Linkuri accesibilitate

„De patru ani cu miliardul pe umeri” (FOTO/ VIDEO)


Mișcarea ACUM protestează la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00

Protest al mișcării ACUMla Chișinău

Protestatarii au cerut Parlamentului mai multe informații despre anchetarea fraudei bancare.

Chișinăul nu duce lipsă în general de manifestări politice în aer liber, dar astăzi a avut parte de ele parcă într-o măsură și mai mare decât de obicei. Au demonstrat formațiunile cuprinse în Mișcarea de rezistență națională ACUM, gruparea Occupy Guguță, dar și tinerii din principalul partid de guvernământ, Partidul Democrat. Ce anume i-a scos pe toți aceștia în stradă?

„De patru ani cu miliardul pe umeri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct


Pe susținătorii Mișcării de rezistență ACUM i-a scos în stradă vechiul motiv care în urmă cu trei ani a stat la baza coagulării mișcării protestare a opoziţiei şi anume frauda de proporții din sistemul bancar cu gravele repercusiuni politice şi economice. Drept prilej pentru acțiunea de astăzi a servit amânarea unor audieri cu privire la modul în care se desfășoară investigarea fraudei. Aceste audieri cerute de opoziţia parlamentară urmau să aibă loc azi, dar au fost amânate cu o săptămână la cererea şefilor de la CNA şi BNM. Iar procurorul general Eduard Harunjen a anunţat că în general nu va participa la ele pentru că instituția pe care o conduce este independentă.

La orele dimineții perimetrul din jurul clădirii Parlamentului, acolo unde Mişcarea de rezistenţă ACUM şi-a anunțat protestul, a fost împrejmuită cu un gard metalic. În spatele acestuia s-au aliniat sute de polițiști şi carabinieri. În același spațiu a apărut şi un grup de contra-protestatari convocați de aripa tânără a Partidului Democrat de guvernământ. Aceştia au încercat să bruieze demersul opoziţiei prin scandarea de lozinci denigratoare în adresa liderilor PAS şi PPDA.

„Protestăm azi ca să subliniem ipocrizia celor care se numesc în opoziţie”, a explicat un activist democrat.

Pentru a evita eventuale altercații Mişcarea de rezistenţă ACUM a decis să-şi continue protestul în preajma clădirii Guvernului, care la fel era securizată de un număr impresionant de poliţişti.

Ei au cerut investigarea beneficiarilor furtului miliardului, publicarea raportului Kroll 2 și votarea Legii Magnițki în Parlament. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a spus că la patru ani de la frauda bancară beneficiarii reali nu au fost pedepsiți și niciun bănuț nu a fost recuperat în timp ce cetățenii au fost obligaţi să întoarcă banii fraudaţi:

„Ceea ce ne dorim cu toţii e să aflăm unde sunt banii, să-i recuperăm şi să-i aducem în visteria statului.”

Amânarea pentru săptămâna viitoare a audierilor pe marginea fraudei bancare şi refuzul procurorului de a participa la ele au stârnit critici şi în plenul parlamentului din partea exponenţilor opoziţiei care votase pentru organizarea acestor audieri.

„Considerăm că procurorul general, prin refuzul său, a încălcat mai multe prevederi din Constituţie”, a spus socialistul Vlad Bătrîncea.

Iar liberalul Lilian Carp a adăugat că: „Noi nu avem nevoie de nume, porecle a celor care au furat. Noi vrem să ştim dacă este adevărat că au fost găsite aceste 90 la sută din sumă, dacă sunt mecanisme de a întoarce aceşti bani, ca să bucurăm lumea că nu o să mai fie nevoită să întoarcă de pe umerii lor această sumă.”

Se împlinesc doi ani de la aprobarea legii care a pus pe umerii cetățenilor reîntoarcerea timp de 25 de ani a celor aproape 14 miliarde de lei fraudate din sectorul bancar și transformate în datorie publică. Amintindu-şi de acest fapt, activişti civici din mişcarea Occupy Guguţă au organizat şi ei azi un protest cu lozinca „de patru ani cu miliardul pe umeri”.

În urmă cu trei luni şefii de la Procuratură şi CNA au făcut publică o strategie de recuperare furtului bancar şi au anunţat că 90 la sută din sumă ar fi fost deja identificate. Strategia a fost criticată de experţii Centrului de Resurse Juridice, care au spus, în urma unei analize, că această strategie nu ar fi un instrument pentru a ajuta justiţia să identifice vinovaţii, ci mai degrabă să demonstreze partenerilor occidentali că se depun eforturi pentru investigarea acestei fraude.

Previous Next

XS
SM
MD
LG