Linkuri accesibilitate

Vinurile moldovenești și grebla rusească


Combinatul Cricova îşi reia exporturile în Rusia. Alte patru firme viticole sînt pe lista de așteptare.

În această vară cel mai cunoscut producător de vinuri din Republica Moldova, combinatul Cricova, îşi va relua exporturile în Federaţia Rusă, după ce agenţia sanitară rusă Rosspotrebndazor a evaluat pozitiv 20 de vinuri şi spumante ale companiei. Pe lista de aşteptare mai sunt încă patru întreprinderi care în luna martie a acestui an au obţinut permisiunea de export a vinului în Federaţia Rusă, însă au stabilit mai greu contacte cu potenţiali parteneri de afaceri ruşi. În timp ce autorităţile moldovene spun că vinificatorii ar trebui să valorifice orice piaţă de desfacere, instituţiile ce reprezintă breasla încurajează oamenii de afaceri să măsoare de şapte ori înainte să se aventureze pe o piață fără reguli clare, cum veţi afla din relatarea Dianei Răileanu:

Aprobarea anunţată de Rosspotrebnadzor în luna martie reprezintă o soluţionare inechitabilă dacă nu chiar beteagă a problemei exporturilor pe piaţa rusă, spun mai mulţi experţi. De ce? Pentru a ajunge în Rusia, vinificatorii din Republica Moldova urmează să încheie contracte cu întreprinderi gata să reprezinte vinurile moldoveneşti. După ce este stabilit parteneriatul, trebuie verificată gama produselor destinate exportului şi doar după aprobarea finală dată de agenţia Rosspotrebnadzor compania vinicolă poate pregăti loturile pentru export.

Până acum, singura întreprindere care a trecut de toate aceste etape este combinatul de vinuri „Cricova”, cunoscut mai ales pentru galeria subterană de păstrare, vizitată de turişti şi delegaţii oficiale. Celelalte companii care au primit girul să „tatoneze” piaţa rusă, au avut dificultăţi în identificarea partenerilor de export, constată directorul Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor, Gheorghe Gaberi:

„Mulţi dintre vinificatorii noştri şi-au pierdut relaţiile cu partenerii lor din Federaţia Rusă, iar după procedurile de inspecţie, ei trebuie să trimită pentru teste de laborator vinurile care sunt deja contractate de cineva. Acum sunt în fază finală deja de discuţii cu partenerii despre o listă de vinuri Chateau Vartely care a fost inspectată şi acceptată, Castel Mimi şi Lion Gri. Din momentul în care s-a stabilit care vinuri sunt cerute pe piaţă, le trimit la laborator, dacă testul e pozitic, accesul pe piaţă este liber. Cazul Cricova a obţinut o rezonanţă în presă pentru că a fost prima care a trimis probele, la fel şi partenerul strategic al companiei, alături de care a lucrat mulţi timp.”

Federaţia Rusă a impus interdicţii vinurilor din Republica Moldova în 2006, apoi în 2013. Ambele embargouri au provocat pierderi de aproape 200 de milioane de dolari, se arăta într-un studiu al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. Din acest motiv, directorul instituției, oenologul GheorgheArpentin îi îndeamnă pe vinificatorii moldoveni să dea dovadă de prudență atunci când se încumetă să revină pe piața rusă.

Autorităţile, dar şi breasla în repetate rânduri s-au arătat nemulţumite de caracterul selectiv al Rosspotrebnadzor, or, numărul companiilor acceptate pe piaţa rusă pot fi numărate pe degetele de la o mână. În ce măsură se poate aştepta ca întreprinderile ce fac parte din această listă să dea dovadă de solidaritate şi să refuze propunerea Agenţiei sanitare de la Moscova până când nu vor fi acceptaţi toţi vinificatorii pe piaţa rusă? Puţin probabil, e de părere directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin:

„Mi se pare că suntem departe de aşa demers de solidaritate în sector, cu părere de rău. Până la urmă, putem să-i înţelegem, au un colectiv de întreţinut, au mijloace care au fost investite, au viţă de vie care trebuie îngrijită şi câteodată toate acestea sunt mai presus de sentimentul de solidaritate cu sectorul”.

Printre companiile care sunt în aşteptarea unui răspuns din partea Rosspotrebnadzor este şi cea condusă de Nelly Sonic - Lion Gri, fondată în urmă cu 20 de ani. Vinificatoarea se arată încântată de posibilitatea revenirii pe piaţa rusă, însă recunoaşte că munca ce urmează să fie depusă e una sisifică, or, nişa eliberată de vinurile moldoveneşti a fost ocupată de produsele altor state, iar taxele vamale impuse de Federaţia Rusă nu pot fi suportate de orice vinificator, constată Nelly Sonic:

„Dacă ar fi pentru Moldova şi ei (Federaţia Rusă n.r.) să facă un gest frumos şi să scoată taxele la intrare şi nu dimpotrivă să le ridice. Mie îmi place foarte mult cum se comportă Georgia, li s-a permis fără taxe în Rusia, în Turcia, în Europa, în China, chiar dacă şi ei s-au revoltat. Încetişor, dar îşi fac lucrul.”

Între timp, datele pe care le prezintă autorităţile demonstrează că vinificatorii moldoveni s-au reorientat spre pieţele din Vest, or 60 la sută din exporturile de vin îmbuteliat sunt destinate pentru ţările non-CSI.

Ce demonstrează aceste cifre? Că producătorii de vinuri par să fi învăţat lecţia embargourilor impuse de Federaţia Rusă şi se feresc să calce pe aceeaşi greblă, spun experţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG