Turcia în plină derivă autoritară a președintelui Recep Erdogan a decis să plătească 2,5 miliarde dolari pentru cumpărarea de sisteme rusești de apărare antirachetă S-400.
Acordul între Ankara și Moscova prevede ca Turcia va primi două baterii S-400 pe parcursul anului 2018, iar apoi, la o data nespecificata, alte două.
Turcia se înțelesese anterior și cu China pentru achiziționarea unui sistem de apărare antirachetă, dar tranzactia nu a fost finalizată din pricina opoziției NATO, care nu dorește ca un stat membru al Alianței să achiziționeze asemenea material militar de la entități terțe.
Sistemul S-400 numit „Triumf“ este destinat apărării cu rachete de raza medie si lunga împotriva oricărei amenințări aeriene, inclusiv bombardiere strategice, rachete balistice și de croazieră, ținte hipersonice.
Un asemenea târg cu Moscova constituie însă prima abatere serioasă a Turciei de la regulile NATO în ultimele șase decenii de când Turcia e membru în Alianță.
Conform acordului, Turcia va primi două sisteme de rachete S-400, iar alte două sisteme vor fi produse în următorul an în interiorul Turciei.
Sub presiunea Statelor Unite, Turcia renunțase deja să cumpere un asemenea sistem de apărare de la China, mai ales că acel complex industrial chinez care fabrică respectivele rachete este supus unor sancțiuni SUA.
In privința relațiilor sale cu NATO, pentru care este principalul pivot strategic în Mediterana de est, Turcia s-a mărginit la a cere în 2014 instalarea de-a lungul frontierei sale cu Siria a unor dispozitive de tip Patriot de interceptare a rachetelor, înainte de a se întoarce acum spre Moscova.
E vorba de dispozitive de detectare si doborâre a obuzelor și rachetelor. Turcia a solicitat acest lucru Alianței în 2014, după ce obuze trase din Siria au făcut mai multe victime pe teritoriul turc.
Sistemul rusesc pe care vrea acum să-l cumpere de la Rusia Turcia lui Erdogan, mebru în NATO, nu este însă compatibil cu celelalte structuri din NATO.
Principala problemă e nu doar politică, administrativă sau tehnică, ci și faptul că în cadrul NATO Turcia nu are dreptul să desfășoare asemenea rachete pe granița cu Armenia, țară asociată, sau pe granița cu Grecia, țară membră în NATO.
Un alt detaliu care a deranjat politic în cadrul Alianței este chiar faptul că respectivele rachete ar putea fi tehnic desfășurate spre o altă țară membră în NATO: Grecia.