Linkuri accesibilitate

CIS, UEE și ciobănescul turcmen


Președintele Gurbanguli Berdimuhamedov îi face cadou lui Vladimir Putin un pui de ciobănescu turcmen, Soci,, 11 octombrie 2017

Cearta dintre kazahi și kirghizi între cele două summit-uri de la Soci.

Liderii mai multor foste republici sovietice s-au adunat la Soci, în Rusia, pentru două reuniuni la nivel înalt: summitul Comunității Statelor Independente (CSI) și cel al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE).

Gazda celor două summit-uri este președintele rus Vladimir Putin, care folosește aceste organizații pentru a-și menține influența într-o regiune unde se manifestă mai multe interese conflictuale la 26 de ani de la dispariția Uniunii Sovietice.

Reuniunile de anul acesta au loc în contextul tensiunilor dintre Kazahstan și Kirghistan, acesta din urmă acuzînd-ul pe vecinul său mai mare că se amestecă în alegerile prezidențiale programate pentru 15 octombrie.

Președintele kirghiz Almazbeck Atambaev și-a anulat călătoria la Soci în 9 octombrie, spunînd că se teme de ceea ce administrați sa a spus că ar fi o intenție de a se organiza proteste în ziua alegerilor cu finanțare din străinătate.

Atambaev și-a anulat călătoria după ce a lansat acuzația că autoritățile din Kazahstan l-ar susține pe Omurbek Babanov, principalul oponent al candidatului partidului de guvernământ, și după ce l-a acuzat pe președintele kazah Nursultan Nazarbaev, care s-a întîlnit cu Babanov în septembrie.

În 10 octombrie, Putin s-a întîlnit separat cu președintele tadjik Emomali Rahom și cu cel moldovean Igor Dodon, politician pro-rus care l-a lăudat în cîteva rînduri pe Putin și e la cuțite cu guvernarea pro-europeană de la Chișinău.

Înainte de continuarea summit-ului CSI în 11 octombrie, Putin l-a întîlnit pe liderul turcmen Gurbanguli Berdimuhamedov, care i-a făcut cadou de ziua sa de naștere un pui de ciobănesc turcmen.

Se așteaptă ca Vladimir Putin, care a împlinit 65 de ani în 7 octombrie, să încerce să obțină un nou mandat de șase ani la Kremlin la alegerile prezidențiale programate în Rusia în martie 2017.

Putin i-a mulțumit lui Berdimuhamedov - a cărui țară izolată spune că e neutră și are doar statut de asociat în CSI - pentru că a participat la summit.

Din CSI fac parte acum Armenia, Azerbaigian, Belarus, Kazahstan, Kirghistan, Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Statele baltice (Lituania, Letonia, și Estonia) nu s-au alăturat Comunității Statelor Independente.

Georgia s-a retras din CSI după războiul cu Rusia din 2008.

Ucraina este membru asociat, dar liderii pro-occidentali de la Kiev s-au ferit de această organizație, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, și a început să acorde ajutor separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

După summitul CSI, liderii țărilor din Uniunea Eeconomică Eurasiatică - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghistan și Rusia - au programată o întîlnire în Consiliul Economic Suprem al acestei organizații. (LȘ)

XS
SM
MD
LG