Linkuri accesibilitate

Martorul-cheie în procesul Manafort dezvăluie furturi proprii și delicte comise în comun (VIDEO)


Rick Gates, imagine de arhivă

Paul Manafort și Rick Gates sunt primii doi indivizi inculpați în cadrul anchetei conduse de Robert Mueller.

Martorul-cheie al guvernării americane în procesul de fraudă financiară intentat lui Paul Manafort a depus luni mărturie. El a recunoscut că a furat sute de mii de dolari de-ai fostului șef de campanie al lui Donald Trump – spunându-le juraților că el și Manafort au comis delicte împreună. O sinteză a relatărilor pe această temă ale agențiilor internaționale de presă de la Mircea Țicudean.

Rick Gates, fostul subordonat al lui Paul Manafort, revine marți în boxa martorilor, la o zi după ce s-a văzut în premieră la tribunal cu fostul său șef.

Manafort și Gates sunt primii doi indivizi inculpați în cadrul anchetei conduse de Robert Mueller asupra posibilei implicări a Rusiei în campania electorală americană din 2016.

Dar Gates s-a declarat vinovat la câteva luni după inculpare, acceptând să coopereze la anchetarea lui Manafort, singurul american pus sub acuzare de comisie care a ales să meargă la proces, în loc să-și recunoască vina. Ca urmare a recunoașterii vinii, Gates riscă o pedeapsă de numai aproximativ 6 ani de închisoare.

Procurorii l-au chemat pe Gates la procesul de la Alexandria (Virginia) pentru că a fost, după unii martori, „mâna dreaptă” a lui Manafort, fiind în poziția de a povesti din proprie experiență cum au funcționat evaziunea fiscală off-shore și schemele frauduloase pe care le-a supravegheat din însărcinarea fostului lui șef.

Trump acceptă faptul că Rusia s-a implicat în alegerile din SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Gates le-a spus luni juraților că a sifonat bani fără știrea lui Manafort cu ajutorul unor rapoarte de cheltuieli false, dar a recunoscut și că a „ascuns” milioane de dolari în conturi bancare din străinătate în numele lui Manafort, falsificând cereri de credite și alte documente pentru a-l ajuta pe Manafort să obțină împrumuturi bancare.

„Nu am informat (fiscul) despre veniturile (din Ucraina) sau despre conturile bancare străine”, a spus Gates, declarând că el și Manafort știau că fac ceva ilegal „de fiecare dată”.

Gates a fost angajatul lui Manafort în 2006-2016.

Gates, care a jucat și el un rol important în campania prezidențială a lui Donald Trump, a citit la proces numele mai multor companii-tunel înființate de el și Manafort în Cipru și alte paradisuri fiscale pentru a ascunde banii primiți de Manafort pentru munca de consultanță în folosul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Associated Press notează că dosarul în care sunt implicați Gates și Manafort nu are nimic de-a face cu munca celor doi în echipa de campanie a lui Trump, iar procesul de la Alexandria nu se concentrează deloc asupra ipotezei că Trump ar fi fost ajutat în campanie de Moscova. Dar Trump a manifestat interes față de proces, exprimându-și pe Twitter sprijinul pentru Manafort și sugerând că el ar fi fost tratat mai rău decât gangsterul american Al Capone.

Cum amintește Agenția France Presse, Manafort, pe care Gates l-a numit luni „un strateg politic strălucit”, are 69 de ani și i-a ajutat să ajungă la Casa Albă pe republicanii Gerald Ford și Ronald Reagan.

El a fost șeful campaniei lui Trump între mai și august 2016, fiind silit să demisioneze când au ieșit la lumină neregulile legate de munca sa pentru liderul ucrainean pro-rus Ianukovici.

Avocații apărării lui Manafort au încercat luni, și urmau să continue și marți, să pună la îndoială credibilitatea lui Gates, care a recunoscut că și-a furat șeful.

Experții juridici spun că Manafort ar spera să fie grațiat de Donald Trump. În septembrie, i se va deschide al doilea proces, la Washington DC, în baza acuzațiilor aduse de ancheta Mueller, anume de conspirație, spălare de bani și neînregistrare ca agent străin. (MT)

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG