Linkuri accesibilitate

Statele Unite cer parlamentului României să respingă propunerile de modificare a legilor justiției (VIDEO)


Emblema departamentului de stat de la Washington
Emblema departamentului de stat de la Washington

Ambasadorul Hans Klemm: „Avem îngrijorări foarte serioase cu privire la propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei.”

Într-un comunicat de presă semnat luni 27 noiembrie de purtătoarea de cuvânt Heather Nauert se spune: „„Statele Unite ale Americii constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”.

La rîndul lui ambasadorul american la București Hans Klemm a declarat că țara sa urmărește îndeaproape situația.

Într-un interviu pentru publicația „Expres de Banat”, preluat de Digi24, Klemm a lăudat realizările României în lupta anticorupţie, a criticat proiectul înaintat Parlamentului de ministrul Tudorel Toader şi a spus că că Statele Unite urmăresc îndeaproape lucrările Comisiei speciale, condusă de Florin Iordache, în care sunt aduse modificări legilor justiţiei:

„În ceea ce priveşte pachetul de legi ale justiţiei pregătit iniţial de ministrul Justiţiei şi prezentat Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Avem îngrijorări foarte serioase cu privire la propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei”.

„Motivul îngrijorării noastre este faptul că în ultimii aproximativ 15 ani România a dus o luptă tot mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. A creat independență judiciară, a creat instituții care se ocupă de descoperirea infracțiunilor și a corupției, mă refer în principal la DNA. Când ne uităm la întreaga regiune, Statele Unite consideră că România este țara cu cea mai credibilă luptă anticorupție. Desigur se mai pot face multe lucruri în ce privește prevenția și educația, dar România are rezultate excepționale în privința pedepsirii celor care fură din banii publici”.

Potrivit Digi24, Hans Klemm s-a aflat luni în județul Caraș-Severin, unde s-a întîlnit cu președintele Consiliului Județean, cu prefectul județului și cu primarul orașului Reșița.

În cadrul convorbirilor, Klemm a spus că rolul României este „foarte, foarte important în acest moment”, și a dar ca exemplu gradul de implicare al acestei țări în misiunea NATO din Afganistan.

Digi24 reamintește că din județul Caraș-Severin, Partidul Social Democrat de guvernământ a lansat controversata rezoluție în care este incriminat un așa-zis „stat paralel și ilegitim”, o rezoluție de susținere a liderului PSD Liviu Dragnea, care are mai multe probleme de ordin penal, adoptată după ședința Comitetului Executiv PSD care a avut loc acum zece zile la Băile Herculane.

Reamintim că duminică 26 noiembrie, la București și în mai multe orașe ale României zeci de mii de oameni au protestat împotriva intenție coaliției PSD/ALDE de a modifica legile justiției pentru a pune justiția sub control politic.

Românii protestează împotriva punerii justiției sub control politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG