Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Igor Dodon știe să băge strâmbe între cetățeni, invocând în permanență lupta cu unionismul”


Igor Boţan
Igor Boţan

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

La Tomai, localitate din UTA Găgăuzia, sâmbătă a avut loc adunarea extinsă a autorităților regionale și locale „împotriva Unirii cu România”, convocată la sugestia guvernatorului Irina Vlah. Cei prezenți au discutat despre creșterea curentului unionist în R. Moldova și semnarea declarațiilor pro-Unire de către mai mulți primari din stânga Prutului. Cel mai categoric a fost deputatul democrat Cornel Dudnic, care a spus: „dacă va fi Unirea, eu primul o să pun mâna pe armă să apăr Găgăuzia”. Igor Boțan crede că e un început de campanie electorală.

Un interviu cu Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:41 0:00
Link direct


Igor Boțan: „Trebuie să avem o atitudine înțelegătoare față de forumul, dacă-l putem numi așa, de la Tomai și trebuie să-l privim în exclusivitate prin prisma apropiatelor alegeri parlamentare. Alte semnificații cred că există, dar ele au existat întotdeauna. În ajunul alegerilor parlamentare din 2014 a avut loc referendumul despre declararea independenței amânate a Găgăuziei care, în caz dacă Republica Moldova își pierde suveranitatea și independența, atunci Găgăuzia devine entitate independentă. Cum s-a ajuns la acel referendum? Trebuia să aibă loc un referendum sau un vot în Adunarea Populară de rechemare, de impeachment împotriva bașcanului. Și atunci, bașcanul a luat inițiativa în propriile mâini și a spus: „De ce să ne batem între noi? Mai bine să fim uniți împreună împotriva Chișinăului care, iată, vrea ca Republica Moldova să devină asociată cu Uniunea Europeană și în același timp facem și acest referendum privind independența amânată a Găgăuziei.”

Europa Liberă: La această adunare extinsă a autorităților locale din această regiune s-a luat decizia ca anul 2018, așa cum spun ei, când românii marchează 100 de ani de la Marea Unire, să fie anul când se va sărbători 100 de ani de la ocupația românească a Basarabiei. Societatea și așa e divizată.

Igor Boțan: „Da, societatea e divizată, dar nu-i putem învinui pe găgăuzi pentru asta, pentru că chiar dl Igor Dodon în 2016 a promis că, în primele 100 de zile, va interzice unionismul, pentru că unionismul este cea mai periculoasă perspectivă pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, sigur că găgăuzii procedează și se manifestă exact în albia pe care a desenat-o dl Dodon, iar dl Dodon este un cunoscut politician în Republica Moldova, care știe a băga strâmbe între cetățeni, invocând în permanență lupta cu unionismul. Vedem acest lucru în Găgăuzia actualmente. Mai mult decât atât, dl Dodon ca de obicei ne amenință să nu ne jucăm cu focul, că va fi război civil, și la Tomai am auzit voci care spun că pun mâna pe arme pentru ca să se apere împotriva unionismului.”

Europa Liberă: Și nu a făcut nimeni altul decât un deputat democrat această declarație?

Igor Boțan: „Da. Și acest lucru arată foarte bine cum în acest cartel mesajele cumva sunt în rezonanță. Dl Dodon vorbește despre război civil, un deputat democrat vorbește că este gata să pună mâna pe armă, deci, lucrurile se aranjează într-o albie previzibilă pentru acest gen de politicieni.”

Europa Liberă: Iar Igor Dodon a spus că chiar ar urma să convoace ședința Consiliului Suprem de Securitate și printre problemele care vor fi discutate în cadrul acestei ședințe trebuie să se regăsească lipsa unei soluționări a problemei transnistrene, relația cu NATO și despre unionism.

Acum, dl Dodon se erijează în poziția de apărător al suveranității și se miră de ce autoritățile nu-i persecută pe cei care semnează declarații simbolice...

Igor Boțan: „Da, sigur. Eu mă mir că nimeni nu-i amintește dlui Dodon că el a încălcat legea în 2014, fiind unul dintre susținătorii referendumului din Găgăuzia, care a proclamat independența amânată a Găgăuziei. El se adresa către cetățeni în raioane, în regiuni să procedeze la fel pentru a submina guvernarea centrală. Acum, dl Dodon se erijează în poziția de apărător al suveranității și se miră de ce autoritățile nu-i persecută pe cei care semnează declarații simbolice. În privința declarațiilor simbolice, sigur că există multe, multe semne de întrebare, dar oamenii sunt sinceri atunci când semnează aceste declarații simbolice de Unire.

În ce circumstanțe a avut loc Unirea? În timpul Primului Război Mondial, când în Rusia avusese loc lovitura de stat, când Ucraina lui Skoropadsky trecuse de partea Puterilor Centrale, iar puterea din România era la Iași și trebuia cumva să facă față situației când era înconjurată, pe de o parte, din spate de Ucraina lui Skoropadsky, care trecuse de partea Germaniei și din cealaltă parte, de germani și austro-ungari, bulgari ș.a.m.d. La sud, deci, era o situație absolut inedită și nu exista o altă soluție pentru Moldova atunci.”

Europa Liberă: E o confruntare între autoritățile locale, pentru că aparent asta ar însemna că declarațiile autorităților locale din regiunea de sud vin în contradicție cu ceea ce fac autoritățile locale ale celor aproape 40 de primării care au semnat aceste declarații simbolice de Unire?

Igor Boțan: „Nu, nu, nu este adevărat și atrag atenția că această erupție se întâmplă înainte de alegeri. Este vorba de lupta electorală.”

Europa Liberă: Și finalitatea care va fi, dacă ziceți că e doar înainte de alegeri?

Igor Boțan: „Finalitatea este polarizarea și mai puternică a Republicii Moldova cu consecințe electorale, pentru că am văzut că în Găgăuzia deputații democrați Dudoglo și Dudnic au dorit cumva să se justifice în fața găgăuzilor de ce fac parte din această coaliție majoritară, care interzice televiziunile rusești, care cere retragerea trupelor din Transnistria. Ei au venit ca să se justifice și să spună: „Domnilor, și noi vrem în continuare să fim deputați. Dacă vreți, vom ieși din acest partid pentru a fi, eventual, independenți, ca apoi iarăși să ne unim cu ei”, dar nimeni în Găgăuzia și la acest forum nu s-a întrebat: „Fraților, dar cum s-a întâmplat că în 2012 la alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei niciun democrat nu a câștigat, dar v-ați ales cu majoritatea democrată? Fraților, dar cum s-a întâmplat că în 2016, după istoria cu furtul miliardului, după multe lucruri foarte interesante, un singur deputat democrat a câștigat mandat în Adunarea Populară, el a devenit președinte al Adunării Populare și iarăși Partidul Democrat are majoritate în această adunare din 35 de deputați cu doar un singur deputat?”. Iată jocurile cum se fac și este absolut clar că ceea ce am văzut în Găgăuzia sâmbătă este vorba despre jocurile elitei găgăuze pentru putere.”

Europa Liberă: Admiteți că este și o manipulare în societate prin aceste gesturi, care se fac la sudul Moldovei, mai cu seamă că Irina Vlah a spus că ea crede că, mai presus de lege și Parlament, emisiunile informative, analitice din Federația Rusă vor fi retransmise pe teritoriul regiunii lor?

Igor Boțan: „Nu doar Irina Vlah, și deputații democrați din Găgăuzia au spus același lucru. S-au adresat primarilor să cumpere antene parabolice și să continue retransmiterea emisiunilor din Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dar, totuși, un membru al Guvernului când face declarații că mai presus de lege e ceea ce se decide acolo, nu vi se pare ceva grav?

Igor Boțan: „Nu mi se pare deloc grav, pentru că tot ei sunt cei care spun că puterea de la Chișinău nu este legitimă, nu are legitimitate. De aceea, de ce să fie grav ceea ce spun ei în situația în care ei recunosc că puterea nu este legitimă? Cel puțin, doamna Vlah, care a fost susținută de socialiști, care vine din partea Partidului Comuniștilor și doamna Vlah este cea care imediat după alegerea Domniei sale în funcția de bașcan a spus foarte clar, răspicat: „Sunt politician pro-rus, găgăuzii în proporție de peste 90 la sută susțin Rusia”, iar Vladimir Voronin, fostul său mentor, a spus și el atunci foarte clar: „Irina Vlah a câștigat datorită presei și susținerii din partea Federației Ruse”. Deci, lucrurile sunt foarte clare.”

Europa Liberă: Iar investițiile semnificative care se fac în regiune vin din partea Uniunii Europene, inclusiv România a mers acolo și a făcut donații pentru reparația grădinițelor?

Igor Boțan: „Da, dar prietenii din Găgăuzia așa și spun: „Noi iubim Rusia, prietenim cu Chișinăul, pentru că ne convine, iar bani și granturi luăm de la europeni”. Asta este o situație pe care o vedem cu toții, dar iarăși, repet: ceea ce se întâmplă actualmente în Găgăuzia trebuie privit prin prisma apropiatelor alegeri parlamentare. În rest, sigur pot avea loc anumite perturbații, dar lucrurile sunt de mult aranjate. Și ceea ce am văzut în 2014, ceea ce am văzut în 2016, ceea ce vedem actualmente se înscrie perfect în această formulă – lupta pentru putere. În vorbe sunt pro-ruși și probabil sunt, dar când vine vorba de formarea unei majorități în Adunarea Populară, o formează în conformitate cu interesele partidului de guvernământ de aici, de la Chișinău, iar banii pentru dezvoltare, așa cum spuneam, îi obțin preponderent din partea Uniunii Europene.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG