Linkuri accesibilitate

Aceeași tendință la admiterea în universități: studenți tot mai puțini și locuri neacoperite


Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău
Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău

La facultățile pedagogice nu au fost acoperite cele mai multe locuri bugetare, pentru că profesia nu e motivantă, sugerează rectorul universității din Cahul, Andrei Popa.

Bilanțul sesiunii de admitere la facultate din acest an arată că cele peste 4500 de locuri cu finanțare bugetară au fost acoperite în proporție de circa 90 la sută. Datele autorităților din educație mai relevă că în cazul locurilor cu taxă, stabilite de fiecare instituție în parte, planurile de înmatriculare au fost completate aproape în jumătate. Managerii universitari au o explicație: o parte din tineri pleacă la studii peste Prut, iar, pe de altă parte, există o tendință generală de micșorare a numărului de absolvenți. Amănunte despre rezultatele admiterii în universitățile moldovene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

397 de locuri cu burse au rămas neocupate la diverse facultăți, iar cele mai nepopulare sunt științele exacte de la universitățile care pregătesc viitori pedagogi. În schimb, toți tinerii care s-au înscris la aceste specialități sunt asigurați cu un loc în cămin, cu o bursă mai mare decât cea pe care o vor primi alți studenți bugetari și cu șansa de a studia fără taxa pe parcursul tuturor anilor de studiu, indiferent de rezultatele academice. Celelalte universități scot la concurs locurile bugetare după primul an de studii.

Universitățile regionale înregistrează cele mai multe locuri neacoperite la specialitățile pedagogice. La Cahul au rămas nesolicitate 44 de burse, spune rectorul Andrei Popa, subliniind că pe an ce trece numărul locurilor vacante bugetare crește. Nici înmatricularea cu taxă la specialități considerate de top lucrurile nu stau mai bine. Instituția a reușit să adune 20 de absolvenți, față de cotele de anii trecuți de minim 60 și maxim 80 de persoane.

Andrei Popa
Andrei Popa

„Pe de o parte, avem un decalaj când la alte specialități a fost solicitarea pentru locuri bugetare și nu au fost locurile bugetare, iar la științe ale educației nu s-au completat locurile bugetare. Din păcate, nu sunt încă pârghiile motivante care să-i facă pe tineri să vină să învețe profesia de pedagog. Este o realitate când trebuie să recunoaștem că deja nu mai putem planifica politici de dezvoltare pe seama veniturilor la învățământul pe bază de taxă.”

Micșorarea numărului de studenți a afectat toate universitățile. Ministerul Educației estimează că instituțiile și-au completat planurile de înmatriculare cu taxă în proporție de 57 la sută.

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, zice că unele universități în general nu mai fac planuri separate pentru înscrierea cu taxă, ci iau toți doritorii în speranța că vor reuși să formeze grupe.

Grigore Belostecinic
Grigore Belostecinic

Numărul locurilor vacante ar putea să mai crească, însă, pentru că unii studenți, înmatriculați la universitățile moldovene, oricum mai așteaptă rezultatele admiterii din România și dacă prind acolo o bursă, și-ar putea retrage actele.

Grigore Belostecinic susține că scăderea numărului de studenți pune în dificultate universitățile, iar în câțiva ani va îngreuna și situația angajatorilor:

„Noi nu ne putem da seama când se va opri această descreștere, fiindcă ar putea să intre deja într-o zonă critică, când oricum, mai devreme sau mai târziu, va resimți lipsa de specialiști economia și societatea în ansamblu. Uneori este imposibil să facem grupe la anumite specialități fiindcă nu avem un număr suficient de solicitanți. Alteori gupele se micșorează considerabil, dar costurile pe care le suportăm noi sunt aceleași, sau avem în grupă 30 de studenți, sau avem 15.”

Rectorii nu pierd speranța că guvernul va identifica soluții fezabile...

Doina Usaci, specialistă în cadrul Ministerului Educației, atrage atenția că locurile bugetare în mare parte au fost totuși acoperite, astfel fiind asigurată comanda de stat la anumite specialități.

„Avem foarte multă grijă să asigurăm regiunile republicii cu specialiști. Dacă Academia de Studii Economice se ocupă doar de economie, evident că majoritatea locurilor au mers la dumnealor. La fel e și în cazul Universității de Medicină, unica care pregătește medici, stomatologi și farmaciști. Universitatea Agrară, la fel ca și cea de medicină, este o universitate de profil. Majoritatea locurilor la științe agricole au mers la ei și vreau să vă spun că în acest an a fost bună admiterea, au fost integral acoperite locurile bugetare.”

Indiferent că e vorba de o universitate regionala sau din capitală, studenții prefera să se înscrie cam la același facultăți. Statisticile cu care operează autoritățile arată că la drept, pentru un loc bugetar au concurat 18 absolvenți, la finanțe doar unul din 15 a beneficiat de un loc fără taxă, iar la contabilitate au fost înregistrate 12 cereri la o ofertă bugetară. Rectorii nu pierd speranța că guvernul va identifica soluții fezabile care să redreseze starea de lucruri care riscă să intre în derivă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG