Linkuri accesibilitate

Rachetele Patriot și dilema axelor


Sistem de rachete Patriot în timpul manevrelor Toburq Legacy 2017 de la Siauliai, Lituania, 20 iulie 2017
Sistem de rachete Patriot în timpul manevrelor Toburq Legacy 2017 de la Siauliai, Lituania, 20 iulie 2017

A fi putut PSD amenința cu o posibilă schimbare de axă, în cazul că Washingtonul n-ar privi cu îngăduință situația lui Liviu Dragnea, care e acuzat penal?

Șeful diplomației române a mărturisit luni la Comisia de apărare din Senat că la întâlnirea cu omologul său american, care a făcut o escală intempestivă la Otopeni (15 noiembrie 2017) a fost întrebat și despre blocajul din parlament pe tema legii pe baza căreia va fi cumpărat armament sofisticat din Statele Unite.

Secretarul de stat american Rex Tillerson s-a oprit pentru o zi în România fără să aibă nicio agendă oficială săptămâna trecută, imediat după ce senatorii PSD și ALDE au boicotat ședința Comisiei de specialitate unde urmau să fie avizate cumpărarea rachetelor Patriot.

Nu există încă o explicație plauzibilă a parlamentarilor puterii în legătură cu acest boicot, dar e posibil să aibă legătură cu reacțiile ambasadorului american față de politicienii acuzați de corupție, între care se află și liderul PSD Liviu Dragnea.

Diplomatul a explicat de fiecare dată că nu este opinia lui, ci a administrației de la Washington.

Să fi încercat fruntașii arcului de guvernământ de la București vreo formulă nouă de negociere, în care au forțat nota?

Ar fi putut, oare, să ceară un ton transatlantic mai conciliant în privința corupției, în schimbul achizițiilor românești?

Sau și mai rău, a fi putut amenința cu o posibilă schimbare de axă, în cazul în care Washingtonul n-ar privi cu îngăduință situația lui Liviu Dragnea sau a celorlalți lideri români cu dosare penale?

De altfel, România a spus mereu că vrea să facă parte din nucleul de decizie franco-german, chiar și atunci când s-a discutat despre un model oarecum federalist al Europei, în care securitatea ar deveni un domeniu cedat de statele UE, Bruxelles-ului.

Unii lideri ai PSD au dat de înțeles că agreează această idee, care ar putea diminua influența Statelor Unite în România.

Teodor Meleșcanu și Rex Tillerson la București, 15 noiembrie 2017
Teodor Meleșcanu și Rex Tillerson la București, 15 noiembrie 2017

Totuși, prezența șefului diplomației de la Washington în România a readus lucrurile în făgașul inițial, iar Comisia pentru Apărare din Senat a dat astăzi, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziționa șapte sisteme de rachete Patriot. Proiectul se referă la cumpărarea de rachete sol-aer Patriot, patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre, și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,62 miliarde de dolari.

Vicepremierul social-democrat Marcel Ciolacu a precizat că proiectul de achiziție a rachetelor Patriot ar trebui să treacă în această săptămână de Parlament, „astfel încât să fie respectat calendarul” negociat cu americanii, în vreme ce ministrul apărării Mihai Fifor s-a bucurat că în urma cumpărării rachetelor din Statele Unite, România va intra într-un club select al apărării europene şi mondiale.

Se pare că ministrul român de externe Teodor Meleșcanu, un diplomat cu 50 de ani de experiență i-ar fi explicat omologului său american că din când în când sunt probleme de cvorum în Parlamentul României și i-ar fi promis că în această săptămână lucrurile vor fi rezolvate.

Cu toate că nu se cunoaște motivul clar al boicotului de săptămâna trecută împotriva rachetelor Patriot, acesta reprezintă un semnal de alarmă în privința atașamentului politicienilor din arcul guvernamental față de politica transatlantică a României.

XS
SM
MD
LG