Linkuri accesibilitate

România. Se mai poate salva Dragnea de Soros?


Întreaga poveste pe care o țes PSD și Liviu Dragnea nu este reală și nu are nici un element credibil.

Pentru a se apăra de anchetele de investigații, care se apropie tot mai mult de afacerile sale ascunse, Liviu Dragnea, liderul principalului partid de guvernământ și-a inventat un adversar mult mai cunoscut decât el.

Nu e clar dacă urmează modelul premierului ungar Viktor Orban, care la rândul lui mizează pe naționalismul votanților săi, dacă se așează în trendul global anti-Soros, sau dacă pur și simplu are propriile planuri.

În ultimele lui declarații spune pur-și-simplu că nu știe ce are Soros cu el și cu PSD, ca și cum filantropul american chiar i-ar fi făcut ceva.

Pentru mulți români din electoratul social-democraților, dar nu numai, Soros este sinonim cu străinul bogat și puternic care vrea să cumpere România și să o conducă, de parcă așa ceva chiar ar fi posibil.

Atunci când e întrebat despre afacerile lui din Brazilia, despre care a scris recent Rise Project, Liviu Dragnea dă vina pe Soros, care ar avea „ceva” cu el.

„Sînt prea multe lucruri care se leagă și din prea multe părți vin aceste informații” susține Dragnea.

Premierul Mihai Tudose s-a decis să-l ajute pe șeful său de partid și a declarat luni că cu o ironie cam groasă că Soros „nu are cum să aibă interese aici”, „nu are interese nicăieri”, „cum să aibă?”, „ce, e Crucea Roșie?”.

Și apoi, pentru ca toată lumea să înțeleagă că a glumit, a adăugat că „destabilizându-l pe Liviu Dragnea”, Soros “destabilizează” atât partidul, cât şi ţara.

Liviu Dragnea devine astfel apărătorul României împotriva acestui mare dușman George Soros, care amenință statul.

El singur împotriva celui mare filantrop din Europa Centrală și de Est. Întreaga poveste pe care o țes PSD și Liviu Dragnea nu este reală și nu are nici un element credibil.

Acum o lună, într-un discurs ținut la Bruxelles, George Soros s-a referit la statul ungar ca la un „stat mafiot” și a spus că Viktor Orban și-a gândit strategia politică într-o ecuație de „conflict personal” între ei doi.

Premierul de la Budapesta l-a transformat într-adevăr pe Soros în ținta campaniei sale propagandistice.

Reușita din statul vecin îl determină, poate, pe Liviu Dragnea să folosească aceeași rețetă. În acest fel, el este văzut drept un salvator de către naționaliști în general și de către electoratul său în special.

Iar articolele apărute pe site-ul de investigații Rise Project, care este finanțat doar din surse externe, vor părea pentru această categorie de oameni atacuri împotriva „patriotului” Liviu Dragnea, care inisistă că nu a transferat bani și nu a făcut afaceri, nici în Brazilia, nici în altă țară și că nu are acțiuni la purtător, care să-l ajute să controleze compania Tel Drum, care s-a hrănit ani de zile cu bani de la bugetul de stat și cu fonduri europene

Acțiunile la purtător sunt hârtii nenominale, care arată câte acțiuni deține cel care are documentul respectiv. Altfel spus, în România oricine poate avea controlul unei societăți economice prin astfel de acțiuni la purtător, fără ca nimeni să știe cine este adevăratul proprietar al afacerii.

Rise Project aduce dovezi că Liviu Dragnea ar avea astfel de hârtii prin care deține Tel Drum și a publicat o anchetă făcută împreună cu o rețea braziliană de televiziune despre afacerile din America de Sud ale liderului PSD.

Procurorii brazilieni, scrie Rise Project suspectează o posibilă spălare de bani, dar și alte infracțiuni în cazul investițiilor în Brazilia făcute pe numele prietenilor lui Liviu Dragnea.

Procurorii anticorupție din România investighează toate aceste fapte într-un dosar deschis încă din februarie, potrivit Direcției Naționale Anticorupție, care a precizat că au fost deja solicitate și informații din Brazilia.

Pentru Liviu Dragnea, Soros înseamnă multe lucruri: oamenii care ies în stradă să apere DNA, organizațiile neguvernamentale care susțin transparența și statul de drept, intelectualii care scriu împotriva lui, jurnaliștii care publică investigații cu afacerile presupus ilegale în care este implicat.

Se va mai putea apăra, oare, mult timp liderul PSD de Soros?

XS
SM
MD
LG