Linkuri accesibilitate

Georgia are în premieră o femeie ca președintă: Salome Zurabișvili


Salome Zurabishvili la Tbilisi, 28 noiembrie 2018
Salome Zurabishvili la Tbilisi, 28 noiembrie 2018

Ambii candidați au fost miniștrii de externe, ambii sunt pro-europeni și pro-NATO.

Pentru prima dată, Georgia va avea o femeie ca președintă a țării: turul de balotaj de miercuri, a fost câștigat de fostul ministru de externe Salome Zurabișvilii, candida partidului de guvernământ „Visul georgian” al miliardarului Bidzina Ivanișvili. Zurabișvili a câștigat aproape 60% din voturi (59,52%) în față oponentului ei, Grigol Vașadze, candidatul opoziției condusă de partidul fostului președinte Mikhail Saakașvili. Vașadze este creditat cu 40,48% din voturi.

Participarea la vot a fost de 56 %, cu nouă procente mai multe decât în primul tur de scrutin. Ambii candidați au fost miniștrii de externe, ambii sunt pro-europeni și pro-NATO. În primul tur de scrutin, diferența dintre cei doi a fost minină.

Acum, victoria lui Salome Zurabișvili este clară. „Alegerile prezidențiale georgiene sunt traditional foarte negative”, este de părere Thomas de Waal, analist la Fondul Carnegie pentru Pace Internațională. „Iar alegerile de miercuri se înscriu în această tradiție, s-a votat mai mult împotriva cuiva decât pentru cineva”, explică de Waal. A fost, de fapt, o nouă confruntare, prin intermediari, între fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, fondatorul principalului partid de opoziție din Georgia și miliardarul Bidzina Ivanishvili, liderul partidului de guvernământ „Visul Georgian”.

Saakașvili a devenit președinte în ianuarie 2004, după „Revoluția rozelor”, care a forțat demisia fostului președinte georgian și ministru de externe sovietic Eduard Șevardnadze. A condus țara timp de zece ani, a fost președintele care a impus orientarea pro-NATO și Uniunea Europeană, dar a fost criticat pentru metodele sale de mână forte și pentru faptul că ar fi încercat să fraudeze alegerile.

În 2012, la putere a venit „Visul gerogian” al miliardarului Bidzina Ivanișvili, care a fost și premier pentru un an. Între timp, Saakașvili a fost condamnat în absență la trei ani închisoare pentru obstrucționarea justiției, după ce și-a pierdut cetățenia georgiană. Scurt timp a fost guvernatorul regiunii Odesa, iar acum trăiește în exil, în Olanda.

Saakașvili respinge toate acuzațiile drept motivate politic, iar miercuri seară, după ce primele sondaje la ieșirea de la urne indicau victoria lui Salome Zurabișvili, a declarat într-un interviu televizat că alegerile ar fi fost fraudate și a îndemnat la proteste.

Zurabișvili este prima femei președintă a unei țări din fostul spațiu sovietic, cu excepția țărilor baltice, iar principalele ei prerogative sunt în politica externă: președintele negociază tratate și acorduri internaționale și numește ambasadorii. Zurabișvili este și ultima președință aleasă prin vot direct: în 2017, Constituția georgiană a fost modificată, iar viitorul președinte va fi ales de un Colegiu de Electori cu 300 de membri.

Într-un interviu pentru postul de televiziuune al opoziției Rustavi 2, Saakașvili a susținut că votul ar fi fost „fraudat masiv” și a îndemnat la proteste.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG