Linkuri accesibilitate

Ce este acordul UE cu Ucraina, și mai ales ce nu este


Președintele Parlamentului European Martin Schulz, Bruxelles, 15 decembrie 2016
Președintele Parlamentului European Martin Schulz, Bruxelles, 15 decembrie 2016

Summit european cu denivelări.

Ceea ce va rămâne ca un precedent juridico-politic de la acest summit al Uniunii Europene care a încheiat președinția rotativă slovacă înainte de a o trece Maltei este felul în care, în concluziile finale, cei 28 de lideri au căutat să salveze alianța strategică cu Kievul, dând în același timp garanții guvernului Olandei că Ucraina nu va putea intra în UE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Premierul olandez Mark Rutte a obținut de la cei 27 de omologi ai săi un text care în loc să spună ce este acordul UE cu Ucraina spune mai ales ce nu este: tratatul nu oferă Ucrainei statutul de candidat la UE, nici acum nici în viitor, nu le dă ucrainenilor dreptul de a lucra în UE și nici nu oferă garanții de securitate… Altfel zis, dacă Rusia intervine militar direct și pe față în Ucraina, Europa nu o va apăra.

In luna aprilie, olandezii au respins printr-un referendum ratificarea acordului de către țara lor.

Premierul olandez Mark Rutte a obținut de la ceilalți 27 de lideri aprobarea unor noi clauze și amendamente care vor face ca în text să se precizeze limpede că acordul nu oferă în nici un fel Ucrainei o posibilitate de a deveni țară candidată la UE.

Pe baza noului text, Mark Rutte speră ca, odată întors acasă, să poată obține de la parlamentul național ratificarea acordului cu Ucraina, Olanda fiind singura țară din UE care nu a făcut-o.

Acordul este similar cu cel de care mai beneficiază Georgia și Republica Moldova.

Intr-un alt registru, cei 27 au decis, după plecarea șefei guvernului britanic Theresa May, să lase negocierile Brexit în seama Comisiei Europene. Asta înseamnă că Parlamentul European va fi ignorat în negocieri, ceea ce ar putea duce la tensiuni intra-instituționale.

Negociatorul Comisiei e deja cunoscut, este vorba de francezul Michel Barnier. Lui i se va adăuga, din partea președintelui Consiliului European Donald Tusk un negociator suplimentar care este expertul belgian Didier Seeuws.

Cele 27 de capitale vor păstra un control total asupra negocierilor, iar între summit-urile regulate de la Bruxelles Comisia va prezenta câte un raport ambasadorilor celor 27 pe lângă UE.

Proiectul de desfășurare a negocierilor, supervizat de polonezul președinte al Consiliului Donald Tusk, exclude Parlamentul European de la negocierile Brexit. Parlamentul va fi doar informat, în mod regulat, de mersul negocierilor.

Parlamentul European are însă propriul său negociator Brexit desemnat, fostul premier belgian și eurodeputat liberal Guy Verhofstadt. Faptul că președintele Consiliului și capitalele țărilor membre doresc să țină Parlamentul UE departe de negocieri a declanșat deja nemulțumirea președintelui Parlamentului, Martin Schulz, care a amintit că ieșirea Marii Britanii din UE va trebui să fie avalizată formal de către eurodeputații reuniți în plenară și că, așadar, Parlamentul trebuie să participe la negocierile de divorț dintre Marea Britanie și UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG