Linkuri accesibilitate

Protestul de la Chișinău s-a încheiat cu un marș care a ajuns până la sediul PD (FOTO/VIDEO)


Scandarea „Jos Dictatura!” a fost leit-motivul manifestației.

La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, a avut loc un miting la care mii și mii de persoane (cifre oficiale despre numărul participanților nu există încă) au protestat împotriva anulării alegerilor pentru primăria capitalei, câștigate de Andrei Năstase, candidatul Platformei „DA”. Manifestația a fost organizată de așa-numită Mișcare națională de rezistență, din care fac partea Platforma „DA” și partidul PAS condus de Maia Sandu, alături de alte partide de opoziție și lideri de opinie sau reprezentanți ai societății civile. După miting, a avut loc un marș pe străzile Chișinăului, până la sediul Partidului Democrat de guvernământ.

Rezoluția protestului de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

În rezoluția adoptată în unanimitate de participanți se cere confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase; anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot; demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor.

Voci ale protestatarilor din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Dacă aceste cerințe nu vor fi satisfăcute în actuala sesiune parlamentară, așa-numitele comitele de rezistență vor organiza acțiuni pașnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instituţiilor „capturate”.

Totodată, în 26 august va fi convocată o Adunare generală a cetățenilor din țară și diasporă.

Transport public suspendat, înaintea protestelor din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Majoritatea celor care au ieșit duminică la protest au accentuat că această manifestație nu este pentru a apăra victoria lui Andrei Năstase în alegerile locale, ci este „act de rezistență împotriva dictaturii”. Lozinca „Jos dictatura” a fost leitmotivul manifestației, iar de la tribună protestatarilor li s-a spus că dictatura înseamnă „mimarea reformelor, plecarea moldovenilor peste hotare, simularea bunăstării și a stabilității, precum și acapararea instituțiilor statului”.

Oamenii au fost îndemnați să rămână uniți, să creeze în comunitățile lor așa-numite „celule de rezistență” și să se angajeze într-un protest antiguvernamental continuu, indiferent de simpatiile politice, de etnie sau limba vorbită.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG