Linkuri accesibilitate

Germania încearcă să medieze criza rachetelor nucleare dintre Rusia şi SUA (VIDEO)


Rachete de tip Tocika (stg.) şi Iskander (centru) şi lansatoare de rachete de tip Grad şi Smerci, în timpul unei expoziții militare
Rachete de tip Tocika (stg.) şi Iskander (centru) şi lansatoare de rachete de tip Grad şi Smerci, în timpul unei expoziții militare

După 30 de ani NATO și SUA acuză Rusia că ar fi pus la punct rachetele de tip 9M729 care depășesc raza de acțiune de 500 km.

Ministrul de externe german Heiko Maas, aflat la Moscova vineri, 18 ianuarie, a apelat la Rusia să salveze acordul de reducere a armelor nucleare cu rază medie de acțiune (INF), considerat unul din tratatele care stau la baza întregului sistem actual de reducere a armamentului. Maas cerut astfel Moscovei să renunțe la noile sale rachete cu rază medie de acțiune, care încalcă acordul INF. Acuzație respinsă consecvent de Moscova.

Acordul semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din 1987 a dus la instaurarea unui control reciproc între Occiden și Estul comunist, între NATO și Pactul de la Varșovia. Acordul interzicea orice rachetă cu o rază de acțiune de peste 500 km. Aproape 2 700 de asemenea rachete au fost distruse de Uniunea Sovietică și Statele Unite după semnarea tratatului.

Astăzi, 30 de ani mai târziu, NATO și SUA acuză Rusia că ar fi pus la punct rachetele numite 9M729 care depășesc raza de acțiune de 500 km.

Motiv pentru care America amenință să se retragă din tratatul INF dacă Rusia continuă să-l încalce. Luna trecută, secretarul de stat american Mike Pompeo avertiza că Rusia are la dispoziție 60 de zile să se conformeze sau Statele Unite abandonează tratatul.

Vladimir Putin: Rusia va reacționa dacă America se retrage din tratatul INF
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Vineri, la Moscova, după întrevederea cu omologul său german, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a reafirmat că Rusia nu ar încălca tratatul și că Statele Unite ar fi cele care caută un pretext pentru a distruge sistemul tratatelor de control asupra armelor, mai mult, că Statele Unite ar fi luat deja decizia de a se retrage din acordul INF indiferent de ce ar face Rusia, relatează agenția AP.

„Am vrut tot timpul să păstrăm acordul, dar în octombrie ne-au spus că decizia președintelui Trump ar fi ireversibilă”.

Criza rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune din anii '80 ai secolului trecut făcuseră din Germania federală scena unei posibile confruntări între Est și Vest. Criza s-a încheiat cu tratatul din 1987 și o serie de alte acorduri de reducere a armamentului. Astăzi, Germania se vede din nou în centrul unei posibile confruntări între Statele Unite și Rusia, și încearcă să medieze un compromis.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG