Scena politică moldoveană va suferi modificări în perioada următoare, dar acestea nu vor fi cauzate de câștigătorul recentelor alegeri prezidențiale – este o ipoteză a analistului politic Vladimir Socor de la Fundația Jamestown dn Statele Unite împărtășită într-un interviu Valentinei Ursu.
Europa Liberă: În societatea moldavă se discută foarte mult şi chiar se presupune că într-un viitor nu atât de îndepărtat va fi creat un pol social-democrat. Se gândeşte cineva dintre politicieni la acest lucru?
Vladimir Socor: „Da, cu siguranţă.”
Europa Liberă: Şi ar avantaja Republica Moldova?
Vladimir Socor: „Este unul dintre cele două proiecte politice actuale ale domnului Plahotniuc. Dânsul doreşte să coaguleze un mare partid, un fel de partid de tip fronts, popular sau de tip front unic, o organizaţie mare după modelul Edinaia Rosia, în cuprinsul căruia să existe grupări de diferite nuanţe ideologice sau de diferite orientări ideologice, toate sub controlul centrului puterii. În această constelaţie, în acea se va numi partid socialist-democrat, domnul Plahotniuc va avea sub controlul său o grupare unionistă mică, dar necesară la dreapta, la flancul drept al acestei construcţii; la flancul stâng al acestei construcţii o grupare de nuanţă comunistă cu transfugii de la Voronin sau cu câţiva deputaţi pe care, sunt sigur, că domnul Plahotniuc îi va rupe de la fracţia Partidului Socialiştilor.”
Europa Liberă: Câţi vor fi?
Vladimir Socor: „Acum se vorbeşte despre şapte. Eu nu vreau să intru în speculaţii, dar voi fi câţiva, cu siguranţă. Domnul Plahotniuc are această tehnică specifică a lui de a rupe deputaţi individuali, de a rupe preşedinţi de raioane sau organizaţii locale de la un partid, pentru a-i ataşa Partidului Democrat sau a-i constitui într-un actor nedefinit cu această construcţie politică, cu o etichetă de tip social-democrat sau socialist, sau democratic-socialist, să fie acceptat ca membru în internaţionala socialistă, prin intermediul domnului Lupu. Contează pe prietenia lor cu Serghei Stanişev, un personaj foarte important în internaţionala socialistă şi în Parlamentul European, este bulgar, e fiul unei vechi familii comuniste bulgare. Domnul Stanişev în Bulgaria a prezidat o guvernare social-democrată arhicoruptă şi penetrată de interesele economice şi de companiile energetice ruseşti.”
Europa Liberă: Cât de eficient e actul guvernării acum? Pentru că cei de la guvernare le spun cetăţenilor că s-a ajuns să fie menţinută stabilitatea, că FMI a acceptat să semneze un acord cu guvernul Republicii Moldova, că vor începe să vină bani din asistenţa occidentală. S-a stabilizat situaţia social-politică în Moldova?
Vladimir Socor: „Guvernarea este stabilă. Sistemul instituit de domnul Plahotniuc este stabil. M-aţi întrebat dacă guvernarea este eficientă. Este eficientă, dar întrebarea este: eficientă în interesul cui? E eficientă în interesul cetăţenilor? Nu. E eficientă în interesul grupării de putere, vârful căreia îl reprezintă domnul Plahotniuc şi are câteva zeci de familii beneficiare.”
Europa Liberă: Partenerii externi sprijină Republica Moldova, aceasta o spun.
Vladimir Socor: „Da, aţi spus corect. Nu sprijină o persoană anume, sprijină Republica Moldova. Dar aceiaşi parteneri, inclusiv Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, mai puţin Uniunea Europeană, dar, în primul rând Departamentul de Stat american, au ajuns la concluzia că domnul Plahotniuc garantează stabilitatea politică. Deci, suntem într-o epocă de post-promovare a democraţiei. Epoca americană de promovare agresivă a democraţiei a luat sfârşit. Eu văd aici un punct bun. Promovarea agresivă a democraţiei prin mijloacele prin care a fost promovată a fost o greşeală strategică uriaşă din partea Statelor Unite ale Americii. Acum SUA au devenit mai realiste. În cazul Republicii Moldova politica americană doreşte stabilitate, ei consideră că domnul Plahotniuc, prin puterea reală pe care o deţine, garantează stabilitatea. Nu Occidentul i-a dat lui Plahotniuc această putere. El a cucerit-o singur, prin talentele sale enorme. Are nişte talente foarte mari.”
Europa Liberă: Domnul Plahotniuc are relaţii foarte bune cu vecinii, cu liderul de la Kiev, domnul Poroşenko, cu social-democraţii din România, care sunt acreditaţi acum în sondaje cu victorie la alegerile parlamentare din decembrie.
Vladimir Socor: „E corect.”
Europa Liberă: Ce reproşuri poţi avea la adresa domnului Plahotniuc, dacă are atâta susţinere din afară?
Vladimir Socor: „Să nuanţăm. Prietenia personală, că e o prietenie personală, nu statală, a lui Plahotniuc cu Poroşenko datează de pe vremea când domnul Poroşenko era un oligarh corupt. Domnul Poroşenko a evoluat enorm într-o direcţie pozitivă. Domnul Poroşenko de astăzi nu mai este domnul Poroşenko de acum câţiva ani. El s-a maturizat şi a evoluat în mod admirabil. Dar prietenia lui personală cu Plahotniuc datează de pe vremea acea. Au avut interese de afaceri comune şi nu erau afaceri mari, erau afaceri mici. Nu este o bază suficientă pentru a crea o construcţie politică între ei. În ceea ce priveşte Partidul Social Democrat din România, elementele sale de la vârf sunt condamnate pentru corupţie şi dovedite ca atare. Şi formează obiectul unor noi dosare penale actualmente aflate în curs. Deci, acesta este vârful Partidului Social Democrat din România.”
Europa Liberă: România este ţara care ajută necondiţionat Republica Moldova?
Vladimir Socor: „Ajută condiţionat. Depinde cine din România. Pentru că în România nu mai există un singur centru de decizie în ceea ce priveşte Republica Moldova. Pe vremea preşedintelui Traian Băsescu exista un singur centru de decizie în ceea ce priveşte Republica Moldova la Preşedinţie şi prin alte organizaţii ale statului controlate de domnul Băsescu personal. Acest centru unic nu mai există. Un centru de decizie este guvernul actualmente tehnocrat, condus de Dacian Cioloş, care coordonează strâns cu Uniunea Europeană politica faţă de Republica Moldova şi care a acordat o primă tranşă din ajutorul economic, condiţionat. Condiţiile fiind coordonate şi cu Republica Moldova, şi cu Fondul Monetar Internaţional.”
Europa Liberă: Înseamnă că acele condiţii au fost onorate de către guvern?
Vladimir Socor: „Nu. Acele condiţii urmează să fie onorate.”
Europa Liberă: Prima tranşă a venit în baza onorării unor condiţii.
Vladimir Socor: „A venit în baza promisiunilor de a îndeplini nişte condiţii grele care includ concedierea unui număr destul de mare de funcţionari din aparatul de stat, creşterea tarifelor la electricitate şi gaze, o reformă destul de dureroasă a sistemului de pensionare. Toate acestea abia urmează să fie îndeplinite. Și ajutorul este condiţionat de acestea. Mai mult decât atât, ajutorul este atât de mic, încât nu poate fi folosit pentru investiţii, ci numai pentru acoperirea găurilor din bugetul de consum curent. Nu este un ajutor de dezvoltare, este un ajutor de supravieţuire la limită.”
Europa Liberă: Este şi o asistenţă care va permite actualei guvernări să-şi ducă mandatul până în 2018, atunci când îşi va încheia activitatea actuala legislatură în Parlament.
Vladimir Socor: „Aşa ar trebui să fie. Dar tranşele sunt acordate anual. Ne întrebăm dacă încă va mai fi acordată o tranşă în 2017. Nu suntem siguri.”
Europa Liberă: A venit ajutorul de la FMI, asistenţa financiară pe care o acordă, împrumuturile. Mai vin şi de la alte instituţii europene. Aşa, câine-câineşte Moldova va merge înainte.
Vladimir Socor: „Câine-câineşte, da, dar fără dezvoltare. Aceste sume de bani acoperă găuri din bugetul de consum curent, nu sunt credite de dezvoltare.”
Europa Liberă: Ce se poate întâmpla pe eşichierul politic de centru-dreapta în Republica Moldova? Se vor consolida, vor rămâne dezbinaţi? Cum e mai bine să se întâmple lucrurile?
Vladimir Socor: „Eu consider rezultatul de 48%, rezultat obţinut de Maia Sandu în comun cu Andrei Năstase şi cu partidele respective, îl consider ca pe un rezultat superb în condiţiile existente – fără finanţare, fără suport media, fără resurse administrative, fără aparat politic în teritoriu. E un rezultat splendid şi acest rezultat arată o consolidare a societăţii. Niciodată nu a fost o jumătate din societate consolidată în jurul unei singure platforme politice.”
Europa Liberă: Dar se vorbeşte și despre o divizare a societăţii moldave. Şi faptul că aceste alegeri prezidenţiale ar fi adus foarte multă tensiune în spaţiul public.
Vladimir Socor: „Diviziunile tradiţionale din Republica Moldova în jurul chestiunilor de identitate, de limbă, etnicitate, istorie, Est, Vest, Eurasia, Europa, diviziunile acestea sunt tradiţionale, sunt profunde şi sunt multiple, pentru că fiecărui segment electoral îi corespunde câte o orientare sau câte o ideologie. Acesta explică şi împărţirea spectrului politic în atât de multe partide. Niciodată nu s-a consolidat o jumătate din populaţie în jurul unui singur program, care nu ţinea seama de chestiuni de identitate, limbă sau geopolitică. Acesta a fost marele merit al campaniei conduse în comun de Maia Sandu şi de Andrei Năstase, s-au concentrat asupra problemelor care îi preocupă pe cetăţeni.”
Europa Liberă: Ce va face mai departe acest segment?
Vladimir Socor: „Acest segment are toate şansele să crească dincolo de jumătatea pe care o cuprinde în prezent. Alegerea domnului Dodon s-a datorat, în cea mai mare parte, domnului Plahotniuc, prin canalele de televiziune care au răspândit minciuni şi calomnii la adresa Maiei Sandu. Un număr mic, dar suficient de cetăţeni au crezut aceste minciuni şi, practic, l-au săltat pe domnul Dodon mai sus de limita de 50%, dacă se confirmă, l-au săltat datorită acestor minciuni. Dacă nu ar fi fost suportul canalelor de televiziune ale domnului Plahotniuc, domnul Dodon, cu siguranţă, nu ar fi câştigat alegerile. Şi domnul Dodon este conştient de acest lucru.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă cu acest centru-dreapta politic?
Vladimir Socor: „Eu aş numi aceste două partide, partidele cetăţenilor din Republica Moldova. Şi PAS, şi Partidul Demnitate şi Adevăr, de fapt, sunt partide neideologice, ei luptă pentru întărirea şi consolidarea statului, pentru instituţii, pentru domnia legii, pentru înlăturarea oligarhismului şi a corupţiei. Deci, sunt partide care reprezintă interesele cetăţenilor Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Trebuie să se contopească? Trebuie să rămână separate? Trebuie să se pregătească pentru campania parlamentarelor?
Vladimir Socor: „De pregătit sigur că trebuie să se pregătească, dar va fi o decizie tactică dacă vor fuziona, dacă vor forma un bloc, care e altă posibilitate, sau dacă vor intra în alegeri pe culoare paralele, apelând fiecare la câte un segment electoral anume. Acestea sunt decizii tactice, pe care le vor lua aceste două partide în decursul celor doi ani care urmează. Dar principalul este ca aceste două partide să rămână împreună şi să aibă un mecanism instituţionalizat de cooperare. Nu să se întâlnească din când în când, la nevoie sau după ureche, dar să aibă un mecanism permanent instituţionalizat de cooperare. Şi al doilea, este necesar să înfiinţeze echipe de campanie cu experţi tehnocraţi în domenii concrete din lumea de afaceri şi din lumea institutelor de cercetări din Chişinău. Pentru că aceste două partide trebuie să prezinte alegătorilor soluţii concrete la probleme economice şi tehnice concrete.”
Europa Liberă: Au apărut voci care au spus că dumneavoastră la anumite etape i-aţi fi sugerat fostului preşedinte Voronin cum să administreze treburile sfatului. Ce sfaturi aţi avea pentru Igor Dodon dacă ajunge în fruntea Moldovei?
Vladimir Socor: „Cu domnul Voronin am avut convorbiri mai ales despre politica externă şi politica faţă de Transnistria, nu faţă de alte probleme. Dodon de astăzi s-a schimbat foarte mult în comparaţie cu Dodon de acum un an. Iarna trecută domnul Dodon era în stradă cu protestatarii, era unul dintre componentele marii mişcări protestatare care a cuprins diferite partide şi orientări. Din iarna trecută până acum domnul Dodon a trecut din stradă în oficiile puterii, s-a transformat din protestatar în component al sistemului. Domnul Dodon s-a întors cu 180 de grade în decursul acestui an. Puterea actuală din Republica Moldova este o putere cu două capete – Plahotniuc şi Dodon. Plahotniuc reprezintă puterea reală, Dodon reprezintă puterea simbolică. Ce îl sfătuiesc pe Dodon? Îl sfătuiesc să folosească autoritatea morală care există, este investită în oficiul prezidenţial, pentru a ajuta la scoaterea instituţiilor statului din captivitate, pentru a combate oligarhismul pe care dânsul l-a combătut în campania electorală, dar l-a combătut ca fenomen abstract, fără a-l nominaliza, cu toate că acest fenomen în Republica Moldova are nume şi numele său este Plahotniuc. Primul pas al domnului Dodon este un pas greşit, negativ, care arată subordonarea lui faţă de domnul Plahotniuc, care l-a făcut preşedinte, şi anume, înţelegerea care se pare că există, că domnul Dodon şi Plahotniuc au ajuns la o înţelegere despre procurorul general.”
Europa Liberă: Domnul Dodon a făcut declaraţii în ultimul timp şi a spus: „Partidul Socialiştilor nu va face coaliţie niciodată cu Partidul Democrat. Igor Dodon niciodată nu-l va nominaliza pe Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier”. Şi, în general, că el nu are nimic cu coordonatorul coaliţiei majoritare din Legislativ.
Vladimir Socor: „Partidului Socialiştilor îi va conveni să rămână un partid de opoziţie. Nemulţumirea cetăţenilor faţă de regim este atât de mare, încât Partidului Socialiştilor îi va conveni să rămână un partid de opoziţie. Deoarece celelalte partide din Parlament, care fac parte din aşa-zisa majoritate absolută, sunt partide moarte, cu lideri cadavre politice. Aceste promisiuni ale domnului Dodon că Partidul Socialiştilor nu va face coaliţie, că domnul Dodon nu-l va numi pe Plahotniuc prim-ministru, Plahotniuc nu doreşte să fie prim-ministru şi socialiştii nu doresc să facă parte din coaliţia guvernamentală. Deci, promisiunile lui Dodon, pur şi simplu, înşeală lumea, ei au alte înţelegeri, care nu sunt la vedere. Şi sunt două – procurorul general şi un nou Cod Electoral, prin care jumătate din numărul membrilor Parlamentului vor fi aleşi în circumscripţii uninominale.”
Europa Liberă: Sistemul mixt.
Vladimir Socor: „Da.”
,