Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: independența justiției române este pusă sub semnul întrebării


Imagine generică.
Imagine generică.

Klaus Iohannis consideră că noul raport MCV trage un serios semnal de alarmă.

Recomandare MCV: „Adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunitații parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție”

Președintele Klaus Iohannis consideră că Raportul Comisiei Europene asupra felului în care funcționează justiția trage un „serios semnal de alarmă”.

Este vorba despre așa numitul Mecanism de Cooperare și Verificare, pe scurt MCV, instituit României și Bulgariei odată cu aderarea celor două țări la Uniunea Europeană în 2007.

Deși cele două state nu îndeplineau pe deplin criteriile Bruxelles-ului cu privire la independența justiției și lupta împotriva corupției, România și Bulgaria au fost acceptate, dar cu această condiție a monitorizării permanente a justiției până când reformele juridice vor fi considerate ireversibile.

Oficialitățile române și bulgare au cerut an de an renunțarea la această monitorizare, mai cu seamă că aderarea României și Bulgariei la Spațiul de Liberă Circulație Schengen depinde la rândul ei de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Practic, marile puteri europene au pretins două astfel de rapoarte asupra justiției pozitive, pentru aderarea la Schengen.

Raportul publicat miercuri de Comisia Europeană susține că au existat unele evoluții pozitive, dar că „situaţia politică şi propunerile legislative care riscă să aibă un impact negativ asupra reformei au încetinit realizarea de progrese”.

Experții de la Bruxelles au constat că recomandările făcute în Raportul precedent, din ianuarie, au fost în mare parte ignorate. La trei din aceste recomandări au fost făcute progrese, în vreme ce o a patra a fost pusă în aplicare, dar satisfăcător, potrivit verdictului dat de președintele Iohannis.

Realizarea se referă la Codul de conduită al parlamentarilor, cerut mai demult de Comisia Europeană și adoptat luna trecută. La acest subiect, Raportul precizează că „deși nu a dat curs recomandării Comisiei de a face trimitere în mod specific la independența sistemului judiciar, prin punerea în aplicare a codului s-ar putea obține același efect în moduri diferite”.

E o formă de încurajare a Bruxelles-ului în care persistă însă și dezamăgirea că parlamentarii românii continuă să fie reticenți în respectarea independenței justiției.

De altfel, tradiționalul obicei al social-democraților și aliaților acestora de a face scut pentru apărarea deputaților și senatorilor împotriva justiției este menționat din nou în Raportul făcut de Bruxelles asupra progreselor României.

În Raport li se cere politicienilor români să se consulte cu experții Comisiei de la Veneția și cu cei din Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) pentru a găsi o modalitate de a elimina imunitatea parlamentarilor în fața justiției.
Comisia Europeană se declară îngrijorată față de schimbările Legilor justiției anunțate de coaliția de guvernământ din România și scoate în evidență că procurorii și judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii au dat de două ori aviz negativ acestor legi.

Și în acest caz Bruxellesul sfătuiește guvernul și parlamentul să ceară, înainte de orice modificare, avizul Comsiei de la Veneția.

Este vorba în special de numirea procurorilor șefi.

Comisia a cerut încă din luna ianuarie o procedură meritocratică de numire și revocare din funcție a șefilor Parchetului General și ai Direcției Naționale Anticorupție.

Ministrul Justiției Tudorel Toader consideră că raportul Comisie Europene este pozitiv, procurorul general, Augustin Lazăr vorbește despre un regres față de evaluarea de acum nouă luni, în vreme ce eurodeputata Monica Macovei, autoarea acutalelor legi ale justiției, susține că este vorba despre cel mai dur mesaj al Comisiei Europene din rapoartele de până acum.

Raportul MCV prezentat miercuri stă însă sub constatarea Comisiei Europene că „provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”.

XS
SM
MD
LG