Linkuri accesibilitate

Președintele Trump se consideră total disculpat în ancheta privind posibila implicarea a Rusiei în alegerile prezidențiale


Președintele american Donald Trump, 30 ianuarie 2018
Președintele american Donald Trump, 30 ianuarie 2018

Membri republicani ai Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților au publicat o notă confidențială, din timpul unor audieri în comisie, care acuză Biroul Federal de Investigații (FBI) şi Ministerul Justiţiei că ar fi politizat anumite anchete în defavoarea președintelui Donald Trump. Controversatul document de patru pagini a fost publicat imediat după ce președintele l-a declasificat.

Ulterior, președintele Trump a scris, pe Twitter, că această notă confidențială îl disculpă definitiv de orice bănuială că ar fi colaborat cu Rusia în timpul campaniei prezidențiale din 2016 sau ar fi încercat să blocheze ancheta deschisă ulterior de Ministerul de Justiție.

În notă se afirmă că în 2016 FBI și Ministerul Justiției ar fi folosit argumente dubioase pentru a obține dreptul de a-l umări pe unul din membrii campaniei electorale a lui Trump, despre care se știa că are relații apropiate cu Rusia. Pentru republicani, ar fi vorba de o anchetă „la limita legalității”. În nota confidențială se arată că acel drept ar fi fost obținut în baza informațiilor dintr-un raport intocmit de un fost agent al serviciilor britanice de informații, care era între timp finanțat de democrații lui Hillary Clinton. Dar tot în notă se arată că fostul agent britanic era de mult timp „o sursă de încredere” a FBI și că informațiile care au dus la punerea sub urmărire a unui membru al campaniei lui Trump, proveneau dintr-o altă anchetă.

Democrații din Congres susțin, pe de altă parte, că nota respectivă ar reda numai o parte din depozițiile făcute în fața Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților și că publicarea ei ar putea declanașa „o criză constituțională fără precendent”, dacă va fi folosită pentru a justifica demiterea procurorului special Robert Muller, care conduce ancheta independentă privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Mueller a fost numit în funcție de adjunctul ministrului justiției, pentru că ministrul Sessions și-a declinat de la început orice competență, fiind el însuși investigat pentru activitatea din timpul campaniei prezidențiale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG