Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „Prin această declarație s-a schimbat foarte mult paradigma relațiilor noastre cu Federația Rusă”


La protestul de zilele trecute de la aeroportul din Chișinău
La protestul de zilele trecute de la aeroportul din Chișinău

Fostul premier în dialog cu Valentina Ursu despre semnificația și probabilele consecințe ale declarării persona non-grata în Moldova a vicepremierului rus Dimitri Rogozin.

In cadrul sedintei de guvern de astăzi, ministrul de externe Andrei Galbur a anunțat decizia că R. Moldova l-a declarat „persoană indezirabilă” pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Hotărârea executivului vine după ce România i-a interzis vineri lui Rogozin să vină la Chișinău survolând spațiul aerian românesc, invocând că se află pe lista rușilor cu interdicție de călătorie în UE din cauza politicii rusești față de Ucraina. Iata ce crede despre aceasta decizie fostul premier Ion Sturza.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:13 0:00
Link direct

Europa Liberă: Rogozin, declarat indezirabil în Republica Moldova. Ce trebuie să înțeleagă cetățenii Republicii Moldova și partenerii din exterior despre această decizie a Guvernului de la Chișinău?

Ion Sturza: „Eu sper că această decizie este calculată și asumată și nu doar un răspuns emoțional la niște declarații ale lui Rogozin vizavi de unii lideri politici de la Chișinău. De la bun început, Guvernul Republicii Moldova trebuia să fie foarte clar în intențiile sale vizavi de vizita inopinată a lui Rogozin și manifestațiile din Transnistria, care erau o sfidare la adresa moldovenilor și la memoria lor istorică.

Ion Sturza la o dezbatere în studioul Europei Libere de la Chișinău
Ion Sturza la o dezbatere în studioul Europei Libere de la Chișinău

Ambiguitatea și chiar lașitatea autorităților de la Chișinău – ba vină, ba nu vină, expunerea României ca instrument de stopare a lui Rogozin în vizita lui la Chișinău a fost interpretată cu multe rezerve atât în România, cât și în exterior. Acum a venit această decizie, cam întârziată, și care poate fi interpretată un pic altfel decât cred că a fost prima reacție a opiniei publice la Chișinău.”

Europa Liberă: Dar cum ar trebui de interpretat un pic altfel?

Ion Sturza: „Firul roșu al acestei dispute de câteva luni este, de fapt, o vendetă personală a domnului Plahotniuc cu autoritățile Federației Ruse, atunci când cineva în Federația Rusă a încercat să-l plaseze în listele de monitorizare ale Interpolului. De atunci s-a escaladat foarte mult acest dialog, contrar, poate, voinței unor oficialități de la Chișinău, și nu mă refer numai la Dodon. Și pentru mine, personal, indiferent care este rezultatul și cine se bucură sau nu, această declarație ca persoană indezirabilă pe Rogozin la Chișinău este rezultatul unei supărări mari, personal a cetățeanului Federației Ruse, cum a spus Rogozin, domnul Plahotniuc.”

Europa Liberă: Domnul Rogozin care a spus că domnul Plahotniuc are cetățenia rusă și că ar fi liderul unei grupări mafiote ce controlează Republica Moldova? Credeți că e declarația care a deranjat cel mai mult la Chișinău?

Ion Sturza: „Eu știu de asta. A adus foarte multe emoții. Mă rog, el a confirmat un lucru care se știa la Chișinău. Că liderul Partidului Democrat are și cetățenia Federației Ruse nu-i neapărat un lucru rău, dar lucru negat de către Domnia sa pe parcursul timpului. Declarații mai dure legate de grupul mafiot ș.a.m.d. față de Guvernul Republicii Moldova iarăși este o sintagmă care se folosește foarte des atunci când se vorbește despre situația de la Chișinău.

Sigur că acum trebuie să fim foarte siguri că de la faza de război rece între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse se va trece la măsuri, cred eu, destul de dureroase, punctuale față - nu cred eu față de statul Republica Moldova - vor fi față de anumite persoane. Cred că și din această declarație de astăzi s-a schimbat foarte mult paradigma relațiilor noastre cu Federația Rusă în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Peste trei zile, Igor Dodon, la Teheran, va avea o întrevedere cu Dmitri Rogozin, declarat indezirabil în Republica Moldova. Despre ce vor discuta cei doi?

Ion Sturza: „Eu nu cred că mai contează astăzi mult această întâlnire de la Teheran. Poate era mai bine să se întâlnească undeva în Coreea de Nord sau în altă parte? Devine penibilă și ridicolă această poveste - pe de o parte, în colaborare foarte intensă cu agenda politică în interior și atâtea divergențe pe exterior. Eu nu cred că va fi o discuție cu mult sens sau consens, pentru că, oricum, Dodon va primi o listă must to do [listă a ce trebuie să facă neapărat], cum spun în business, va reveni acasă și va încerca să facă mai mult PR și propagandă în jurul acestor cazuri, dar iarăși să fim sinceri: Noi suntem extrem de flatați, facem postări frumoase pe rețelele de socializare, ne bucurăm, șuturile devin tot mai intense, numai că marea majoritate a populației se uită indiferent sau cu un pic de îngrijorare la aceste evenimente. Până la urmă, nu cred că va fi un factor care va aduce multe foloase în lupta pentru electoratul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Într-o primă reacție din partea socialiștilor, deputatul Vladimir Țurcanu, cel care a fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, a declarat că, în tot acest scenariu, așa cum l-a numit el, sunt implicate Statele Unite ale Americii și Chișinăul este doar o marionetă și a executat o indicație.

Ion Sturza: „Știți, eu risc, dar alții nu vor să riște să pronunțe numele lui Plahotniuc. N-au nicio treabă Statele Unite, România sau Uniunea Europeană. Vă spun cu toată responsabilitatea, de nenumărate ori - și la nivel diplomatic și politic - am auzit un singur sfat pentru Republica Moldova în relațiile cu Federația Rusă: „Fiți cumpătați, fiți realiști, încercați să găsiți punctele de colaborare; nu încercați să tensionați gratis relațiile cu Federația Rusă”. Poate să v-o confirme foștii președinți, același Voronin, poate să v-o confirme actualii diplomați.

Nu am văzut și știu din prima sursă că niciodată nici România, nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu au îndemnat autoritățile de la Chișinău să tensioneze relațiile cu Federația Rusă. Chiar în condițiile crizei din Ucraina, da, sunt tot felul de trepăduși, consultanți acoperiți, neacoperiți, din câmpuri tactice ș.a.m.d. care întotdeauna conflictele au fost o mană cerească pentru ei. Aceștia, da, dar la nivel oficial, vă reconfirm: nu a fost asta niciodată!

Credeți-mă că și acum este un element de mare îngrijorare în capitalele respective, cum evoluează relațiile noastre. Până la urmă, poate să se întâmple că un nesăbuit ca Rogozin să facă prima împușcătură. Și atunci, cum spun rușii, malo ne pokajetsea.”

Europa Liberă: Dar acum se decide, cine Dodon sau Plahotniuc sau ce se lasă să se înțeleagă din moment ce, totuși, Legislativul și Guvernul fac o politică, iar instituția prezidențială altă politică?

Ion Sturza: „Eu cred că, dacă mai există un pic de rațiune, enoriașul Muntelui Athos Dodon ar trebui să-și ia cale întoarsă la Chișinău, să se așeze cu domnul Plahotniuc, domnul Candu, domnul Filip și să elaboreze o strategie de a ieși din această criză,

Este un element de criză majoră în politica externă cum nu a existat din ’92 încoace în Republica Moldova...

să nu meargă pe o spirală a escaladării. Asta e și în interesele personale ale domnului Plahotniuc. Dacă dumnealui crede că el, unul singur, bine, asistat de autoritățile legale ale Republicii Moldova, ar putea să combată Federația Rusă, OK, atunci mă face să cred că este un om extrem de curajos. Dar ce are asta cu toți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova?

Vă spun cu toată certitudinea și seriozitatea – este un element de criză majoră în politica externă cum nu a existat din ’92 încoace în Republica Moldova. Nu cred că lucrurile vor trece așa… doar la nivelul bancurilor lui Rogozin.”

Europa Liberă: Domnul Rogozin de fiecare dată reacționa foarte prompt și avea niște mesaje sarcastice, dar și directe la adresa a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, după ce este vizat dumnealui. De această dată a reacționat neobișnuit pe rețelele de socializare, plasând doar această informație, precum că a fost declarat persona non grata. Ce înseamnă această pagină albă pe care o lasă el pe rețelele de socializare?

Ion Sturza: „Până acum, totul, inclusiv reacțiile erau un joc imaginar al lui Rogozin. Acum, Rogozin a fost pus deoparte și au intrat în joc alte structuri și alți oameni care vor coordona atât mesajele, cât și acțiunile vizavi de Republica Moldova. Trebuie să ne așteptăm la aceste lucruri. El și-a făcut misiunea: el a provocat.”

Europa Liberă: Și nu vreți să spuneți care sunt instituțiile care se preocupă mai departe de ceea ce face parte dintr-un scenariu anume?

Ion Sturza: „Nu, nu… Sunt absolut cunoscute aceste lucruri. Politica Federației Ruse vizavi de Moldova niciodată n-a fost o parte a unei politici externe. A fost întotdeauna o parte a administrației prezidențiale și Consiliului de Securitate. Serviciile speciale s-au ocupat de Republica Moldova și acum se vor ocupa cu toate instrumentele specifice. Deci, este un lucru foarte rău - ar fi ca de la politicieni să treacă la militari soluționarea conflictului. Un lucru foarte trist și care mă îngrijorează foarte mult.”

Europa Liberă: Ce e mai probabil – ca domnul Plahotniuc să ajungă să fie un partener de dialog pentru Federația Rusă sau un dușman pe viață și moarte?

Ion Sturza: „Nici una, nici alta nu este important. Noi trebuie să ne uităm cu mult mai larg și mai aplicativ la interesele țării, la interesele cetățenilor, nu la interesele domnului Plahotniuc.”

XS
SM
MD
LG