Linkuri accesibilitate

Sancționarea lui Rogozin reaprinde dușmănia între pro-ruși și pro-europeni în R. Moldova


Protest anti-Rogozin la Chișinău, 28 iulie 2017
Protest anti-Rogozin la Chișinău, 28 iulie 2017

Dacă declararea lui Dmitri Rogozin drept indezirabil în R. Moldova a surprins pe cineva, nu același lucru se poate spune despre reacțiile stârnite de ea printre politicienii și formatorii de opinie de la Chișinău: criticii Rusiei au fost în mod previzibil entuziasmați, chiar și cei care nu dau mare credit puterii de la Chișinău pentru această decizie, în vreme ce pro-rușii au sărit ca arși, avertizând că vine sfârșitul lumii, cel puțin în ce privește relațiile bilaterale moldo-ruse.

Decizia Guvernului moldovean a fost criticată în termeni duri la Tiraspol şi la Comrat. Başcanul autonomiei găgăuze Irina Vlad a declarat că „Direcția pe care a luat-o guvernarea în defavoarea parteneriatului moldo-rus nu reprezintă și atitudinea locuitorilor Găgăuziei sau a întregii societăți moldovenești față de poporul rus prietenos și conducerea Federației Ruse”. Vlah şi-a exprima speranţa că reacţiile de răspuns din partea Moscovei nu vor afecta cetățenii Republicii Moldova, stabiliți în Federația Rusă.

Despre decizia cabinetului Filip de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a aflat in timp ce se afla chiar la Moscova unde a avut o întrevedere cu Dmitri Rogozin în după amiaza zilei de ieri. Subiectul nu a fost discutat în cadrul întrevederii care a avut loc cu uşile închise, relatează presa rusă. Discuţiile s-au concentrat însă pe subiectele care par să fi fost determinante în decizia Guvernului de la Chişinău, inclusiv încercarea ratată a lui Rogozin de a ajunge în regiunea transnistreană pentru a marca 25 de ani de la sfârșitul războiului de pe Nistru, intenţie criticată de la bun început de diplomația de la Chişinău. În condiţiile create trebuie să ne gândim cum putem consolida menţinerea păcii şi securitatea Transnistriei, i-ar fi spus Rogozin lui Krasnoselski. Liderul de la Tiraspol i-a oferit vicepremierului rus o medalie pentru „participarea activă la instaurarea păcii pe pământul transnistrean”, se arată într-un comunicat plasat pe site-ul administraţiei tiraspolene. Aşa zisul minister de externe transnistrean a condamnat declararea lui Dmitri Rogozin drept indezirabil în Republica Moldova, decizie pe care a calificat-o drept generatoare a unei faze si mai intense de confruntare dintre Chișinău şi Tiraspol.

La Chişinău, liderii opoziţiei pro-europene, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au spus despre decizia Guvernului că ar fi parte a „spectacolului geopolitic” jucat de Plahotniuc şi Dodon. „E o reacție butaforică, mult întârziată a guvernării”, a comentat liderul PPDA, Andrei Năstase, precizând însă că dacă ar ajunge la guvernare nu ar anula această decizie luată în privinţa lui Rogozin. Lidera PAS, Maia Sandu a spus şi ea că decizia trebuia luată cu mult timp în urmă şi că „autoritățile se mulțumesc să facă spectacole de replici cu privire la declararea lui Rogozin persona non-grata. Spectacolele lor însă nu-i ajută cu nimic pe cetățeni”.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, care ceruse fără succes diplomației de la Chişinău încă în noiembrie 2013 să-l declare pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin personă non grata în Republica Moldova, a salutat decizia întârziată, după părerea sa: „Au prins la curaj. Era timpul demult. Să-i permiți unui om care permanent să te insultă, care să vină să împuște în concetăţenii tău şi tu să-i deschizi uşile, să-i întinzi covor roşu e o mare ruşine. Cu timpul, cu anii cam toate partidele promovează politica PL pe care când noi o înaintam ei o respingeau.”

În mediul analiştilor de la Chişinău sunt anticipate diverse reacţii de răspuns care ar putea urma din partea Moscovei, de la restricţii economice şi până la scenarii sumbre de reizbucnire a conflictului armat pe Nistru. Totuşi, observă unii analişti, Moscovei îi va fi greu să pedepsească guvernul democrat de la Chişinău, fără a-i aduce prejudicii de imagine preşedintelui pro-rus Igor Dodon, pe care Moscova îl sprijină.

Viceministru rus de externe Grigori Karasin a ameninţat Moldova cu „un răspuns corespunzător” ieri când l-a convocat pe ambasadorul moldovean Andrei Neguța pentru a-i exprima protestul său categoric în legătură cu decizia Guvernului de la Chișinău. „Astfel de acțiuni periculoase ar putea avea influențe destabilizatoare asupra situației din regiune și în Europa per ansamblu”, a mai spus Karasin.

Înainte de a fi declarat persona non grata vicepremierul Dmitri Rogozin care este şi copreşedintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse fusese invitat de omologul său moldovean, vicepremierul pe economie Octavian Calmîc, să vină în Chişinău în toamnă. Vizita fireşte nu va mai avea loc şi probabil această platformă interguvernamentală pe probleme comercial economice va reintra în impas pe termen nedeterminat. Vicepremierul rus a declarat în ajun că statutul său nu va fi schimbat şi că dimpotrivă Moscova va insista ca anume el să fie persoana de legătură cu Chişinăul şi Transnistria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG