În alegerile din 24 februarie 51 de deputați vor fi aleși uninominal și restul de 50 pe lista de partid. Vasile Botnaru l-a întrebat pe analistul politic și activist civic Igor Boțan, dacă vor da într-adevăr uninominalii „tonul” în viitorul parlament?
Europa Liberă: Teoretic, următorul Parlament ar trebui să fie dominat de deputații care își vor câștiga mandatele în circumscripții uninominale, pentru că vor fi 51, iar cei cu mandat de la partid – 50, dar din discuțiile cu fruntașii politici mă conving că, de fapt, e puțin probabil să dea tonul uninominalii, cei care vor veni cu interesele locale în desaga lor. Măcar și din motivul că mulți fruntași, activiști importanți s-au situat, ca să nu spun lăbărțat, și pe lista de partid, și în uninominale, după ce că foarte probabil vor câștiga mandatul în circumscripții uninominale, vor ceda locurile de pe listele de partid pentru supleanții din coada listei. Și în felul acesta, inevitabil, iarăși deocamdată teoretic, se va schimba proporția. Era o chestiune prevăzută, un truc asamblat în formula mixtă sau nu?
Igor Boțan: „Abordarea Dvs. este absolut corectă. Strategiile partidelor sunt următoarele: în circumscripțiile uninominale să promoveze candidați cu șanse mai mari care ulterior vor rămâne în Parlament, iar candidații promovați pe listele naționale în circumscripția națională sunt cei care, dacă pleacă din Parlament în Guvern, pot să-și suplinească locul în Parlament în favoarea formațiunii respective din contul candidaților supleanți. Asta este logica. Acum ceea ce spuneți Dvs. este adevărat. Fruntași de partid, oameni cu o anumită reputație și rating candidează și în circumscripțiile uninominale, și pe listele de partid, chiar în topul listelor de partid și acest „truc”, cum îl numiți Dvs., sigur că este pentru a avantaja partidul și pentru a culege mai multe voturi pentru formațiune atât în circumscripția uninominală, cât și în cea națională.”
Europa Liberă: Vedeți că, atunci când era promovată metoda uninominală sau formula mixtă, se bătea monedă pe faptul că deputații din circumscripții uninominale vor avea un cordon ombilical care îi va lega de alegători și până la urmă vedem că tot partidele vor ajunge să formeze majoritatea, să dicteze agenda. Ba mai mult, fără să ascundă această intenție, liderii guvernării de astăzi spun foarte clar că în special, iată, Vladimir Cebotari, care a fost într-o emisiune de la Europa Liberă, recunoaște că un independent, un uninominal nu va putea pune în aplicare programul lui nici să se dea de ceasul morții și va trebui să intre sub umbrela unui grup, zice dânsul, și nu doar el. Și atunci, ce mai rămâne din această nouă filosofie a reprezentanților adevărați ai poporului?
Igor Boțan: „Această filosofie a fost pe larg discutată inclusiv cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, cu cei din OSCE, care au recomandat autorităților moldovene să nu se aventureze în schimbarea sistemului electoral.”
Europa Liberă: Dar atunci se punea accentul pe faptul că, vezi, Doamne, acești „saci cu bani” s-ar putea să mobilizeze electoratul și să distorsioneze sensul politic al alegerilor. Or, acum descoperim, cel puțin eu descopăr că se intră prin ușa din spate cu aceiași deputați?
Igor Boțan: „Dar vorba nu e doar despre „sacii cu bani”, dar și despre resursele administrative. Dacă ne uităm la partidele puterii, acestea vin cu președinți de raioane, cu primari populari în circumscripția respectivă. Deci, ei îmbină factorul financiar cu cel administrativ și astfel își ridică șansele să obțină un rezultat mai bun.”
Europa Liberă: Eu n-aș avea nimic împotriva unei primărițe sau unui primar care de bună seamă de zece ani în trei mandate consecutive a dovedit că știe să apere interesele localnicilor, dar eu mă tem, repet, de cei care vin de la Chișinău ca Abramovici, de exemplu, în tundra aia nordică, după care continuă să stea bine mersi pe iahtul său din Oceanul Pacific.
Igor Boțan: „Noi am mai discutat această problemă și parcă ajunseserăm la concluzia că cei care au capacități manageriale trebuie să se afle în poziții în care pot să-și manifeste capacitățile manageriale – în Executiv, în primării, în instituții care rezolvă probleme concrete. În Parlament trebuie să vină legislatori, oameni cu viziuni foarte bine puse la punct, care cunosc foarte bine dreptul, economia, mă rog, nu e nicio problemă dacă primari sau profesori, sau alți experți sau specialiști în anumite domenii își reprezintă tagma sau breasla în Parlament, ei pot fi deputați foarte disciplinați care să voteze linia partidului, dar ei vor fi doar simpli votanți și susținători ai liniei partidului și nu vor fi în același timp oameni care vin cu idei de a dezvolta această viziune a formațiunilor politice.
Este vorba despre o stratagemă de a atrage cetățenii în acest proces, după care să li se spună: „Ne iertați, dar așa până la urmă au ieșit lucrurile”...
Dar revenind la întrebarea Dvs. cu circumscripțiile uninominale, noi ne convingem, și Dvs. ați menționat acest lucru, cei care ne-au convins că e bine să trecem la sistemul electoral mixt o fac pentru renovarea clasei politice. Acum tot Dvs. ne spuneți că, de fapt, nu e renovarea clasei politice, dar promovarea celor cu cele mai mari șanse bazate atât pe suportul financiar al formațiunii, cât și pe resursa administrativă a acestui partid. Deci este vorba despre o anumită stratagemă de a atrage cetățenii în acest proces, după care să li se spună: „Ne iertați, dar așa până la urmă au ieșit lucrurile”.”
Europa Liberă: Au rușii o vorbă: „Я сам обманываться рад” (aș fi bucuros să mă înșel). Din păcate, alegătorii sunt dispuși să fie hipnotizați cu aceste modele noi acreditate. Cât face numai modelul Șor? Manager de succes, care deschide linii de maxi-taxi gratis, care face ordine în Orhei. Și vă întreb pe Dvs.: iată, modelul acesta de deputat se vinde acum alegătorilor, un asemenea deputat trebuie să ajungă în Parlament ca, de exemplu, să acopere legal acțiunile întreprinse la Orhei? Vă imaginați, de exemplu, că Vladimir Plahotniuc va lepăda sediul central al partidului și va merge în circumscripția uninominală să copieze acțiunile lui Șor, să facă acolo concerte și parcuri?
Igor Boțan: „Totul depinde de punctul de vedere. Contracandidații dlui Șor se pot adresa către orheieni și să le spună: „Stimați orheieni, dacă sunteți mulțumiți de capacitățile manageriale ale dlui Șor, mențineți-l aici, în Orhei. De ce să-l trimiteți în Parlament, dacă nu știți care sunt capacitățile sale de legislator? Deci, mai bine să-l votați la alegerile primarului din luna iunie anul viitor decât să-i dați un mandat de parlamentar și el să-și întrerupă toate activitățile de succes aici, în primărie”.
Dar iarăși revenim la Comisia de la Veneția și la partenerii noștri europeni, care au recomandat guvernanților să nu schimbe sistemul electoral. Și au adus și statistici: din 45 de țări din Europa, cu excepția Caucazului de Sud, în 39 sunt folosite sisteme proporționale. Variate, dar sunt sisteme proporționale. De ce Republica Moldova acum merge într-o altă direcție, mai cu seamă că cunoaștem experiența Ucrainei și știm că Ucraina se pregătește să treacă la sistemul proporțional? Sunt probleme la care noi parțial am răspuns: există interes pentru a lua un rezultat mai bun pentru partidul de guvernământ.”
Europa Liberă: Eu vreau să discutăm pe un pilon, nu vreau să revenim la recomandările Comisiei de la Veneția în general, ci despre o promisiune care a funcționat în capetele multor alegători, mai cu seamă tineri, dar și în vârstă, cărora li s-a spus: „Alegeți un candidat într-o circumscripție uninominală, pentru că ei vor da tonul în viitorul Parlament, ei vor promova interesele dvs.”. Or, repet, din simpla socoteală se vede că nu-i așa, că a fost o hipnoză politică, eficientă până la proba contrarie, mixtul a fost aplicat cu acest refren că vor da tonul uninominaliștii, în realitate însă, o să vedem exact în ce proporții, partidele vor continua să fie la timonă.
Igor Boțan: „Sigur că partidele. Și din statistici vedem. Din 400 de grupuri de inițiativă care au colectat semnături pentru a fi înregistrate, noi vedem că au fost deja înregistrați candidați în mai mult de 200, dintre care doar aproximativ 10% sunt candidați independenți, ceilalți sunt din partea partidelor politice. Din acești 10% de independenți, dacă vă referiți la ei, doar jumătate vor fi în Parlament. Asta înseamnă că 5%, pentru că alte 50% sunt aleși pe liste de partid. Influența a 5% eventual de independenți, că încă ar trebui să câștige mandate și eventual ar câștiga. De exemplu, maestrul Nicolae Botgros ar putea câștiga un mandat, dar aici apare o altă problemă: de ce un artist de excepție ar trebui să-și reducă activitatea artistică pentru a deveni încă nu știm ce fel de legislator? Sunt foarte multe...”
Europa Liberă: Am avut un asemenea exemplu, dl Guzun, de la clubul de dansuri sportive, care conduce o reputată formație artistică, care a reușit câte ceva să tragă jăratic spre turta lui și pentru cultură a făcut câte ceva, dar nu înseamnă că a fost un deputat la fel de strălucit ca, de exemplu, chirurgul Hotineanu, care a condus Comisia de cultură, mass-media, învățământ etc.
Igor Boțan: „Da, știm și exemplul lui Ion Suruceanu, care a devenit deputat agrarian și sigur că acești oameni au făcut mult pentru cultura moldovenească, dar în calitate de legislatori rămâne de văzut, deși merită tot respectul nostru și afecțiunea pentru tot ce fac, suntem siguri că au intenții bune...”
Europa Liberă: E alegerea lor.
Igor Boțan: „Da, e alegerea lor.”
Europa Liberă: Eu vreau totuși un răspuns univoc: atunci când inițiatorii mixtului ne dădeau asigurări că vom avea mai mulți independenți, uninominaliști decât partinici au mințit sau s-au înșelat ei și o să spună ca și cunoscutul premier rus: „хотели как лучше, а получилось как всегда” (ne-am dorit cum e mai bine, dar vedeți ce a ieșit)?
Igor Boțan: „Cred că au vrut să atragă atenția opiniei publice asupra inițiativei lor, dar probabil nu s-au gândit la consecințe. Acum, statisticile arată așa cum spuneam, cel mult zece candidați independenți vom avea probabil și din ei dacă câștigă toți zece, probabil vom avea o reprezentare a lor în Parlamentul Republicii Moldova. Dar iarăși revenim la problema partidelor și candidaților care sunt atât pe lista națională, cât și în uninominale. Ei, dacă vor merge în Guvern, vor lăsa goluri în spate și va trebui să mergem din nou peste aproximativ o jumătate de an la urnele de vot ca să realegem noi deputați în Parlament și nu este un lucru…”
Europa Liberă: Păi, dar au supleanți, de ce ar trebui să fie realeși?
Igor Boțan: „Nu, nu, nu, cei care sunt aleși în circumscripțiile uninominale, potrivit legii, chiar dacă sunt și în circumscripția națională, își iau mandatul din circumscripția uninominală, sunt obligați și, dacă pleacă în Guvern, lasă spațiu gol care nu este completat…”
Europa Liberă: Ei, de acolo poate n-or mai pleca?
Igor Boțan: „De ce? Dl Plahotniuc, dna Monica Babuc, dna Silvia Radu, dl prim-ministru Pavel Filip...”
Europa Liberă: A, deci atunci abia va începe adevărata bătălie?
Igor Boțan: „Sigur că da! Dacă toți aceștia spun că au capacități manageriale și trebuie să se găsească în garnitura guvernamentală, ei lasă goluri, care trebuie suplinite și dacă diferența, de exemplu, între majoritate și minoritatea parlamentară este de, eu știu, patru-cinci voturi atunci nu există niciun fel de certitudine că la alegerile noi în aceste circumscripții vor învinge candidații care susțin linia partidului, și nu oponenții lor.
Deci putem intra într-un balamuc...
Deci putem intra într-un balamuc despre care s-a vorbit chiar din luna martie 2017, atunci când Partidul Democrat a venit cu această inițiativă spunând că ea va duce la renovarea clasei politice.”
Europa Liberă: Deci, pritocitul murăturilor se va termina cam în vară?
Igor Boțan: „Și probabil trebuie să ne așteptăm că odată cu alegerile municipale locale din luna iunie, probabil vom avea alegeri noi în anumite circumscripții, pentru că, probabil ori socialiștii, ori democrații vor fi reprezentați în Parlament și atunci persoanele de prim rang din aceste formațiuni care vor merge în Guvern vor lăsa goluri în spate, care vor trebui să fie suplinite și probabil ne putem aștepta că la alegerile locale din iunie vom avea și în vreo cinci, poate în cinci-șase circumscripții uninominale vom avea alegeri noi pentru suplinirea vacanțelor deja fără ca să cunoaștem cine pot fi eventualii câștigători în aceste circumscripții.”
Europa Liberă: Deci, atenție! Avertisment sau informare binevoitoare de la Igor Boțan: anul 2019 va fi un an al sportului național, alegeri non-stop!
Igor Boțan: „Da, în mare măsură așa este!”