Europa Liberă: Domnule Vareikis, cum se vede de la APCE ceea ce se întâmplă în Moldova zilele acestea?
Egidijus Vareikis: „Noi, la APCE, observăm cum funcționează instituțiile democratice din R. Moldova. Dar nu avem dreptul să intervenim să le spunem oamenilor ce să facă sau ce să nu facă. Noi așteptăm alegerile parlamentare, care vor fi organizate după noul sistem, care nu a fost acceptat ca fiind unul foarte bun, a fost criticat, iar noi așteptăm să vedem cum vor decurge alegerile din toamnă. Evident că dacă sistemul se va dovedi defectuos și în practică, criticile vor crește în intensitate. Alegerile de la Chișinău au fost ca un fel de test pentru democrație și societate. Pentru noi nu este clar ce s-a întâmplat și cine este responsabil. Sistemul este greșit, candidații au greșit, s-au produs greșeli tehnice… Este pentru noi încă neclar. Faptul că alegerile au fost anulate… asta este o veste teribilă. Oricum, pentru mine, ca raportor, este prea devreme să scriu concluziile acestor evoluții în viitorul meu raport despre Moldova.”
Europa Liberă: Reprezentanți ai diverselor instituții europene au declarat public că există bănuiala că deciziile justiției din Moldova, mai ales în acest caz, au fost influențate politic, pentru că dl Năstase este un critic al regimului la putere.
Egidijus Vareikis: „Al cărui regim? Moldova este o țară complicată. Președintele este pro-est, premierul pro-vest, dar în realitate nu este chiar așa de clar cum pare că este în declarațiile publice. Năstase nu este pro-rus, dar critică guvernul, altfel spus, avem un candidat pro-european care critică guvernul pro-european. Vedeți ce situație complicată? Eu ce văd astăzi este că
Deciziile justiției, ale Comisiei Electorale Centrale, care se presupune că sunt independente, trebuie să fie acceptate...
nici o parte nu este fericită de situația creată. Nici dl Năstase, nici concurentul său, nici PD, nimeni. Deciziile justiției, ale Comisiei Electorale Centrale, care se presupune că sunt independente, trebuie să fie acceptate. Uitându-ne la acest întreg tablou înțelegem de ce țara se află sub procedura de monitorizare aici, la APCE. Instituțiile Europene pot avea opiniile lor. Eu, ca raportor, nu pot judeca în alb și negru. Am nevoie de mai multe informații și de o imagine de ansamblu.”
Europa Liberă: Însă până la alegerile din toamnă, Moldova are nevoie de bani, pe care UE nu îi va plati până nu se schimba legea electorala… proaspăt schimbată. După cum știți, UE a condiționat acordarea celor 100 de milioane cu implementarea opiniei Comisiei Veneția referitoare la legea electorală.
Egidijus Vareikis: „Aș începe prin a spune că este decizia suverană a oricărei țări ce sistem electoral alege și aplică. Și desigur, alegerile sunt testul. Ce se intâmplă acum cu alegerile de la Chișinău, chiar dacă nu are neapărat legătură cu alegerile parlamentară, este un semnal prost. Dacă alegerile merg prost, nu este bine pentru țară.”