Europa Liberă: Înaintea aniversării a 27 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, l-am invitat în studioul Europei Libere de la Chișinău pe șeful statului, Igor Dodon. Domnule președinte, mulțumim că ați acceptat invitația noastră. Sperăm să avem o discuție sinceră și cu cât mai multe răspunsuri la o sumedenie de probleme, care s-au adunat și de această dată. Care sunt cele mai mari probleme ale statului Republica Moldova, dacă vorbim despre acești 27 de ani de independență?
Igor Dodon: „Noi am pierdut o treime din populația Republicii Moldova, adică depopularea este problema numărul unu cu care se ciocnește Republica Moldova la această etapă. Și este o problemă căreia va fi necesar să-i facem față, indiferent de ce culoare va fi următoarea guvernare. Și cu regret este o problemă cu care o să ne ciocnim încă mulți ani înainte. Restul, toate problemele – corupția, politica externă, lupta geopolitică, divizarea societății – duc la această problemă majoră de depopulare. De aceea, obiectivul numărul unu al tuturor funcționarilor, conducătorilor de stat, aici mă refer, în primul rând, la trei conducători de stat – președintele țării, prim-ministrul, spicherul – trebuie să fie problema depopulării. Noi încet, dar cu pași siguri ne transformăm într-o țară a pensionarilor, eu nu sunt împotriva pensionarilor, dar persoanele tinere pleacă. În acest an, am mers cu susținerea pentru toți copiii care merg în clasa întâia, le dăm rechizite de școală și genți pentru școală; la circa 25 de mii de copii deja în marea majoritate au fost înmânate, inclusiv de mine, de prima-doamnă. Noi avem 25-27 de mii de copii maximum care vor merge în clasa întâia. Nu mai puțin de un deceniu în urmă erau cel puțin cu 60-70% mai mult. Și aceasta trebuie să fie preocuparea numărul unu – de ce se întâmplă acest lucru, de ce oamenii pleacă? Aici sunt mai multe subiecte care urmează a fi analizate și găsite soluții.”
Europa Liberă: Aceste răspunsuri se regăsesc și atunci când îi întreb pe cetățenii de la firul ierbii și de la ei aflu că primele trei probleme cele mai grave cu care se confruntă astăzi populația țării sunt: depopularea, dependența de resursele energetice, corupția. Și aici fac trimitere la dispariția miliardului și la faptul că prea greu se identifică persoanele care au beneficiar de banii dispăruți.
Igor Dodon: „Trebuie s-o spunem sincer de ce pleacă lumea din țară. Nu au încredere în ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.”
Europa Liberă: E mare sărăcia, nu-s locuri de muncă, locurile de muncă nu sunt bine plătite.
Igor Dodon: „Nu-și văd viitorul în această țară. De ce nu-și văd viitorul? Aici îs și locurile de muncă, aici îi și corupția, și miliardul, și tot ce ține de sistemul judiciar ș.a.m.d. și aici e o problemă majoră. Aici e și lupta identitară geopolitică pe care noi, politicienii, cu regret, am alimentat-o pe parcursul acestor 27 de ani și trebuie s-o spunem sincer, să spunem că și noi, politicienii, inclusiv eu, care fac parte din clasa politică, este și o parte a vinei noastre. Noi trebuie să conștientizăm că, dacă n-o să încercăm să găsim un numitor comun pentru majoritatea societății, nu pentru 45% sau pentru 40, cum s-a făcut până acum, trebuie să fie o idee națională, ceva pro-Moldova. Eu îmi pun o întrebare foarte simplă, sinceră. Uitați-vă, acești 27 de ani care au trecut. Am avut o mulțime de probleme. Am avut război pe Nistru, am avut anii ‘90 cu toate problemele, cu privatizări, cu fonduri de investiții, cu reforme de pământ,
Principala realizare totuși, în pofida la toată această etapă, este că noi am reușit să păstrăm statul nostru, adică noi n-am pierdut statalitatea.
am avut default-ul prin care am trecut la sfârșitul anilor ‘90, am avut planul Kozak, și tot ceea ce ține de embargo-uri, am avut furtul miliardului, o mulțime de probleme prin care am trecut și în primul rând vinovată de toate acestea se face clasa politică. Cetățenii tot timpul votează pe cineva în speranța că va fi mai bine. Principala realizare totuși, în pofida la toată această etapă, este faptul că noi am reușit să păstrăm statul nostru, adică noi n-am pierdut statalitatea. Eu consider că aceasta este principala realizare a acestor 27 de ani de independență. Au fost multe încercări și în fiecare zi sunt încercări. Cunoaștem, sunt forțe care muncesc și investesc în aceasta, ca să lichideze statalitatea Republicii Moldova, noi totuși am păstrat-o. Și-mi pun o întrebare foarte sinceră. Am avut zilele acestea discuții cu diaspora, cu etniile... Bine, noi am putut, generațiile până la mine, generația mea, generația noastră, în pofida tuturor problemelor, am apărat și avem statul Republica Moldova. Probabil va mai fi încă, cât suntem noi, generația noastră, dar întrebarea este: cui o transmitem și în ce stare o transmitem? Dacă nu schimbăm situația care este acum, dacă nu stopăm exodul masiv al tinerilor, dacă nu le dăm o scânteie, o speranță că Moldova are viitor și pot să rămână aici, în țară, noi în 10-15 ani n-o să avem nicio soluție decât că o să fie un teritoriu fără populație. De aceea,sincer, aceste probleme mă preocupă foarte mult. Care ar fi soluțiile? Putem să le discutăm astăzi, dar soluții există.”
Europa Liberă: Dar de când ați ajuns și Dvs. în fotoliul de președinte al Republicii Moldova, aproape că mereu vi s-a spus președintele pro-rus Igor Dodon.
Igor Dodon: „Știu, evident. Și în aceasta eu îmi asum și s-au schimbat multe lucruri din anul 2016 până acum în ceea ce ține și de abordarea mea, și de viziunea mea. Eu consider că în Republica Moldova nu trebuie să fie un Guvern pro-rus sau pro-european, trebuie să fie un
Această divizare în pro-ruși și pro-europeni eu consider că nu este bună pentru Republica Moldova
Guvern pro-Moldova. Politicienii, partidele politice vor avea viitor, dacă ele vor avea o politică pro-Republica Moldova. Această divizare în pro-ruși și pro-europeni eu consider că nu este bună pentru Republica Moldova, pentru partide politice, pentru că unii politicieni care încearcă să joace în campaniile electorale pe aceste divergențe și fobii chiar – bine, este capital politic –, dar eu îmi doresc foarte mult și, sincer vă spun, voi depune eforturi în acest sens, să promovez mesajul pro-Moldova. Dacă avem ce lua de la europeni, haideți să discutăm cu ei; acorduri avem, luăm ce este mai bun. Ce putem să luăm de la Federația Rusă – piața de desfacere, resursele energetice mai ieftine, haideți să discutăm, să negociem, dar asta este unica soluție pentru Republica Moldova, alte soluții nu există. ”
Europa Liberă: Dar cele mai multe vizite le-ați întreprins la Moscova și întrevederile cele mai multe le-ați avut cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin?
Igor Dodon: „Dar cu cine avem cele mai mari probleme în Republica Moldova la această etapă, create artificial? Haideți să spunem sincer.”
Europa Liberă: Și care probleme s-au rezolvat?
Igor Dodon: „Păi o mulțime s-au rezolvat. În ceea ce ține de exporturi s-au rezolvat o mulțime de probleme, pentru că pentru mărfurile din sectorul agroalimentar pe parcursul ultimului un an și jumătate avem creșteri spectaculoase de exporturi. Moldova anul a trecut a intrat în Top 10 țări exportatoare de mere – 215 mii de tone, în premieră, în 27 de ani de independență, am exportat în Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dar am citit statisticile care arătau că cel mai mare export îl are acum Republica Moldova către piața occidentală, cele mai multe mărfuri penetrează piața României, chiar depășind exportul din CSI?
Igor Dodon: „Da, sunt de acord. Noi vorbim acum despre lucruri absolut diferite, eu vorbesc de exportul produselor din sectorul agroalimentar.”
Europa Liberă: Ați spus merele...
Igor Dodon: „Și 75-80 la sută din produsele din acest sector, care dau valoare adăugată sporită, se exportă către piața rusă, și anume pe aceste categorii de produse în ultimul un an jumătate-doi, de când am fost delegat de poporul Republicii Moldova în funcția de președinte al țării, exporturile au crescut substanțial, de câteva ori, pe aceste produse. În ceea ce ține de structura exporturilor și în ceea ce ține de produse exportate per total, evident, avem o creștere destul de impresionantă către piața Uniunii Europene, care în mare parte se datorează deschiderii unor produceri în Republica Moldova, bazate pe materie primă de import. Este vorba de reexporturi. Evident că avem o creștere spectaculoasă a exporturilor în România. Eu, recent, întorcându-mă din Grecia, unde am fost pe vârful Muntelui Athos, am fost în tranzit în București, am mers chiar în oraș și am văzut că sunt o mulțime de produse moldovenești pe piața României, în afară de ceea ce văd eu în statistici, ceea ce-i un lucru foarte bun. Și este foarte bine că piața României este deschisă pentru produsele din Republica Moldova. Noi trebuie să mergem pe toate piețele și în Est, și în Vest. Noi nu trebuie să spunem că aceștia îs răi sau aceia îs buni.”
Europa Liberă: Dar de ce Rusia nu vrea să excludă embargoul pe care l-a instituit pentru producția moldovenească?
Igor Dodon: „Noi muncim în această direcție. Obiectivul meu este scoaterea tuturor restricțiilor pentru toți producătorii autohtoni care doresc să-și exporte mărfurile către Federația Rusă. În acest sens, noi trebuie să excludem embargoul și să excludem taxele vamale care sunt incluse pentru produsele moldovenești.”
Europa Liberă: Exact!
Igor Dodon: „Următoarea mea discuție și subiect ce va fi abordat la această discuție va fi vizita oficială în Federația Rusă la sfârșitul lunii octombrie; deja am invitația oficială din partea președintelui Federației Ruse, dl Putin, și sper foarte mult că atunci vom avea un progres și în această direcție.”
Europa Liberă: Nu ați ajuns nici la Kiev, nici la București. Ați spus că, dacă e deschidere din partea celor două părți, mergeți cu plăcere. Nu s-a mai întâmplat acest lucru.
Igor Dodon: „Rămân deschis în continuare, chiar recent am semnat și felicitări către dl Poroșenko în legătură cu sărbătoarea națională, Ziua Independenței Ucrainei. În același timp, la fel vin cu mesaje către omologul din România. Eu rămân deschis pentru orice contact în acest sens.”
Europa Liberă: Credeți că Kievul mai rămâne a fi supărat pentru declarația pe care ați făcut-o referitor la Crimeea?
Igor Dodon: „Eu nu pot să fac presupuneri sau să-mi expun opinia din partea Kievului. Eu rămân deschis pentru contact, îi consider vecinii noștri, țări prietenoase nouă, în pofida unor elemente mai sensibile, în special în ceea ce ține de relațiile cu România. Și aici mă refer la curentul unionist care este finanțat din bugetul de stat al României. În rest, noi nu avem nicio problemă care ar împiedica relațiile bune, prietenești, frățești cu vecinii noștri și din Est, și din Vest.”
Europa Liberă: Să vorbim despre ultimele decrete pe care le-ați promulgat și zarva din jurul lor. Până la urmă a trebuit să promulgați amnistia fiscală, reforma fiscală, pentru că mai continuă să vină critici atât din interior, cât și din exterior și chiar ambasadorul american spunea că sunt îngrijorări față de legea privind amnistia fiscală și riscul că aceasta va stimula spălarea banilor? Există acest risc, dle președinte?
Igor Dodon: „Pe parcursul ultimelor săptămâni, după finalizarea sesiunii parlamentare, eu am semnat mai multe legi și am refuzat promulgarea mai multor legi.
Înțeleg că întrebarea Dvs. se referă la pachetul de reforme de liberalizare, să le numim așa, a economiei promovat de către Guvern pe ultima sută de metri.”
Europa Liberă: Exact!
Igor Dodon: „În acest sens, vreau să menționez, cel puțin, patru elemente.Primul este exact același pachet de reforme pe care eu l-am promovat personal în anul 2007.”
Europa Liberă: Dar am văzut o analiză a experților care spune că nu a avut impact?
Igor Dodon: „Experți sunt diferiți, însă cifrele vorbesc de la sine. Creșterea economică în anul 2008 a fost cea mai spectaculoasă și a fost cea mai mare creștere.”
Europa Liberă: Și conjunctura din regiune a fost favorabilă.
Igor Dodon: „Cel mai mare volum al investițiilor străine directe a fost în 2008. Conjunctura nu era tocmai cea mai favorabilă, pentru că a început criza, dar, în pofida la toate crizele regionale și mondiale de la acea etapă, în Republica Moldova a fost atins nivelul record de investiții străine directe de pe întreaga perioadă de independență. Noi nici până atunci, nici de atunci n-am avut peste 800 de milioane de lei investiții străine directe, așa că la capitolul impact putem să mai discutăm, dar eu revin la argumentele de bază. Unu: sunt reformele exact aceleași pe care eu le-am promovat în anul 2007-2008; doi: faptul că Guvernul a venit cu aceleași propuneri denotă că acei care au criticat – ei m-au criticat foarte mult pentru acele reforme în anul 2009-2010, acești care-s la guvernare acum – acum propun același lucru. Pentru mine era foarte nostim să văd că ceea ce au criticat pe parcursul a opt ani, până la urmă – dă-i moldoveanului mintea cea de pe urmă – au venit cu aceeași propunere; trei: dar aceste reforme vor îmbunătăți sau vor înrăutăți relațiile partidului de la guvernare cu partenerii externi, în special din Occident? Răspunsul este evident. Evident că vor înrăutăți! Și eu vreau să înțeleagă cei din Occident ceea ce le spuneam eu pe parcursul ultimilor nouă ani și să vadă cine promovează aceste reforme.”
Europa Liberă: Dar ei vor spune că s-au înrăutățit, de atâta că Igor Dodon le-a promulgat?
Igor Dodon: „Nu, nu… Anularea alegerilor în Chișinău, promovarea acestor reforme, contrar opiniei partenerilor externi. Și este și al patrulea. Haideți să ne uităm puțin în detalii la ce se referă aceste reforme. Este vorba de un pachet de trei reforme. Primul se referă nemijlocit la salarii, adică la impozitul pe venit, majorarea minimumului de existență și reducerea impozitelor sociale. Evident că trebuia să fie promovat, chiar dacă am unele obiecții tehnice de îmbunătățire, însă eu consider că trebuia promulgat, este necesar și eu îl voi îmbunătăți în următorul Guvern, care va fi un Guvern socialist, al socialiștilor. Al doilea pachet din acest bloc: este vorba de amnistia fiscală, nu amnistia capitală. Amnistia fiscală se referă la repararea unor greșeli, lacune comise în administrarea fiscală de către actuala guvernare și din această cauză agenții economici au acumulat unele datorii față de stat. Prin această reformă le permite agenților economici să achite suma de bază, iar penalitățile și amenzile se anulează. Care este problema? Ei, Guvernul, și-au înțeles greșelile și vin pentru a repara pentru agenții economici. Și a treia, cea mai discutabilă și cu semne de întrebare, la care v-ați referit, este așa-numita declarare benevolă, dar, de fapt, este vorba de legalizarea capitalului în forma aceea pe care noi am propus-o în anii 2007 și a fost promovată în 2007, numai că atunci…”
Europa Liberă: Poate să stimuleze spălarea banilor?
Igor Dodon: „…numai că atunci era vorba de 2%, acum mi se pare că este vorba de 3%. Această reformă, această amnistie va permite următorului Guvern, următorului Parlament să caute mai simplu banii furați din sistemul bancar.”
Europa Liberă: De ce?
Igor Dodon: „Cei care au furat sau au profitat de banii din furtul miliardului și acum îi au undeva, în offshore-uri sau chas ș.a.m.d. eu chiar îi îndemn să încerce să-i legalizeze, pentru că după aceea va urma o lege în următorul Parlament pe care o voi promova eu, în caz dacă văd că sunt motive și o să fie mai simplu să găsim banii aceștia, pentru că cei care își declară banii conform acestei legi, pe care eu am promulgat-o, declară pe propria răspundere că acești bani nu sunt din furtul miliardului. Acum noi unde să-i căutăm banii aceștia? Nu sunt. Trebuie să-i apuci pe unul, al doilea, trebuie să pleci prin offshore-uri, acolo nu-ți dau voie, trebuie să mergi în judecăți internaționale, dar astea-s costuri… Las’ să-i aducă încoace acasă, las’ să-i declare pe rude, pe cine vor, pe urmă o să-i luăm de șchircă și o să aducem toți banii la buget. Cu toate riscurile care există, și eu sunt conștient de aceste riscuri, posibilitățile pentru următorul Guvern, pentru următoarea majoritate parlamentară care, eu sunt ferm convins, nu va fi controlată de către actualul partid de guvernare, de PD, posibilitățile vor fi mult mai mari ca să întoarcem banii la stat, după această lege.”
Europa Liberă: Dacă argumentele Dvs. cântăresc atât de greu, de ce deputații socialiști au părăsit sala, iar dna Greceanîi atunci a spus că „acest pachet de legi favorizează demnitarii corupți în legalizarea veniturilor ascunse”?
Igor Dodon: „Nu din cauza acestor legi. Noi am avut ședința fracțiunii înainte de ședința Parlamentului. Când noi am aflat toată agenda, am propus pe final de sesiune a Parlamentului, pentru că noi nu știam că o să fie aprobată data alegerilor, noi speram că e ultima ședință a Parlamentului…”
Europa Liberă: Și chiar nu ați cunoscut că data alegerilor va fi fixată pentru 24 februarie?
Igor Dodon: „Eu personal nu am cunoscut, sincer. Și noi am propus la începutul acelei ședințe a Parlamentului vreo 10-15 legi care nu au fost susținute și noi am convenit din start că, dacă nu se introduce niciuna măcar pentru dezbateri, fracțiunea pleacă din sală.”
Europa Liberă: Deci, motivul părăsirii de către deputații socialiști nu are nimic cu reforma fiscală?
Igor Dodon: „Nu are nimic una cu alta, nici nu căutați, că am văzut experții, conflicte, nu, nici nu sperați, echipa este consolidată, președintele e alături de partid și partidul îi alături de președinte.”
Europa Liberă: Despre miza acestor alegeri parlamentare. Dvs. ați făcut deja câteva declarații pe marginea acestui subiect și ați spus că, dacă socialiștii nu câștigă majoritatea, ieșiți la proteste, îi chemați la proteste. În ce scop veți face protestele?
Igor Dodon: „În primul rând, protestele vor fi începând cu luna septembrie, cel mai probabil, Partidul Socialiștilor, noi vom avea și mă scuzați că vorbesc în numele partidului, dar, chiar dacă legislația ne-a impus artificial, pentru că până acum nu au fost niciun fel de restricții pentru președintele țării să nu fie membru de partid, acum a apărut. Chiar dacă legislația a impus această normă, eu sunt alături de Partidul Socialiștilor. În următoarele săptămâni va avea loc ședința activului Partidului Socialiștilor, unde vom lansa mai multe activități, inclusiv prime rease, adică depistarea candidaților pentru circumscripțiile electorale, inclusiv posibil unele proteste în toate orașele din Republica Moldova, adică proteste vor fi și în această toamnă în câteva etape – în raioane, în zone și după aceasta la Chișinău. Lucrul acesta se va întâmpla.”
Europa Liberă: Dar în ce scop se vor organiza aceste proteste?
Igor Dodon: „Scopul este foarte simplu – de consolidare a electoratului nostru, de transmitere a mesajului respectiv. Trebuie să explicăm oamenilor ce se întâmplă, pentru că încercarea celor de pe dreapta, care au fost parteneri de guvernare și care acum s-au divizat în două tabere – unii sunt la Guvern, alții protestează în fața Guvernului, dar, de fapt, ei sunt aceiași apă și pământ. Și Maia Sandu, și Năstase, și Plahotniuc, toți împreună.”
Europa Liberă: Și Dvs. ați protestat alături de unii?
Igor Dodon: „Eu vorbesc de cei care au fost la guvernare. Ultimii nouă ani, noi nu am fost la guvernare, dar pot să vă demonstrez că toți cei care sunt acum în Piață sau marea majoritate dintre ei, foști miniștri, foști deputați, foști ambasadori au fost parte a acestor guvernări pe parcursul anilor 2009-2018. Alegerile parlamentare care preventiv vor avea loc pe data de 24 februarie...”
Europa Liberă: De ce preventiv? Mai credeți că ar putea fi schimbată data?
Igor Dodon: „Eu mi-aș dori să aibă loc mai rapid.”
Europa Liberă: Dar ce e votat nu mai poate avea cale întoarsă? 24 februarie.
Igor Dodon: „Sunteți sigură? Pentru noi – cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar și 24 februarie este OK. Există un precedent bun, cu 18 ani în urmă, tot în februarie 2001, în stânga a luat nu doar majoritatea, dar majoritatea constituțională, așa că…”
Europa Liberă: Și ați vrea să se repete scenariul?
Igor Dodon: „Ar putea să se repete scenariul, ținând cont de sistemul mixt și de situația din țară. Acum ce ar putea să se întâmple după alegeri? Marea majoritate a cetățenilor vor vota pentru alte partide decât cele care au fost la guvernare pe parcursul ultimilor nouă ani, astfel șansele stângii, Partidului Socialiștilor să obțină majoritatea parlamentară sunt evidente. În caz dacă nu va fi majoritate parlamentară, vor fi trei jucători de bază sau trei partide, forțe importante în următorul Parlament – vor fi socialiștii, vor fi dreapta unită sau nu, PAS cu DA, și va fi Partidul Democrat de la guvernare. Să încercăm să facem coaliție cu cineva sau nu, noi nu examinăm această variantă. De ce? Pentru că cu dreapta noi nu putem să discutăm despre coaliție, pentru că avem valori și avem ideologii complet diferite, noi nu putem să discutăm cu cei care sunt pentru NATO, Unirea cu România și pentru minoritățile sexuale, nu putem să facem coaliție, noi putem să discutăm, dar să facem guvernare nu putem. Cu Partidul Democrat, care este de asemenea pe astfel de valori de dreapta, de asemenea nu putem să discutăm, de aceea există scenariul unu: majoritate parlamentară a socialiștilor; doi: încercarea de a crea o majoritate pe dreapta. Asta înseamnă că Plahotniuc trebuie să se așeze la o masă cu Maia Sandu și cu Năstase și vreau să văd cum au să explice Maia Sandu și Năstase alegătorilor lor acest lucru sau al treilea scenariu: alegeri parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Dar de ce nu vedeți socialiștii în opoziție?
Igor Dodon: „Vreau să văd dreapta cum se va uni.”
Europa Liberă: Ce părere aveți despre aceste proteste care se organizează și, iată, care vor continua și duminică, 26 august?
Igor Dodon: „Cel mai important e să fie pașnice. Eu nu am nicio obiecție și nu pot să fiu împotriva protestelor, pentru că personal am organizat multe și împreună cu dreapta, dar sunt niște proteste, care au ca scop și țintesc alegerile parlamentare, este o încercare de a încăleca valul pentru a intra în forță în campania electorală.”
Europa Liberă: D-apoi și Dvs. ați zis că socialiștii tot declanșează proteste în acest scop?
Igor Dodon: „Eu ce am spus că nu-i corect sau nu? Vă explic ce se întâmplă. Nu are nimic cu anularea alegerilor din Chișinău, pentru că lucrul acesta deja este depășit…”
Europa Liberă: S-a consumat?
Igor Dodon: „Și eu cred că acesta a fost un cadou pentru opoziția pro-europeană, mai bine le lăsau funcția de primar și arătau ce pot face în Chișinău, dar acesta deja este un lucru consumat. Sper foarte mult că acei care organizează aceste proteste nu vor încerca să destabilizeze situația și să provoace pentru a încerca din nou să se victimizeze, pentru că prin anularea alegerilor din Chișinău ei s-au victimizat. Poate ei își doresc dezordini în masă, să intre în forță poliția pentru ca să fie victimizați în continuare.”
Europa Liberă: Dar chiar vreau să vă întreb, în calitate de comandant suprem, ați avea informații că protestele pașnice pot degenera în violențe?
Igor Dodon: „Eu nu am astfel de informații, am solicitat chiar și astăzi la volantă de la colegi dacă există informații în acest sens, o să acumulăm, dacă vor apărea ceva informații, voi veni și cu un mesaj public înainte de acest protest, dar mesajul și apelul meu către ambele părți, pentru că este vorba de două părți – este vorba de foștii parteneri de guvernare, Partidul Democrat, pe de o parte, PLDM, Maia Sandu și Năstase, pe de altă parte, aceștia sunt foști parteneri de guvernare, care acum încearcă să se clarifice între ei cine este mai puternic și mai slab pentru a ținti electoratul de dreapta. Vin cu un mesaj și către unii, și către ceilalți – să se abțină de la provocări și de la violențe!”
Europa Liberă: Dar de ce politicienii de la putere se tem să iasă în fața mulțimii și să le explice oamenilor anumite lucruri, poate se potolește situația?
Igor Dodon: „În marea majoritate a cazurilor, eu personal nu sunt împotriva dialogului atunci când se dorește dialog, iar atunci când se dorește show politic, pentru ce să faci show-uri politice?”
Europa Liberă: Eu vorbesc nu de dialogul între politicieni, dialogul celor de la putere cu oamenii care ies în stradă.
Igor Dodon: „Dacă și s-ar dori un dialog, reprezentanții protestatarilor ar cere o discuție și ar merge și ar discuta, așa cum am făcut-o noi în decembrie 2015 sau în ianuarie-februarie 2016.”
Europa Liberă: Dar revendicările le vedeți justificate sau nu?
Igor Dodon: „Haideți să le luăm pe rând aceste revendicări: votul mixt. Dar de ce să anulăm votul mixt? În mai multe țări din Uniunea Europeană există votul mixt, tot într-un tur. Acest lucru și l-au dorit cetățenii, aceasta dă posibilitate la regiuni să fie reprezentate; diaspora, nu în numărul pe care l-am dorit, dar va fi reprezentată, Transnistria va fi reprezentată, categoric nu pot să susțin acest lucru, cu atât mai mult că eu am promovat votul mixt, este inițiativa mea. Mai departe, tragerea la răspundere a celor care au anulat alegerile? Aici aș putea fi de acord, pentru că eu consider că alegerile nu trebuiau să fie anulate, trebuia să fie declarat Ion Ceban câștigător al acestor alegeri, că el nu a încălcat legislația, a încălcat-o contracandidatul său, iar dacă se dorea tragerea la răspundere a celui care a fost pedepsit, trebuia să fie pedepsit în turul întâi, atunci când noi ne-am adresat la CEC și am spus că, „uite, Năstase încalcă legislația, intenționat”. Și CEC-ul trebuia să ia decizia atunci pentru a-l exclude din cursa electorală, nu să aștepte până la sfârșit. Așa că aici am putea să găsim tangențe comune. Dar restul, ce mai doresc ei acolo?
Europa Liberă: O justiție independentă...
Igor Dodon: „Dar cine nu dorește o justiție independentă? Este un lucru extrem de important, mai ales în contextul alegerilor care ne așteaptă, alegerile parlamentare, unde va fi dată lupta în circumscripții și ca să nu...”
Europa Liberă: Dar credeți că în circumscripții ar putea să se repete scenariul alegerilor locale din Chișinău?
Igor Dodon: „Este foarte riscant pentru cei care controlează guvernarea, pentru că dacă se va merge pe o astfel de abordare, atunci situația va exploda. Și în situația în care și așa sunt multe semne de întrebare referitor la următoarele alegeri parlamentare, să dai motive suplimentare referitor la legitimitatea scrutinului electoral este foarte riscant pentru partidele de la guvernare.”
Europa Liberă: Dar când ați spus că sunt multe semne de întrebare, la ce v-ați referit?
Igor Dodon: „M-am referit la ceea ce s-a întâmplat în Chișinău și riscul ca cu aceleași argumente să avem situații similare în circumscripții.”