Cu prilejul Zilei Holocaustului, comunitatea evreiască a comemorat astăzi victimele la monumentul de la intrarea în fostul ghetou din Chișinău. Vara trecută, parlamentul moldovean a acceptat Raportului Comisiei Wiesel, în care se spune că doar în anul 1941, în Basarabia și Bucovina au fost omorâți între 45-60 de mii de evrei, iar până la 120 de mii evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria.
Zeci de persoane s-au adunat astăzi pentru a comemora victimele Holocaustrului. Printre cei prezenți la Memorialul Victimelor Fascismului a fost și Mihail Gordin, unul dintre puținii supraviețuitori ai acestei tragedii, cel care este și președintele unei asociații a foștilor deținuți. L-am suprins în mijlocul unui grup de adolescenți care și-au exprimat dorința să facă o poză cu el. La cei 81 de ani, Mihail Gordin consideră că trebuie să folosească fiecare ocazie pentru a le povesti despre viața sa și a altor supraviețuitori tinerilor care au sarcina să ferească omenirea de urgiile prin care a trecut. Chiar ieri a mers la o întâlnire cu elevii care, lucru știut, foarte frecvent percep evenimentele istorice ca pe o ficțiune. Or un martor îi poate convinge mai lesne că ceea ce se descrie în manuale e la o depărtare de numai câteva decenii.
„În școli se studiază Holocaustului doar două ore în decursul unui an. Este foarte puțin. Ieri am fost la o întâlnire cu elevii liceului bulgar. Ce este holocaustului și genocidul puțini au putut răspunde. Înțelegeți? Pentru că despre aceste evenimente ar trebui să se discute anul împrejur zi și noapte, nu doar timp de două ore".
Despre importanța familiarizării tinerilor cu filele tragice din istorie a vorbit și Mariana Șuster, directoarea Comunității Evreiești din Moldova. Ea spune că în ultimul an a crescut numărul profanărilor cimitirelor evreiești din țară, în majoritatea cazurilor fiind implicați adolescenți.
„Iarăși revenim la problema educației. Aceasta este nu doar tragedia evreilor, dar a întregii umanități și trebuie să cunoaștem, să învățăm nu doar cum să luptăm, dar cum să evităm ura și disprețul între oameni."
La comemorare au participat atât oficiali străini cât și locali. Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că este un succes al deputaților moldoveni acceptarea Raportului Comisiei Internaționale Elie Wiesel despre Holocaust și că în rezultat, Guvernul a aprobat în această săptămână un plan de acțiuni național în care sunt prevăzute mai multe evenimente, inclusiv ce țin de domeniul educației.
Evenimentele de comemorare a Holocaustului au început aseară. La ceremonie au participat mai mulți diplomați acreditați la Chișinău. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola a menționat în discursul său că este important să ne amintim de Holocaust mai ales acum, când Europa se confruntă cu mai multe probleme:
„Civilizația noastră este construită pe toleranță, acceptare, pe deschidere față de toată lumea și trebuie să ne amintim de Holocaust pentru a proteja această civilizație și vorbim de civilizație la nivel global.”
Politicienii dar și savanții repetă cu asemenea ocazie îndemnul să nu uităm că și Chișinăul este cunoscut în lume din cauza a două pogromuri evreiești, de la începutul secolului XX, sub regimul țarist al Rusiei, prin urmare cinstirea memoriei tuturor victimelor atrocităților comise de toate regimurile antiumane este o datorie morală incontestabilă.