Linkuri accesibilitate

Rudele profesorilor turci expulzaţi cer anchetarea celor care decis deportarea din ţară


Protestul profesorilor de la liceele „Orizont” din faţa parlamentului, 7 septembrie 2018
Protestul profesorilor de la liceele „Orizont” din faţa parlamentului, 7 septembrie 2018

Ei sunt susţinuţi de mai câţiva părinţi ai elevilor de la liceele „Orizont”.

Un grup de părinți ai elevilor de la liceele „Orizont” și rude ale celor șapte angajați deportați în Turcia cer, într-o petiție adresată conducerii țării, inițierea unei anchete pentru a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovați de expulzarea de acum două săptămâni, pe care o consideră ilegală. De asemenea, ei solicită azil politic pentru profesorii turci care au rămas în țară și continuă să activeze în cadrul liceului. Presa de la Chișinău a scris anterior că alți 11 cetățeni turci, stabiliți în Republica Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara. Printre ei se găsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care însă e liber, după ce a reușit să plece în Kosovo.

Rudele profesorilor turci expulzaţi cer anchetarea celor care decis deportarea din ţară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct


Cetățeană a Republicii Moldova, Galina Tüfekçi, este soția unuia dintre profesorii liceului „Orizont”, Feridun, expulzat în urmă cu aproape două săptămâni în Turcia. S-au cunoscut în urmă cu două decenii, iar împreună cresc doi copii, cetățeni ai Republicii Moldova.

Galina Tüfekçi spune că din dimineața zilei de 6 septembrie, când Feridun a fost luat pe sus de mascați și dus într-o direcție necunoscută, nu a vorbit cu soțul ei și singurele frânturi de informații pe care le primește sunt de la rudele lui, din Turcia. Știe doar că este întemnițat și că abia miercuri urmează să se întâlnească cu un avocat.

„De ce este învinuit încă nu știm. El locuiește în Republica Moldova de peste 25 de ani. În toată această perioadă a fost de câteva ori în Turcia. Într-o declarație președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că expulzarea s-a făcut în baza unor dosare vechi de 20 de ani. Pot să vă spun că 1998 soțul meu era student la Universitatea de stat din Comrat pe care a absolvit-o cu calificativul excelent. Înțelegeți că pentru asta avea nevoie de timp, deci, nu avea cum să se ocupe și cu altceva.

Îmi pare rău că în Republica Moldova un om de bun simț poate fi transformat într-un infractor în doar cinci secunde...

De asemenea, în 1998 cel mai mic dintre cei expulzați avea 8 sau 9 ani. Ce acțiuni periculoase putea face la acea vârstă? Mi-a fost foarte greu să ascult tot ce a spus dl Candu și îmi pare rău că în Republica Moldova un om de bun simț poate fi transformat într-un infractor în doar cinci secunde.”

Părinții elevilor din liceele Orizont și rude ale celor șapte deportați în Turcia au adresat astăzi o petiție președintelui Parlamentului, premierului și conducerii SIS în care au cerut să fie trase la răspundere persoanele implicate în procesul de expulzare, iar angajaților originari din Turcia, care continuă să activeze în cadrul instituției, să li se acorde azil politic sau statut de refugiat.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” a scris că pe lângă cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în Republica Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, este membru al consiliului consultativ din cadrul liceului „Orizont”, cei doi copii ai săi fiind absolvenți ai instituției. El tinde să dea dreptate celor care critică guvernarea pentru faptul că a închis ochii la expulzarea celor șapte angajați fără să le garanteze dreptul la apărare:

Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa

„L-ai luat de pe stradă dacă este pericolul atât de mare, dă-i posibilitatea omului să aibă un avocat, să se apere, în primă instanță, în a doua, în a treia, și după aceasta ia decizia în privința expulzării sau extrădării. Ceea ce s-a întâmplat cu acești profesori turci eu cred că este o răpire a unor cetățeni care au solicitat statului să fie apărați, iar statul Republica Moldova practic i-a răpit și i-a extrădat nu știu pentru ce. Republica Moldova a demonstrat prin acest fapt că nu poate să-și protejeze nici cetățenii străini care cer protecție, ceea ce înseamnă că nici pe noi.”

La „Orizont” au învățat copiii președintelui Parlamentului, Andrian Candu...

O altă nedumerire formulată de părinții elevilor de la „Orizont” e că mai mulți demnitari ai căror copii au studiat la aceste instituții i-au criticat pe dascăli fără prea mari remușcări. La „Orizont” au învățat copiii președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care i-a transferat la alt liceu. Și șeful adjunct al Inspectoratului general de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, și-a retras la finele anului trecut copiii de la „Orizont”. Într-un interviu pentru postul nostru de radio, Cavcaliuc a refuzat să ofere detalii despre decizia luată, sugerând că „este un subiect care nu trebuie tratat cu mai multă atenție”.

La scurt timp după expulzare, directorul adjunct al filialei Durlești a rețelei de licee „Orizont”, Hasan Bariș, a declarat că operațiunea ar fi „o comandă a lui Erdogan”, lăsând să se înțeleagă că președintele Turciei ar vrea să se răfuiască cu aliații rivalului său, Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite, pe care îl consideră responsabil pentru organizarea tentativei de lovitura de stat din Turcia din anul 2016.

Previous Next

XS
SM
MD
LG