Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Sprijinul cetățenilor Republicii Moldova față de integrarea europeană a depins întotdeauna de clasa politică”


Igor Boţan
Igor Boţan

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Preşedintele moldoveani Igor Dodon a criticat decizia judecătorilor Curţii Constituţionale care au avizat pozitiv iniţiativa unui grup de deputați ai majorităţii parlamentare de a introduce în Constituția Republicii Moldova orientarea pro-europeană a politicii externe. Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, Dodon a acuzat Curtea Constituțională că ar sta la „straja intereselor guvernării”. „Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie”, a spus președintele. Igor Dodon a avertizat că va face tot posibilul să împiedice adoptarea acestei iniţiative de actualul Parlament. Nu e limpede cum îşi va realiza promisiunea şeful statului, după ce Curtea Constituţională a statuat recent că preşedintele poate fi suspendat temporar din funcţie, inclusiv dacă refuză să promulge o lege. Președintele legislativului, democratul Andrian Candu a anunțat deja că inițiativa privind amendarea Constituției va fi înaintă în Parlament săptămâna asta. Vasile Botnaru în dialog cu directorul Asociatiei pentru Democratie participativa ADEPT Igor Boțan.

Igor Boțan: „Sprijinul cetățenilor Republicii Moldova față de integrarea europeană a depins întotdeauna de clasa politică, de mesagerii care s-au aflat în cele mai înalte funcții în stat. Vladimir Voronin a fost primul care a emis un decret referitor la integrarea europeană și din acel moment, din 2002, vectorul integrării europene a fost îmbrățișat de mai mult de jumătate din cetățenii țării.”

Europa Liberă: Situație paradoxală, fiți de acord, un partid care prin definiție este cu fața spre Răsărit, prin voința liderului, s-a întors spre Asfințit?

Igor Boțan: „Vladimir Voronin ne-a explicat de ce a procedat așa. El a apărut la televiziune, ne amintim cu toții, spunându-ne că a încercat cu Vladimir Putin să rezolve problema transnistreană și nu a reușit, de aceea Republica Moldova trebuie să-și caute un alt partener strategic care să susțină reintegrarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, la mânie a ales cumva direcția europeană?

Igor Boțan: „Nu, nu este la mânie. Trebuie să ne amintim cu toții că el a avut peste 30 de întâlniri tete-a-tete cu dl Vladimir Putin și la sfârșitul anului 2002, el s-a adresat către noi, cetățenii Republicii Moldova, spunând că i-a spus lui Putin să-și retragă marioneta de la Tiraspol, pe Igor Smirnov. Ne amintim de această situație, după care au urmat lucrurile la care ne referim acum.”

Europa Liberă: Am văzut ce a pățit Ianukovici atunci când a schimbat oiștea spre Asfințit. Vladimir Voronin în aparență n-a pățit nimic sau Republica Moldova în ansamblu?

Igor Boțan: „A fost un context cu totul deosebit. Să nu uităm că în 2002-2003 Putin încă era un politician proaspăt ales în Federația Rusă, nu avea ponderea pe care o are începând cu anul 2012, când a revenit cu cel de-al treilea mandat la guvernarea Rusiei. Au mai existat și alte lucruri legate de economie și de prețurile la gaze. Ne amintim că Vladimir Voronin și Kucima, în acea perioadă, pledau pentru o uniune vamală pentru a echilibra prețurile la gaze. Când nu a găsit suport din partea dlui Putin, Vladimir Voronin a făcut ceea ce știe toată lumea – a semnat Decretul din 13 noiembrie 2002 privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Din acel moment, putem spune că Republica Moldova se află pe acest făgaș al integrării europene cu anumite oscilații, care au intervenit exact atunci când au existat crize politice aici, în Republica Moldova, crize generate de elitele noastre.”

Europa Liberă: De ce după atâția ani, când toate oficialitățile se închină la icoane europene, populația nu-i crede?

Igor Boțan: „Cred că, totuși, cetățenii noștri au reacționat adecvat. Scăderea procentajului susținătorilor Uniunii Europene a survenit exact când s-au început crizele politice generate de liderii Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dvs. eufemistic îi spuneți „criză”, că, de fapt, e vorba de hoții?

Igor Boțan: „E vorba de hoții, dar în 2013, când pentru prima oară susținerea pentru integrarea europeană a căzut sub 50%, ne-am ciocnit cu „criza din Pădurea Domnească”, generată de acel eveniment din Pădurea Domnească. Nu era vorba de hoție, era vorba de o ilegalitate, la care au participat înalți demnitari.”

Europa Liberă: Era vorba, de fapt, de fariseism, pentru că una spus și alta fumează.

Igor Boțan: „Exact. După aceasta a urmat criza cu furtul miliardului și în această perioadă procentajul susținătorilor integrării euroasiatice a fost peste procentajul celor care susțin integrarea europeană…”

Europa Liberă: Dacă va intra eurointegrarea în Constituție, va fi populația mai fericită și va sprijini mai mult această direcție?

Igor Boțan: „Nu cred că va fi mai fericită, dar cel puțin autoritățile, oricare ar fi ele, vor fi obligate printr-un articol din Constituție să promoveze integrarea europeană, iar noi, cetățenii, trebuie să le transmitem mesaje. Integrarea europeană nu înseamnă un simplu articol în Constituție, ci înseamnă justiție independentă, economie de piață, lichidarea monopolurilor, lichidarea a tot felul de trusturi media care promovează propaganda în favoarea unui partid sau altul.”

Europa Liberă: Adică, stat de drept în sensul complex al acestui cuvânt?

Igor Boțan: „Exact. Dacă ne uităm foarte atent la rezultatele sondajelor de opinie, noi prindem foarte, foarte bine cauzele care au provocat ascensiunea procentajului pentru integrarea europeană și căderea acestuia. Acum se pare că cei care susțin vectorul european, totuși, sunt peste cei care susțin vectorul integrării euroasiatice.”

Europa Liberă: Un recent sondaj spune că nu-i chiar așa.

Igor Boțan: „Cel puțin, putem presupune că s-au egalat, hai să spunem așa, segmentele care reflectează…”

Europa Liberă: Adică, avem o fragilă balanță? Cu atât mai mult, vreau să vă întreb: adineaori spuneați că un Putin novice n-a îndrăznit să pedepsească regimul de la Chișinău prietenos…

Igor Boțan: „Ba da, ba da…”

Europa Liberă: Sigur că nu în măsura în care l-a pedepsit pe Ianukovici, zic. Acum, un Putin care este la un nou mandat, iată, a anunțat că s-a decis iar să candideze, probabil și va obține mandatul de președinte, n-ar putea să intervină în forță ca să descurajeze vectorul european al moldovenilor?

Igor Boțan: „Cel puțin, știm la ce să ne așteptăm din partea dlui Putin, pentru că în ultimii zece ani a arătat că, dacă își trasează anumite obiective, încearcă să le atingă și acest lucru se referă și la lumea multipolară declarată în 2017, la promovarea unei ideologii conservatoriste bazate pe biserica creștină și la consolidarea a ceea ce numește Domnia sa „Uniunea Economică Euroasiatică”. Fostele republici sovietice, care încearcă să se rupă sau să diminueze influența Rusiei, imediat obțin conflicte separatiste, care sunt niște ancore, care nu le lasă să se deplaseze foarte departe de Rusia.”

Europa Liberă: Vorbim de Transnistria sau nu doar despre Transnistria?

Igor Boțan: „Dar nu putem vorbi doar despre Transnistria. Ne amintim 2008 – războiul în Georgia, ne amintim 2014 – războiul…”

Europa Liberă: Nu, eu mă refer în Moldova: există teritorii care s-ar putea să se desprindă ca ghețarii, ca icebergul?

Igor Boțan: „Nu, niciodată. Nu cred că Rusia va dori să recunoască Transnistria, pentru că Transnistria este o ancoră, care menține Republica Moldova alături de interesele sale.”

Europa Liberă: Deci, e mai simplu să se transnistrizeze Moldova?

Igor Boțan: „Să încerce, da. Și acest lucru cred că se va întâmpla. Din păcate, un astfel de scenariu se poate întâmpla, dacă ne uităm la declarația privind Transnistria de la recentul summit de la Viena al OSCE, unde am văzut că Federația Rusă susține integritatea teritorială a Republicii Moldova, salută acești pași de restabilire a încrederii, dar următorul pas va fi cel de federalizare a Republicii Moldova și cred că aici Federația Rusă nu va ceda. Deci, Republica Moldova va avea două ancore, care o țin pe loc – problema transnistreană și regimul oligarhic...”

Europa Liberă: Hipnoza acestor înțelegeri în favoarea cetățeanului s-ar putea să-i joace festa Chișinăului, să se îmbete cu apă rece?

Igor Boțan: „Dar Chișinăul nu poate să se îmbete cu apă rece, pentru că cunoaște foarte bine și metodele pe care le folosește Federația Rusă. Problema e că Chișinăul nu are altă soluție. Există Transnistria care este totalmente controlată de Federația Rusă, care are prezența sa militară acolo, dar care iată acum va încerca să vină cu soluții, inclusiv cu deschiderea coșului trei de negocieri, soluția politică… Soluția politică va conduce – vrem noi, nu vrem noi – spre abordări federaliste, pe care le va promova dl Dodon.”

Europa Liberă: Dar Chișinăul vrea să ajungă oricum la subiectul demilitarizării. Or, asta-i linia roșie pentru transnistreni, care le provoacă o reacție naturală, pentru ei. Ei amintesc despre referendumul care a votat pentru separarea iremediabilă a Transnistriei și intrarea în componența Federației Ruse. Deci, ori de câte ori Chișinăul va pune pe masă revendicarea demilitarizării și plecării armatei rusești, ei vor pune referendumul pe masă?

Igor Boțan: „Sigur și asta convine Federației Ruse, care va spune da, Chișinăul poate cere, a cerut întotdeauna, pentru că există documente care prevăd că, odată cu soluționarea problemei transnistrene, trupele rusești trebuie să plece din Transnistria, vor invoca aceste documente, nu vor face nimic pentru a pleca de aici, din Republica Moldova, dar așa cum spuneam, în contextul integrării noastre europene, precum și a Georgiei și a Ucrainei, există doi factori, care sunt ancore care nu le permit să se miște în direcția europeană, chiar dacă își pun în Constituție astfel de clauze.”

Europa Liberă: Dar, dacă transnistrenii vor fi ademeniși de exporturile europene și avantajele oferite de Uniunea Europeană o să acopere susținerea tot mai lividă din partea Kremlinului?

Igor Boțan: „Da, atunci trebuie să-i dăm dreptate dlui Andrian Candu, care vrea să se apuce să schimbe mentalitățile aici, pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu știu dacă va reuși să schimbe mentalitatea transnistrenilor, care știu că datorează Rusiei așa-zisa lor „independență”. Dar ca să revin la integrarea europeană, vreau să spun că pentru toate aceste țări din Parteneriatul Estic există câte două ancore, care țin aceste țări foarte aproape de Federația Rusă, chiar dacă sunt în conflict evident cu aceasta. Este vorba despre conflicte separatiste, pe care Rusia le controlează. A doua piatră de moară legată de gâtul acestor țări sunt regimurile oligarhice, care nu pot admite ca țările noastre să se apropie mai mult de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Armenia, iată, ușor-ușor încearcă să plece din labirintul estic.

Igor Boțan: „Armenia nu poate pleca din labirintul estic, pentru că ne amintim cum a procedat Vladimir Putin în 2013, în septembrie, atunci când Armenia trebuia, deopotrivă cu Republica Moldova, să semneze sau să parafeze Acordul de Asociere, Vladimir Putin i-a vândut Azerbaidjanului armament de un miliard de dolari, după care…”

Europa Liberă: Tocmai astfel i-a enervat pe armeni…

Igor Boțan: „Da, numai că armenii au renunțat să semneze la Vilnius acel acord și au acceptat…”

Europa Liberă: Bine, dar acum armenii spun că s-au decepționat. S-ar putea să se apropie mai mult de Uniunea Europeană; e adevărat, nu de maniera moldovenilor sau ucrainenilor.

Igor Boțan: „Economic - da, dar politic vor rămâne sub tutela Moscovei, pentru că există factorul militar în conflictul cu Azerbaidjanul. Deci, Moscova și-a planificat foarte bine ce are de făcut, așa că, dacă dl Vladimir Putin, și probabil va câștiga, nu probabil, dar certitudinea-i foarte mare, va câștiga alegerile prezidențiale pentru următorul mandat de șase ani, știm cu certitudine cum se va comporta – va consolida ceea ce numește Domnia sa „un pol în lumea multipolară”, va promova conservatorismul bazat pe religia creștin-ortodoxă, va dezvolta Uniunea Euroasiatică și va încerca să ademenească alte republici fost sovietice în această Uniune Euroasiatică…”

Europa Liberă: Și „russkii mir”

Igor Boțan: „Și „russkii mir”, iar „russkii mir” este exact acolo unde sunt conflictele despre care am vorbit. Deci, Rusia are la dispoziție aceste ancore cu care leagă aceste țări de metropolă, dacă putem spune așa.”

Europa Liberă: Deci, un partener de dialog, ca să nu-i spun adversar, previzibil cu o agendă cunoscută?

Igor Boțan: „Da! Dar depinde și de noi. Noi putem scăpa de un regim oligarhic, putem readuce în Republica Moldova măcar ceva asemănător cu democrația autentică, putem...”

Europa Liberă: Care să pună piciorul în prag la Kremlin?

Igor Boțan: „Care, cel puțin, să aibă girul Uniunii Europene și să nu fie de fiecare dată blocat la finanțări, pentru că nu respectă drepturile omului sau promovează justiție selectivă, sau…”

Europa Liberă: Și așa un regim ar fi mai credibil și mai vânjos în discuțiile cu Putin?

Igor Boțan: „Așa un regim ar fi mult mai vânjos în discuție cu transnistrenii, iar transnistrenii, așa cum ați sugerat chiar Dvs., ar putea, la un anumit moment, să-i spună dlui Putin că „uite, avem perspective…”, dar eu cred că lucrurile, oricum, rămân foarte, foarte complicate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG