Indicatorii economici ai R. Moldova dau motive de optimism Uniunii Europene, îngrijorătoare rămânând însă situația politică, spune într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius. „Climatul de afaceri a fost îmbunătățit, dar încă suntem îngrijorați de chestiunea nerezolvată a legii electorale”, spune Auštrevičius. „În plus, realegerea lui Putin va însemna pentru Moldova un singur lucru: Rusia nu va lăsa Moldova în pace. La alegeri influența rusească va juca un rol important, și nu exclud chiar finanțarea unor partide, așa cum s-a întâmplat în alte țări europene”, este de părere politicianul lituanian.
Europa Liberă: Domnule Austrevicius, alegerile locale pentru Chișinău și Bălți sunt un fel de repetiție pentru alegerile parlamentare din toamnă. În preambulul acestora, ați fost la Chișinău pentru o vizită de analiză a progreselor în aplicarea Acordului de Asociere. Cu ce concluzii ați revenit la Bruxelles?
Petras Auštrevičius: „Considerăm Moldova un partener al UE, unul important cu care avem un Acord de Asociere. După semnarea acestui acord, am luat decizia de a analiza anual progresul țării în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere. Analizăm evoluțiile politice, cele sociale și economice și cum au fost folosiți banii. Acesta a fost scopul vizitei noastre din aprilie, când un număr de colegi din cele două comisii - AFET și Comisa de Buget - și Delegația pentru R.Moldova au fost la Chișinău. Am avut întâlniri cu parlamentari, membri ai guvernului, reprezentanți ai societății civile, etc.
Moldova face eforturi să aplice Acordul de Asociere, care, trebuie să admitem, este un document extrem de complex și este nevoie de timp și de voință politică pentru aplicarea reformelor prevăzute acolo. În domeniul economic, rezultatele par să fie foarte bune. A fost aplicat un nou cod de etichetare, prima schimbare după 30 de ani, sistemul de pensii a fost
Economic, Moldova are performanțe din ce în ce mai bune, însă politic există o serie de incertitudini...
reformat, climatul de afaceri a fost îmbunătățit. În ce privește domeniul politic, de vreme ce Moldova va avea alegeri în acest an, încă suntem îngrijorați de chestiunea nerezolvată a legii electorale. Nu înțelegem de ce Moldova a făcut atâtea schimbări în această lege.
Starea generală din societate este îngrijorătoare, căci am primit multe semnale care ne spun că aceste schimbări nu au fost dorite de oameni. Poate s-ar fi dorit ceva schimbări, dar nu atât de profunde. Ca o concluzie, aș spune că economic Moldova are performanțe din ce în ce mai bune, însă politic există o serie de incertitudini care ar putea conduce către rezultate interesante la alegeri.”
Europa Liberă: Pentru că ați menționat legea electorală, care va avea un impact uriaș asupra viitorului politic și parcursului european al R. Moldova, aș vrea să vă reamintesc că actuala putere vă contrazice și a declarat în nenumărate rânduri că au fost respectate recomandările Comisiei Veneția…
Petras Auštrevičius: „Noi avem încredere în opinia Comisiei Veneția, căci ei sunt experții în acest domeniu. Iar opinia Comisiei Veneția nu este favorabilă modului cum au fost aplicate recomandările sale în Moldova. De pildă, pragul electoral foarte ridicat impus de noua lege, va conduce la concentrarea puterii politice, va împiedica o competiție politică reală. De asemenea, finanțarea campaniilor. Nimeni nu poate să îmi spună că într-o țară unde venitul mediu este de 3000 de euro pe an, există cetățeni care pot dona partidelor politice sume de bani de 25 de ori mai mari decât acest venit anual. De unde provin acești bani? Transparența este extrem de importantă când vine vorba de finanțarea partidelor politice. Ca atare, dacă nesocotim aceste lucruri atunci toate acestea vor avea consecințe în rezultatele finale ale alegerilor. S-au aplicat schimbări majore, căci s-a trecut de la sistemul proporțional la cel mixt. Dacă vă uitați la schimbările operate la nivelul municipalităților în ultimii doi-trei ani, veți fi uimiți câți oameni au migrat de la
Nu există un drum mai bun decât cel european pentru Moldova. Oamenii sunt obosiți de atâta sărăcie...
un partid la altul. Veți vedea o concentrare de putere crescută în câteva grupuri politice. Politicieni cu experiență ca mine se întreabă dacă nu cumva puterea administrativă nu se află în spatele acestor schimbări legislative.”
Europa Liberă: Credeți că după alegerile din toamnă Moldova va fi mai instabilă decât este acum?
Petras Auštrevičius: „Doresc Moldovei o dezvoltare socio-economică neîntreruptă și dinamică. Nu există un drum mai bun decât cel european pentru Moldova. Oamenii sunt obosiți de atâta
Nu există soluții miraculoase în afara aplicării prevederilor Acordului de Asociere și reformelor...
sărăcie. Ca atare, nu pot decât să sper că următoarea coaliție va fi pro-reforme, pro-europeană si angajată în implementarea Acordului de Asociere. Nu există soluții miraculoase în afara aplicării prevederilor Acordului de Asociere și reformelor. Moldova ar trebui să se uite la România și Bulgaria. Au ales un drum și merg cu hotărâre pe acest drum. Dacă Moldova caută soluții miraculoase și originale, combinații cu soluții venite din est, nu vor fi rezultate.
Europa Liberă: Știți bine că cel mai puternic partid din țară privește către Est. Pe cine contați să ducă mai departe proiectul european în Moldova? Pe Partidul Democrat sau pe noile forțe politice, pe partidele mai mici, care, sperați, vor performa bine la alegeri?
Petras Auštrevičius: „Sistemul politic din Moldova este unul multipartid. Nu cred că vrem să ne întoarcem la partidul unic, căci rezultatele vor fi dezastruoase. Orice partid politic, care este responsabil pentru viitorul țării și care are ca proiect politic continuarea căii europene ar trebui să fie preferat de cetățeni la alegeri. Acum zece ani orice partid politic se declara european. Toate coalițiile de la guvernare au fost pro-europene. Întrebarea mea ar fi: câte Europe există în Moldova? Câte se văd de la Chișinău? Există doar o Europă, care este democratică, are o economie de piață, in care se respectă drepturile omului și are un sistem multipartid. Orice alt scenariu european este o păcăleală.”
Câte Europe există în Moldova?...
Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, ce consecințe va avea asupra Moldovei realegerea domnului Putin la Kremlin?
Petras Auštrevičius: „Așa numita realegere sau re-nominalizarea dlui Putin nu a fost o mare surpriză pentru noi. Am observat pregătirea ei, avea puterea administrativă, exercita controlul în multe domenii ale societăţii etc. Pentru Moldova va însemna un singur lucru: Rusia nu va lăsa Moldova în pace. Kremlinul vede Moldova ca o parte a zonei sale de influență. Prin urmare, la alegeri influența rusească va juca un rol important, media rusă va fi implicată activ, sugerându-le oamenilor să privească spre Est, și nu spre Vest, nu exclud chiar finanțarea unor partide, așa cum s-a întâmplat în alte țări europene, de aceea structurile administrației de stat ar trebui să fie foarte atente și pregătite să combată posibilele intervenții ale Moscovei.”