Victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale a fost validată astăzi de Curtea Constituțională, exact la o lună după al doilea tur de scrutin în care candidatul socialist a învins-o pe lidera PAS Maia Sandu. Curtea a luat decizia după ce toate contestațiile electorale au fost respinse în instanțele de drept comun, respingând și ea cererea candidatei perdante de a investiga probele despre presupuse fraude, o cerere depusă abia azi dimineață.
Anunțul că Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova a fost făcut de președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase:
„Mandatul președintelui Republicii Moldova este validat de Curtea Constituțională. Domnul Igor Dodon a informat Curtea despre încetarea calității de membru de partid. La 12 decembrie 2016 candidatul ales în funcția de președinte al Republicii Moldova a prezentat Curții cererea de demisie din funcția de deputat ales din partea Partidului Socialiștilor. În ședința plenară nu au fost stabilite circumstanțe de natură să împiedice validarea mandatului domnului Igor Dodon pentru funcția de președinte.”
Politicianul cu viziuni pro-ruse Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie cu peste 52 la sută din voturi, învingând-o pe contracandidata pro-european Maia Sandu, votată de aproximativ 48 la sută din alegători. Imediat după anunțarea verdictului de către Înalta Curte, președintele ales Igor Dodon a declarat că oponenții săi politici au întins la maximum termenul de intrare în funcție a șefului statului:
„Vreau să îmi exprim convingerea că această tergiversare a fost făcută intenționat, cu scopul ca guvernarea să reușească să promoveze anumite reforme antipopulare, cum ar fi numirea procurorului general, deschiderea Oficiului NATO, reformare sistemului de pensionare ș.a. Eu voi face tot posibilul și promit că nu vă voi dezamăgi. Am avut un an destul de dificil, dar eu sunt ferm convins că voi face tot posibilul ca anul 2017 să fie un an mai bun, cu rezultate concrete pe care le va simți fiecare cetățean al Republicii Moldova.”
Secretarul general al Curții Constituționale, Rodica Secrieru, a declarat Europei Libere că au mai rămas 15 zile în care Parlamentul și administrația prezidențială trebuie să decidă data depunerii jurământului și procedurii de învestire în funcția de șef de stat a lui Igor Dodon.
Rodica Secrieru: „Învestitura și depunerea jurământului urmează să aibă loc în 45 de zile din ziua alegerilor. Au mai rămas 15 zile.”
Europa Liberă: Cum vi se pare, de ce a apărut această constatare precum că Înalta Curte ar avea o poziţie părtinitoare?
Rodica Secrieru: „Ne-a surprins această declaraţie. Dacă e să fim sinceri, am fost în contact permanent cu doamna Sandu, avem şi câteva corespondenţe la acest capitol, în care doamna Sandu, în data de 23 noiembrie, dacă nu mă înşeală memoria, a solicitat să nu examinăm încă rezultatul final al alegerilor, până nu sunt epuizate litigiile care se aflau pe rolul instanţelor, inclusiv litigiul în care figura doamna Sandu ca parte. Acest demers i-a fost satisfăcut, în mod oficial de către Curtea Constituţională. Curtea Constituţională a aşteptat ca toate litigiile să fie epuizate. Nu văd ce ar putea doamna Sandu să reproşeze Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională a fost în comunicare şi cu Comisia Electorală Centrală, cu instanţele de judecată şi cu ambii concurenţi electorali.”
Europa Liberă: Decizia este irevocabilă?
Rodica Secrieru: „Nu poate fi supusă nici unei căi de atac.”