Linkuri accesibilitate

Reacții în Moldova la propunerea președintelui Igor Dodon de trecere la sistemul de vot mixt


Iniţiativa şefului statului ar confirma bănuielile că între Igor Dodon şi PD ar fi existat o înţelegere mai veche de a ajunge în final la zisă variantă de compromis. Aceasta este concluzia pe care o sugerează forţele politice şi acei experţi care contestă modificarea sistemului electoral în vigoare.

„Se ajunge la aceea ce am intuit – la sistemul mixt, așa cum și-a dorit cei care au înaintat sistemul uninominal”, a afirmat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu. Reacţii similare au avut şi liderii celorlalte patru formaţiuni de opoziţie - PAS, PCRM, Partidul Nostru şi Partidul Platforma DA - care alături de liberal democraţi au semnat recent un apel comun în favoarea menţinerii actualului sistem electoral proporţional. Ei au criticat iniţiativa lui Igor Dodon pe care o consideră la fel de periculoasă ca cea promovată de PD şi au insistat că cele două tabere ar avea de fapt o „agendă comună” dorind să se „menţină cu orice preţ la putere”.

Una din formaţiunile majorităţii PL, părăsită de curând de doi deputaţi, a reiterat că nu vrea sprijini nici o iniţiativă de modificare a sistemului electoral, nici cea a democraţilor, nici cea a preşedintelui Dodon. „Miza a fost votul mixt și nu cel uninominal”, a notat liberalul Lilian Carp pe blogul său.

De cealaltă parte, PD pare să respingă aceste acuzaţii. Într-o reacţie la iniţiativa preşedintelului Dodon, PD susţine că nu va renunţa la votul uninominal şi îi reproşează şefului statului că şi-a avansat propunerea tocmai în momentul în care PD a reuşit să adune „voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral”. „Considerăm că ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal”, se mai arată în reacţia PD, care de curând a reuşit să-şi consolideze susţinerea în legislativ devenind cea mai numeroasă fracţiune parlamentară.

Comentatorul Igor Volniţchi nu exclude nici el că între guvernarea dominată de PD şi președinție ar exista o înţelegerea privind modificarea sistemului electoral. L-am întrebat pe Igor Volniţchi dacă sistemul mixt va fi totuşi acea varianta de compromis din moment ce PD pare să-l respingă:

„În acest sens, cred că un rol decisiv îl vor juca marile partide extraparlamentare, dar şi unele parlamentare, acele partide care au semnat acel consens politic naţional. Dacă partidele respective vor renunţa la intenţia lor de a organiza proteste, dacă vor face un pas înapoi în ceea ce ţine de frontul comun pe care l-au constituit la un moment dat, atunci evident că PD va fi încurajat să meargă mai departe cu sistemul uninominal. Dacă însă ele nu vor renunţa la intenţiile lor, şi vedem din primele reacţii că nu prea sunt dispuse să o facă, atunci PD cu toate investiţiile făcute în promovarea sistemului electoral uninominal va trebui să facă o jumătate de pas înapoi şi să spună că sistemul mixt chiar dacă nu este ceea ce şi-au dorit este totuşi un compromis rezonabil.”

PD care are anunţa anterior că ar fi reuşit să adune cel puţin 52 de voturi în susţinerea votului uninominal. Numai că, între timp, nouă deputaţi din recent formatul grup parlamentar popular european, pe voturile cărora democraţii mizau, au anunţat că nu vor sprijini iniţiativa PD. Prin urmare, cred unii experţi, modificarea sistemului electoral promovată de PD pare să fie posibilă doar cu sprijinul socialiştilor. PSRM care îi acordă sprijin parlamentar fostului lider Igor Dodon, şi-a reiterat astăzi dezacordul faţă votul uninominal propus de PD sugerând că va avansa în parlament iniţiativa şefului statului de modificare a sistemului electoral proporţional în unul mixt.

Previous Next

XS
SM
MD
LG