Linkuri accesibilitate

România. DNA - cum a devenit liderul PSD Liviu Dragnea bogat și puternic


Liviu Dragnea la sediul DNA, 13 noiembrie 2017.
Liviu Dragnea la sediul DNA, 13 noiembrie 2017.

Noul dosar în care e pus sub acuzare a pornit de la o sesizare OLAF, Oficiul European Antifraudă.

Liderul social-democraților se consideră nevinovat și nici nu se gândește să-și dea demisia, nici din funcția de președinte al Camerei Deputaților, nici din fruntea PSD, după ce procurorii anticorupție au anunțat că-l pus sub urmărire penală într-un nou dosar.

Liviu Dragnea este acuzat de abuz în serviciu, falsificarea documentelor în baza cărora au fost obținute fonduri europene și constituirea unui consistent grup infracțional organizat.

Din datele destul de tehnice prezentate de Direcția Națională Anticorupție rezultă că Liviu Dragnea ar fi reușit cu ajutorul legăturilor pe care le avea în administrația publică centrală și locală să pună în slujba firmei Tel Drum, cu care procurorii consideră că are legături directe, mijloace financiare disproporționat de mari.

Președinte PSD din 2015, șef al Consiliului Județean Teleorman vreme de 12 ani (2000-2012), ministru al dezvoltării între 2012 și 2014, Liviu Dragnea a fost luni 13 noiembrie susținut în fața DNA de un grup entuziast de colegi de partid.

În fruntea lor s-au aflat baronii PSD din județele sudice, au lipsit în schimb figurile marcante ale partidului, inclusiv primul ministru Mihai Tudose și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, colegul său de coaliție care este un critic acerb al luptei anticorupție.

Noul dosar în care este pus sub acuzare a pornit de la datele OLAF, Oficiul European Antifraudă, și menționează obținerea ilegală de fonduri pe baza unor documente false pentru lucrări de reabilitare a unor drumuri județene, în total 20 de milioane de euro.

Dragnea a fost condamnat în 2016 la doi ani cu suspendare pentru fraudarea Referendumului din 2012, este urmărit penal într-un dosar de abuz în serviciu care este pe masa judecătorilor, iar DNA a mai deschis o anchetă pe numele său pentru felul în care a fost concesionată Insula Belina și Brațul Petru de pe Dunăre, în apropiere de Alexandria.

Procurorii anticorupție descriu pe larg întreaga istorie care ar fi dus la îmbogățirea lui Liviu Dragnea, la ascensiunea lui politică și la creșterea companiei Tel Drum, privatizată pe vremea în care actualul lider PSD era șeful Consiliului Județean Teleorman.

Toată puterea și influența lui Dragnea au pornit din Teleorman, unde împreună cu câteva persoane și-a dezvoltat mai multe societăți comerciale devenite cu timpul intermediare între banii publici și Tel Drum.

Potrivit procurorilor, grupul infracțional organizat a fost inițiat în 2001 și funcționează până în zilele noastre.

Ancheta a fost anevoioasă, potrivit unor surse din apropierea dosarului, care ne-au declarat că oamenii din jurul lui Liviu Dragnea au vrut inițial să-și asume în locul liderului fapte de care este acuzat acesta. Fidelitatea celor din grup, față de cel care i-a organizat pare totală.

Din descrierile procurorilor anticorupție mai rezultă că Liviu Dragnea avea acces la majoritatea instituțiilor statului, că-și crease propria rețea de oameni influenți situați în ministere și în alte agenții centrale.

DNA precizează că Liviu Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate, cum sunt fiul sau fosta lui soţie, a obţinut sume de bani sau bunuri mobile şi imobile pe care continua să le utilizeze, precum şi diverse servicii în interes personal, al familiei şi al PSD, respectiv donaţii de la membrii grupului infracţional organizat şi de la societăţile controlate de aceştia.

În seama grupului infracțional organizat în jurul lui Liviu Dragnea sunt puse pagube de aproape 7 milioane de euro, bani din bugetul local și național plus 20 de milioane de euro proveniți din fonduri europene.

Pentru a pune mâna pe ei, Dragnea și oamenii lui s-au folosit de pârghii de putere și au beneficiat pare-se, până de curând, de protecția unor profesioniști din instituțiile speciale ale statului.

XS
SM
MD
LG