Linkuri accesibilitate

Putin îi îndeamnă pe sportivii ruși să ignore scandalul de dopaj care a exclus Rusia de la Jocurile Olimpice


Președintele Vladimir Putin împreună cu sportivi ruși în uniforme neutre pentru Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, Moscova 31 ianuarie 2018
Președintele Vladimir Putin împreună cu sportivi ruși în uniforme neutre pentru Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, Moscova 31 ianuarie 2018

169 de sportivi ruși vor participa individual la Jocurile Olimpice de la Pyeongchnag, din Coreea de Sud.

În plină campaniei electorală pentru alegerile din martie, președintele Vladimir Putin i-a îndemnat pe atleții ruși să ignore scandalul de doping care planează asupra sportului din Federație, atunci când vor concura la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud.

Putin s-a întâlnit miercuri, 31 ianuarie, la reședința sa din apropiere de Moscova, cu mai mulți sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice în nume individual pentru că Rusia a fost exclusă din cauza scandalului de dopaj la nivel național, izbucnit după Olimpiada de la Soci.

Fostul director al laboratorului anti-doping din Rusia, Grigori Rodcenkov, Moscova, iunie 2007
Fostul director al laboratorului anti-doping din Rusia, Grigori Rodcenkov, Moscova, iunie 2007

Schema de doping, susținută de stat la nivel național, a fost descoperită cu ajutorul fostului șef al laboratorului anti-doping din Rusia, Grigori Rodcenkov, refugiat între timp în Statele Unite.

La începutul acestei săptămâni, postul public de televiziune ARD din Germania a prezentat un documentar despre dopajul în Rusia, documentar în care Rodcenkov declară că întreaga schemă de dopaj de la Soci trebuie să fi fost aprobată „sus de tot, de președinte. Numai președintele poate însărcina FSB-ul (Biroul Federal de Securitate) să se ocupe de așa ceva”. Rodcenkov a confirmat totodată acuratețea unor documente descoperite de jurnaliștii germani, care dovedesc că sistemul de dopaj a funcționat, tot la nivel național, și pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008 și Londra, 2012.

Filă din jurnalul lui Rodcenkov, publicat de New York Times
Filă din jurnalul lui Rodcenkov, publicat de New York Times

Reacția președintelui Putin la declarațiile lui Rodcenkov pentru televiziunea germană a fost să-l numească „un gunoi, în care nu poți avea încredere”.

Miercuri, când s-a întâlnit cu atleții ruși, Putin nu numai că i-a îndemnat să ignore acuzațiile de dopaj, dar a explicat din nou întregul scandal printr-un „război” lansat de străinătate împotriva sportului din Rusia.

Fapt este că dovezile și declarațiile lui Rodcenkov au convins atât Agenția Mondială Antidoping cât și Comitetul Olimpic Internațional care în decembrie a exclus Rusia de la Jocurile de iarnă. A permis însă participarea, în nume individual, a 169 de atleți ruși. Miercuri, la întâlnirea cu Putin, atleții purtau uniformele neutre pe care le vor purta în Coreea de Sud: gri pentru băieți și roșu pentru fete, fără să menționeze numele țării. Numai că la întâlnirea cu Putin, unii dintre ei nu s-au sfiit să arate presei, sub treningul neutru, un T-shirt pe care scria mare „Rusia”.

Președintele i-a îndemnat să ignore toate rumorile, să nu uite de milioanele de fani care-i vor urmă cu aceeași pasiune, indiferent ce scrie pe tricouri. Și a revenit la tema „războiului” lansat împotriva Rusiei:

„O să sprijinim mereu un sport curat, fără doping, fără probleme create artificial care nu au nimic în comun cu sportul”, a mai declarat președintele rus. Și cum este un mare amator de hochei, a primit și un tricou, pe care semnase toată echipa de hochei și pe care scria „Port Rusia în inimă”.

Soci, 23 februarie 2014, închiderea Jocurilor Olimpice de iarnă
Soci, 23 februarie 2014, închiderea Jocurilor Olimpice de iarnă

În timpul Olimpiadei, nu va fi arborat steagul Federației Ruse, nici atleții nu vor avea voie să fluture steagul național, dacă primesc vreunul din public. Iar dacă câștigă, va fi intonat imnul Olimpic.

Într-o țară pasionată de sport, cum este Rusia, o echipă olimpică de succes i-ar fi oferit președintelui un atu considerabil în campania pentru alegerile prezidențiale din martie. În condițiile date însă, problema dopingului a fost transformată tot în muniție electorală, și anume în dovada că Rusia ar fi „sub asediu” . Iar o țară sub asediu are nevoie de un lider puternic, de constanță, nu de schimbare – este acum refrenul .

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG