Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Consolidarea curentului unionist va avea un efect asupra politicienilor”


Marş al unirii la Chişinău. 1 decembrie 2013
Marş al unirii la Chişinău. 1 decembrie 2013

De ce Centenarul Marii Unirii a fost marcat modest la Chișinău? Cine câștigă de pe seama speculării acestui deziderat? Răspunsuri de la jurnalistul şi comentatorul „Ziarului Național”.

Startul neoficial al campaniei electorale în dreapta Prutului ar fi redus din elanul decidenţilor de la Chişinău de a serba 100 de ani de la Marea Unire, este convins Nicolae Negru, iar în timp, odată cu înmulţirea simpatizanţilor curentului unionist, presiunea cetăţenilor pe politicienii care doar se declară patrioţi va creşte şi aceştia vor trebui să ducă la capăt proiectele moldo-române începute de ani buni, mai spune el.

Interviu cu comentatorul politic Nicolae Negru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:45 0:00
Link direct


Europa Liberă: În mediul politic din Republica Moldova, cum s-a văzut, cum se vede marcarea acestui important eveniment – Centenarul Unirii?

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Nicolae Negru: „Campania electorală și-a pus amprenta asupra sărbătoririi Centenarului Unirii, asupra atitudinii politicienilor față de acest eveniment. Desigur, cei care doresc să obțină voturile unioniștilor, iar unioniștii sunt din ce în ce mai mult numeroși, conform sondajelor, acești politicieni sărbătoresc, să spunem așa, din toată plinătatea sufletului lor acest centenar, alții care stau, să zicem, pe alte poziții, care iubesc Rusia și care aproape în fiecare săptămână merg la Moscova, desigur că aruncă cu pietre în cei care sărbătoresc, îi amenință ș.a.m.d. Alții sunt mai indiferenți, la mijloc, cum este, de exemplu, Partidul Democrat, care încearcă să nu-i supere nici pe unii, nici pe alții, sperând probabil că o să tragă foloase electorale din toate părțile.”

Europa Liberă: Dar speakerul Andrian Candu a anunțat că mandatul și l-a început cu o vizită pe care a efectuat-o la București și îl sfârșește iarăși cu vizita pe care a întreprins-o în capitala României?

Nicolae Negru: „Tocmai asta e ceea ce spuneam eu – în Partidul Democrat, unii se uită peste Prut și unii se uită peste Nistru. Tot Partidul Democrat, de exemplu, n-a vrut să voteze includerea sintagmei „limba română” în Constituție. Andrian Candu face parte din echipa care se uită peste Prut. Mai sunt și alți politicieni care nu-și ascund simpatiile...”

Europa Liberă: Și premierul Filip deunăzi a anunțat că el se consideră a fi român...

Nicolae Negru: „Da, el a și spus că îi curge sânge român prin vene, că fratele tatălui său, adică unchiul său, familia lor a fost în general despărțită, separată urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop. Dar ați văzut că Parlamentul, de pildă, s-a abținut de la orice sărbătorire oficială a acestui eveniment.

Guvernul a organizat o ședință comună între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. Ședință, care, consider eu, trebuie privită în acest context al sărbătoririi Centenarului și acordurile – zece la număr –, care au fost semnate acolo, iarăși se înscriu pe această linie solemnă, să zicem, sărbătorească, și scoate în evidență dorința sau intențiile de apropiere, manifestată această intenție în cadrul Partidului Democrat, iarăși nu la nivelul liderului de partid, dar la nivelul unuia din vicepreședinți, cum este Candu și cum este Filip. Dar politica Partidului Democrat e să-i împace și pe unii, și pe alții; să fie și cu unii, și cu alții, deși, da, stă ferm ca și cum pe cursul integrării europene, dar când vorbim despre România nu mai există această unitate în viziuni, această unitate în intenții.”

Europa Liberă: Sunt și voci care vorbesc despre anumiți politicieni care îmbrățișează ideea Unirii, dar despre care se spune că ar compromite această idee, acest ideal. E adevărat?

Compromiteri de idealuri sunt oriunde, în orice tabără, în orice curent...

Nicolae Negru: „Compromiteri de idealuri sunt oriunde, în orice tabără, în orice curent. Parcă nu sunt persoane care compromit ideea integrării europene? Sunt și de acestea, sunt și politicieni care compromit și această idee, să zicem, a integrării sau a intrării în Uniunea Eurasiatică, de exemplu. Deci nu putem blama o idee sau să spunem că ideea e rea pentru faptul că e susținută de unele persoane care, să zicem, nu ar avea imaginea cuvenită, care nu ar reprezenta cum se cuvine această idee și da, avem acești politicieni care poate mai bine s-ar da la o parte și ideea pe care o proclamă ei ar avea de câștigat. Dar cum să-i convingi să se dea la o parte? Este imposibil.

Unii într-atât de mult au îmbrățișat ideile la care ei spun că țin încât nu-i lasă și pe alții să se apropie, le monopolizează, cum de fapt sunt și unii care au monopolizat Unirea și de acum ceilalți nu mai au loc la această idee, dar a apărut și o altă modalitate de a-i compromite pe unioniști, spunând, de exemplu, că prin ceea ce fac ei fac nu știu de ce fac jocul lui Plahotniuc. Dar iarăși acestea-s niște speculații electorale, îs niște calcule care au subtext electoral în ele.”

Europa Liberă: Sunt și adversari ai curentului unionist. Printre politicieni, cel mai vehement antiunionist se arată a fi Igor Dodon. Șeful statului chiar a și declarat că, dacă o să aibă susținere din partea unei majorități, va interzice prin lege organizațiile unioniste. Le-ar putea interzice? Ce credeți despre această intenție?

Nicolae Negru: „E ridicol, pur și simplu, dar aici mai este și Curtea Constituțională, care poate sancționa sau poate anula orice decizie, orice încercare, orice dorință a lui de a interzice ceva. Există libertatea de exprimare, există dreptul la asociere ș.a.m.d. Dacă Dodon vrea să instituie aici un regim ca în Rusia, el poate să vrea, dar nu știu dacă va reuși, fiindcă totuși Republica Moldova a făcut anumiți pași spre democrație și nu știu dacă va putea el da roata istoriei înapoi în așa măsură, încât să poată interzice unionismul, unioniștii, organizațiile unioniste. El va avea surprize neplăcute, chiar Curtea Constituțională va decide. Eu cred că unioniștii vor protesta, lumea va ieși în stradă și asta până la urmă va destabiliza situația în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și ce evoluții vedeți Dvs. în relația moldo-română după marcarea acestui Centenar al Unirii, pentru că mulți politicieni spun că ar trebui să se treacă la o altă etapă – de la simbolism la pragmatism, de la declarații frumoase la punți de altă natură?

După atâția ani de așa-zisă independență, noi nu avem interconectare între sistemele energetice din România și Republica Moldova...

Nicolae Negru: „Da, de la „poduri de flori”, la poduri de piatră, într-adevăr. Mie mi se pare că politicienii, în pofida voinței sau dorinței, sau nedorinței lor de a se apropia de România, unii politicieni care din întâmplare până acum s-au aflat tot timpul la guvernare nu au dorit să facă lucruri concrete, de aceea, după atâția ani de așa-zisă independență, noi nu avem interconectare între sistemele energetice din România și Republica Moldova, nu avem o cale ferată cu ecartament european, de exemplu, abia un singur pod a fost restaurat pe râul Prut, și acela din bani europeni...”

Europa Liberă: Acum se vorbește despre autostrada Unirii, care ar putea să ajungă până la Chișinău, se vorbește despre aceste proiecte care ar îmbunătăți și infrastructura energetică, și infrastructura drumurilor.

Nicolae Negru: „Da, până la urmă, eu cred că, vor unii sau nu vor, viața îi va obliga să facă unele lucruri – interconectarea, conducta de gaz, calea ferată, podurile peste Prut. La o altă dată aniversară, să zicem peste zece ani, politicienii vor trebui să răspundă. Faptul că curentul unionist se consolidează, se întărește, de asemenea, cred eu, va avea un anumit efect asupra politicienilor, ei vor încerca să obțină voturile lor, iar pentru asta vor trebui să dea dovadă de activitate, să dea dovadă că iubesc România, că se simt români nu numai în vorbe, dar și în fapte.”

XS
SM
MD
LG