Linkuri accesibilitate

Un controversat memorandum de cooperare semnat de președintele Igor Dodon


La semnarea memorandumului
La semnarea memorandumului

R.Moldova cere statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

La forumul de două zile „Uniunea Economică Eurasiatică-Republica Moldova”, găzduit la Chișinău, președintele Igor Dodon a semnat memorandumul de colaborare a Republicii Moldova cu organizația economică, dominată de Rusia, prin care cere statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

„Vom colabora în mai multe domenii legate de comerț. Semnarea acestui Memorandum va aduce un echilibru între colaborarea economică dintre Vest și Est”, a spus Igor Dodon.

Oficial, memorandumul de cooperare, prin care R.Moldova cere statut de observator, este semnat cu Comisia Economică Eurasiatică. Președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan a declarat, între altele: „Acest Memorandum pentru Moldova va permite nu doar relațiile economice, dar vom asigura modernizarea agriculturii și pentru fermieri.”

„Țările noastre trebuie să aibă relații de compensare reciprocă”, a mai spus Tigran Sarkisyan, citat de presa de la Chișinău.

Premierul Pavel Filip a criticat din nou semnarea acestui memorandum, atrăgând atenția că valoarea sa este nulă. Astăzi, la conferința de presă a Partidului Democrat, Filip a declarat: „domnul președinte încearcă să își continue războiul personal împotriva Acordului de Asociere (cu Uniunea Europeană, n.red). Din punctul meu de vedere, el se hrănește politic pe aceste antagonisme și nu este alt ceva decât o campanie de promovare a proprie imagini”, a declarat prim-ministru.

Pavel Filip a mai spus că „acest acord nu va avea putere juridică și nu va avea efecte de drept, pentru că nu reprezintă republica și nu este semnat în numele Republicii Moldova, nu are avizul Ministerului de Externe și nu respectă cerințele legale”.

„În Republica Moldova, Parlamentul este organul reprezentativ suprem, el aprobă direcțiile de politică internă și politică externă. Este adevărat că, iarăși, conform Constituției, președintele RM poartă tratative la negocieri și semnează în numele RM, dar apoi trebuie să prezinte spre ratificare Parlamentului, așa cum prevede legea cu privire la tratate”, a precizat premierul Pavel Filip.

În acest moment însă, memorandumul semnat de președintele Dodon nu este decât o cerere de a obține statutul de observator pentru R.Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică.

Premierul Pavel Filip și comisarul european Johannes Hahn, Bruxells
Premierul Pavel Filip și comisarul european Johannes Hahn, Bruxells

Filip s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecut la Bruxelles, pentru a treia ședință a Consiliului de Asociere R. Moldova-UE. Într-un raport comun publicat în pregătirea reuniunii, în urmă cu două săptămâni, UE a spus că R. Moldova a făcut „un număr de reforme” în punerea în aplicare a înțelegerii semnate în 2014, dar mai trebuie să facă eforturi, „în special ca să consolideze statul de drept și climatul de afaceri”.

Guvernul își continuă, între timp, „ofensiva” europeană, ministrul de externe Andrei Galbur participînd în cursul zilei, la Luxemburg, la cea de-a 11-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Este vorba de o reuniune informală a miniștrilor de externe din UE și R. Moldova, gândită să sprijine apropierea Chișinăului de Bruxelles. Mecanismul a fost creat în ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franței.

În iulie, la Chișinău este așteptată vizita comisarului european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, și tot în iulie la Chișinău va avea loc reuniunea informală a miniştrilor de externe din Parteneriatul Estic.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG