Linkuri accesibilitate

Siria anunță un armistițiu la scară națională


Forțe pro-guvernamentale la Alep, 21 decembrie 2016
Forțe pro-guvernamentale la Alep, 21 decembrie 2016

Anunțul a fost făcut în premieră de președintele Vladimir Putin, care a spus că înțelegerile sunt deocamdată „foarte fragile”.

Armata siriană a anunțat o încetare a focului la scară națională începând de joi, la miezul nopții, într-un efort de creare a condițiilor pentru rezolvarea politică a conflictului care durează de șase ani. Într-o declarație citată de agenția de presă siriană de stat SANA, armata spune că armistițiul va începe la ora 00:00, pe 30 decembrie.

Armata a mai spus că în armistițiu nu sunt incluse: organizația Statul Islamic, o grupare cunoscută în trecut ca Frontul Nusra și toate grupările afiliate lor.

Coaliția Națională de opoziție din Siria a spus într-o declarație că sprijină armistițiul și „îndeamnă toate părțile să-l respecte”.

Armistițiul fusese anunțat mai întâi de președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a spus că Rusia și Turcia vor acționa în cadrul lui ca puteri-garante. Vorbind la Moscova, la o întâlnire cu miniștrii ruși ai apărării și externelor, joi, Putin a mai spus că reprezentanții guvernului și opoziției din Siria au semnat „documente” privind armistițiul, metodele de supraveghere a respectării lui și o declarație în care se declară gata să lanseze negocieri de pace.

Putin a mai declarat că înțelegerile referitoare la Siria sunt „fragile”.

Liderul rus a mai spus că forțele armate rusești își vor reduce prezența în Siria, fără să dea cifre concrete privind retragerea, dar a adăugat că militarii ruși vor continua „să lupte împotriva terorismului internațional” în Siria, de partea forțelor guvernamentale.

Armistițiul „național” din Siria vine în urma celui convenit la Alep, care a permis evacuarea a zeci de mii de civili. Ankara și Moscova s-au aflat pe poziții opuse în conflictul sirian. Rușii l-au sprijinit pe președintele Bașar al-Assad, în vreme ce Turcia a spus că el nu poate rămâne la putere în eventualitatea unei tranziții politice.

Agențiile ruse de știri spun că Vladimir Putin a vorbit astăzi la telefon cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cei doi exprimându-și speranța că armistițiul va ajuta la succesul unor discuții de pace care ar putea avea loc în capitala Kazahstanului, Astana.

Reuters amintește că acesta este al treilea armistițiu la scară națională convenit în Siria în anul curent. Primele două, negociate de Washington și Moscova, au eșuat după câteva săptămâni. Noul acord nu include Statele Unite, și nici ONU. Dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Washingtonul ar putea fi „cooptat” în noul efort de pace după instalarea noii administrații, a lui Donald Trump, la Casa Albă.

XS
SM
MD
LG