Demonstrațiile de protest împotriva președintelui rus Vladimir Putin sînt convocate de mișcarea Rusia Deschisă a fostului magnat petrolier rus autoexilat, Mihai Hodorkovski, relatează Radio Svoboda, serviciul rus al postului nostru de radio.
Planul organizatorilor protestului presupune că activiștii vor depune la reprezentanțele președintelui o petiție în care îi vor cere să nu mai candideze pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2018.
Președintele mișcării Rusia Deschisă Alexandr Soloviov a declarat că scopul demonstrației este să arate că în cei 17 ani de când Rusia e condusă de Vladimir Putin, „problemele se adună, fără a fi rezolvate”.
„A recroit după bunul plac întregul sistem: sunt distruse tribunalele independente, presa independentă, este distrus principul separării puterilor în stat, nu există nici o pârghie de control asupra puterii”, a spus Soloviov
Numai Brejnev, spune activistul, a condus rușii o perioadă mai lungă decât Putin, 18 ani, iar vremurile brejneviste se asociază cu un impas total.
Dacă Putin mai este ales o dată pentru un mandat de cinci ani îl va întrece pe Brejnev.
Protestul „Nadoyel” a fost planificat în 31 de orașe. În unele, autoritățile locale și-au dat acordul.
La Moscova, activiștii n-au reușit să se înțeleagă cu primăria asupra traseului demonstrației, iar aceasta este considerată neautorizată.
Poliția moscovită a cerut locuitorilor capitalei ruse să se abțină să participe.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat în prealabil că dacă organizarea protestelor nu e coordonată cu autoritățile va genera o „reacție legitimă a autorităților în limitele legii”.
Cu toate acestea, în centrul Moscovei s-au adunat zeci de activiști. Unii au fost confruntați de simpatizanți ai președintelui Putin, intrând cu aceștia în discuții aprinse în fața camerelor de filmat. Potrivit Radio Svoboda, activiștii s-au îndreptat înspre sala de primire a președintelui Putin, protejată de sute de polițiști.
Radio Svoboda mai relatează despre zeci de persoane reținute în orașele Kemerovo, Ijevsk, Gorno-Altaysk.
Protestul „Nadoyel” a fost precedat de decizia autorităților ruse să declare indezirabile mișcarea Rusia Deschisă și alte două organizați pro-democrație.
În 27 aprilie, autoritățile ruse au percheziționat sediul organizației Rusia Deschisă de la Moscova. Avocații mișcării nu au fost lăsați să asiste la percheziție. Activiștii spun că, în cadrul raidului, poliția și procurorii a confiscat mai multe computere, inclusiv laptopuri personale și aproximativ 100.000 de pliante despre protestul de sîmbătă.
Vineri sera, acțiunile autorităților ruse au fost criticate de Statele Unite.
Într-o declarație a Departamentului de Stat se spune că Washingtonul e „profund contrariat”, iar purtătorul de cuvânt Mark Toner a spus: „Respingem ideea că acestea și alte organizații internaționale ale societății civile sunt un pericol pentru Rusia.”