Linkuri accesibilitate

În Turcia, NATO trece printr-o basculare geopolitică


Avioane americane la baza de la Incirlik
Avioane americane la baza de la Incirlik

O ruptură majoră între Washington și Ankara s-ar putea dovedi fatală pentru NATO.

Statele Unite și NATO au început să analizeze eventualitatea retragerii de pe baza din Incirlîk, în Turcia, în urma basculării geopolitice pe care o operează în ultima vreme regimul turc al lui Erdogan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Baza aeriană de la Incirlîk, folosită pentru operațiunile militare din Siria, a fost tehnic cedată temporar de către Turcia forțelor SUA pe durata operațiunilor, însă ofițeri NATO au fost de asemenea prezenți în permanență.

Acum, forțele aeriene americane din Incirlîk sunt pe cale de a fi mutate în cinci baze din nordul Siriei, în zona controlată de kurzi. Forțele germane de la Incirlîk sunt la rîndul lor gata să se mute, ele pregătind amplasamente în Cipru. Germanii se retrag, după ce relațiile dintre Berlin și Ankara s-au răcit vertiginos în urma refuzului cancelarei Merkel de a permite oficialilor turci să facă campanie electorală pe teritoriul Germaniei.

Retragerea forțelor SUA de la Incirlîk și amplasarea de baze aeriene în nordul Siriei, în zona controlată de kurzi, riscă să provoace o deteriorare și mai gravă a relațiilor dintre Washington și Ankara, dat fiind că Erdogan consideră kurzii pericolul numărul unu la adresa țării sale.

O ruptură majoră între Washington și Ankara s-ar putea dovedi fatală pentru NATO, în condițiile în care UE ia în considerare crearea unei forțe autonome de apărare. În plus, nu este clar ce se va întâmpla cu cele 50 de bombe nucleare pe care Statele Unite le au depozitate la Incirlîk. În august 2016, EurActiv scria că acestea ar putea fi transferate în România, la Deveselu, însă autoritățile de la București au dezmințit informația.

Avioane germane Tornado la Incirlik
Avioane germane Tornado la Incirlik

Nu este un secret nici faptul că NATO va instala un centru de contraspionaj la Bucureşti. România găzduiește deja doua structuri NATO înfiinţate după summit-urile din Tara Galilor (2014) și Varşovia (2016), iar în luna iulie va avea loc în România un masiv exerciţiu NATO cu 30.000 de soldaţi.

România mai găzduiește la Oradea și Centrul de Excelență NATO Humint, unul dintre cele mai mari centre NATO pentru pregătirea ofiţerilor aliaţi de contraspionaj. România e recunoscută în interiorul NATO pentru performantele militarilor din teatrele de operaţiuni.

Alianța se pregătește să pareze și o eventuală perturbare a echilibrului în Marea Neagră, după ce Rusia și Turcia au organizat o serie de exerciții navale comune.

Baza militară de la Deveselu
Baza militară de la Deveselu

În ultimele luni, Ankara se apropie tot mai mult de Moscova, pe fundalul criticilor aduse de guvernul lui Erdogan la adresa țărilor europene și a SUA.

Pe de altă parte, aceste exerciții au oferit Kremlinului posibilitatea să demonstreze Washingtonului și Europei că Rusia nu e complet izolată, nici măcar de membrii Alianței, și cu atât mai puțin de restul lumii.

Dar, oricare ar fi motivele Rusiei și Turciei, o astfel de apropiere în domeniul militar arată în mod clar că, la fel ca în timpul Războiului Rece, „flancul sudic„ al NATO rămâne în continuare o „problemă serioasă” pentru Alianță.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG