„Un teatru absurd”, aceasta este eticheta aleasă de președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, pentru discursul prim-ministrei Viorica Dăncilă din Parlamentul European. Șefa guvernului de la București le-a vorbit politicienilor europeni despre „abuzurile” din România care au avut loc din cauza protocoalelor desecretizate anul acesta și care au fost semnate în 2009 între Serviciul Român de Informații și Parchetul General, dar și între SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție.
Totuși aceste protocoale nu au fost atacate de liderii arcului de guvernământ din România în contencios administrativ, în așa fel încât un complet de judecată să se pronunțe asupra efectelor acestora. Nu e clar deocamdată ce influență au avut aceste protocoale asupra anchetelor procurorilor sau asupra deciziilor judecătorilor, fiindcă nu există nicio analiză a vreunei instituții care a fost implicată și nicio altă formă oficială de evaluare. Nu e clar nici de ce PSD sau ALDE, cele două partide care susțin guvernul, nu se grăbesc să afle la ce au folosite protocoalele.
În fața Parlamentului European, prim-ministra Romîniei s-a ascuns în spatele acestora, cerînd chiar numele celor care au redactat ultimele Rapoarte din Mecanismul de Verificare și Cooperare, fără să menționeze existența documentelor încheiate între cel mai mare serviciu secret românesc și cele mai importante instituții juridice autohtone. Șefa guvernului român a menționat abuzuri, achitări, presiuni asupra justiției dintr-o perioadă anterioară alegerilor din 2016.
De aceea liderul USR a declarat că Dăncilă a prezentat o „realitate paralelă”, făcând astfel aluzie la „statul paralel”, sintagma preferată a președintelui PSD, care dă vina pentru toate nereușitele actualului guvern pe acestă structură colectivă din care ar face parte ofițeri de informații și magistrați.
Ludovic Orban, șeful liberalilor români, a cerut executivului să suspende intrarea în vigoare a modificărilor legilor justiției. Orban socotește că dezbaterea de azi din Parlamentul European arată că guvernul nu a putut să dea niciun argument în favoarea schimbărilor juridice operate. Pe aceeași linie, Raluca Turcan, numărul 2 în PNL, a spus că prim-ministra României s-a comportat la Strasbourg „ca un apărător al infractorilor”, „a mințit în mod repetat” și a plasat România nu doar în afara Constituției, ci și „în afara cadrului de integrare al Uniunii Europene”.
Eugen Tomac, șeful Partidului Mișcarea Populară, este de părere că prim-ministra a „mințit” în forul european, prezentînd „informații false” doar pentru a-l salva pe șeful ei, Liviu Dragnea, care o „păpușează”.
Dragnea, în schimb, a felicitat-o pe Dăncilă „pentru demnitatea cu care a apărat poziţia şi imaginea României”. „Bravo ei”, a adăugat și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, care a preluat din discursul liderului liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, doar critica acestuia adresată serviciilor secrete, nu și îngrijorările legate de corupția din România. Tăriceanu a insistat din nou asupra faptului că Mecanismul de Cooperare și Verificare, prin care Comisia Europeană monitorizează justiția autohtonă, ar fi „o formă de discriminare”, devreme ce nu se aplică și altor state care au probleme similare.
România, la fel ca Bulgaria, a fost primită în Uniunea Europeană condiționat, fiindcă nu terminase reformarea justiției, iar monitorizarea este o formă prin care Bruxelles-ul ia temperatura din acest domeniu și stabilește în ce măsură progresele sunt sau nu ireversibile.