la adresa imigranților.
Trump are cinci copii din trei căsătorii și opt nepoți. Fiica sa Ivanka, și fiii săi Donald Jr. și Eric, au jucat roluri importante pe parcursul campaniei electorale. Trump a fost crescut în credința presbiteriană, o ramură a Bisericii Protestante.
Mike Pence
Guvernatorul de Indiana, Mike Pence, candidatul republican la postul de vicepreședinte al Statelor Unite, este un fost congressman, care a acceptat oferta lui Donald Trump de a-i fi asociat în campania electorală la 15 iulie, cu două săptămîni înainte de Convenția națională a Partidului Republican.
Pence este cunoscut pentru vederile sale conservatoare pe teme sociale și fiscale și vorbește despre credința sa puternică creștină. În 2008 și în 2012 a fost menționat ca un posibil candidat prezidențial, dar nu a candidat niciodată oficial pentru funcție.
În vîrstă de 57 de ani, Pence a lucrat ca avocat și moderator radio, înainte de a se angaja în politică. Născut din părinți irlandezi catolici în statul Indiana, Pence a absolvit Hanover College în 1981 și a obținut în 1986 o diplomă de avocat după studii la Universitatea Indiana. După ce a lucrat cîțiva ani ca avocat, a candidat fără succes pentru Congresul American în 1988 și 1990.
Și-a continuat între timp activitatea ca avocat și a moderat emisiunea „The Mike Pence Show” pe teme de politică.
A fost ales în Congres în anul 2000 și a fost membru al Camerei Reprezentanților pînă în 2012, cînd a candidat și a cîștigat funcția de guvernator al statului Indiana. Pence a fost ales pentru cea de-a treia poziție ca importanță pentru republicani în Congres în 2009. A activat în Comisia de Politică Externă a Camerei Reprezentanților și este considerat în cunoscător al problemelor de politică internațională.
În calitate de guvernator a redus impozitele și a obținut o mărire de buget pentru Indiana. A făcut obiectul unei controverse în legătură cu o lege pe care a semnat-o în calitate de guvernator, și care a fost considerată de comunitatea LGBT drept discriminatorie. După proteste pe plan local și național, legea a fost ulterior modificată.
Pence este căsătorit și are trei copii.