Linkuri accesibilitate

Promo-LEX: vom monitoriza alegerile, în pofida intimidărilor


Cum ar trebui să-și scrie rapoartele observatorii electorali ca să fie pe placul celor care organizează alegerile?

Asociația Promo-LEX care monitorizează alegerile parlamentare din 24 februarie spune că observatorii săi ar fi intimidați, dar promite să continue monitorizarea. Declarația a fost făcută de președintele Promo-LEX, Ion Manole, la prezentarea unui al treilea raport despre pregătirile de alegeri. În primele două, criticate aspru de Partidul Democrat de guvernământ, organizația umbrelă a observatorilor electorali locali semnala acțiuni ale PD, Partidului Socialiștilor și Partidului Șor de corupere a alegătorilor și folosire a resurselor administrative în scopuri electorale. Prezentarea celui de-al treilea raport a surprins la început audiența:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Răspunzand la criticile şi atacurile lansate de unii membri ai CEC şi de reprezentanţi ai Partidului Democrat de guvernământ, Asociația Promo-LEX a recurs la un flash-mob în debutul conferinței de presă. Directorul Asociaţiei, Ion Manole, a prezentat ironic un raport de monitorizare alternativ, un pretins raport, care nu constată nereguli în procesul electoral:

Ion Manole
Ion Manole

„Probabil astfel de rapoarte se doresc prin care observatorii să nu poată comunica nimic opiniei publice, să nu poată sesiza organele electorale şi concurenţii electorali asupra problemelor şi încălcărilor constatate ca acestea să fie corectate la timp.”

În pofida tuturor intimidărilor, observatorii asociaţiei vor continua să monitorizeze scrutinul şi să raporteze toate neregulile şi încălcările depistate, a spun şeful misiunii de observare, Pavel Postică, precizând că „pentru prima dată în istoria desfășurării şi monitorizării alegerilor ne-am întâlnit cu situaţii ieșite din comun pe care le calificăm drept intimidări şi obstrucționare a activității observatorilor”. Postică a făcut referire inclusiv la acele declarații ale unor reprezentanți ai PD precum că rapoartele de monitorizare ale Asociației ar „conține informații neadevărate, neverificate și trunchiate”.

El a mai anunţat că pentru prima dată în activitatea lor doi dintre observatorii din teritoriu sunt urmăriţi, cum presupune Promo-LEX, de angajaţi ai poliţiei şi ai SIS.

Inspectoratul General al Poliţiei s-a autosesizat pe cazurile semnalate de Promo-LEX şi a anunţat că va verifica aceste informații.

Cel de-al treilea raport de monitorizare publicat azi de Promo-LEX constată nereguli similare celor din primele două rapoarte. Campania a început înainte de termen, sunt utilizate resurse administrative și sunt oferite cadouri cu tentă electorală.

Cele mai multe evenimente cu tentă electorală, din 110 constatate, au fost organizate de PSRM, urmând cele ale blocului ACUM, PD şi Partidul Şor. Pavel Postică a menţionat că partidele profită de neconcordanta cadrului legal care prevede pe de o parte că concurenţii electorali care au fost înregistraţi în cursă pot face cheltuieli electorale, iar pe de altă parte legea spune că acestea pot fi făcute doar odată cu începerea campaniei pe 25 ianuarie.

Observatorii au mai raportat patru cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative de către PD şi un caz de către PSRM. Au mai fost constatate cel puţin 11 cazuri de oferire de cadouri electorale de către PSRM, Partidul Şor, PD şi PL.

Cu regret, guvernul nu a oferit explicaţii plauzibile...

Unii concurenţi electorali recurg şi la publicitate mascată, a menţionat Pavel Postică. Bunăoară, PDM îşi promovează partidul şi candidaţii în campania de informare despre referendumul consultativ ce va avea loc, la iniţiativa acestei formaţiuni, concomitent cu scrutinul parlamentar. Iar socialiştii şi-au făcut publicitate mascată prin oferirea unor seturi de cărţi bisericeşti mai multor localuri sfinte. Aceste tehnologii electorale nu pot fi însă sancționate a precizat Pavel Postică.

Promo-LEX a apreciat efortul de a deschide peste hotarele ţării 125 de secţii de votare, cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016. Trezeşte semne de întrebare însă de ce nu au fost deschise 150 de secţii aşa cum iniţial planifica CEC, a precizat Pavel Postică:

Pavel Postică
Pavel Postică

„Cu regret, guvernul nu a oferit explicaţii plauzibile de ce a fost decisă micșorarea acestui număr de secţii de votare, care au fost argumentele.”

Potrivit Promo-LEX, decizia guvernului privind deschiderea şi amplasarea secţiilor de votare pentru diaspora a fost adoptată într-un mod netransparent, fără a se ține cont de criteriile în baza cărora urmau a fi constituite aceste secţii, inclusiv de înregistrarea prealabilă a alegătorilor din diaspora.

Promo-LEX a mai estimat că peste un milion de lei cheltuit de grupurile de inițiativă constituite de partidele și blocurile electorale pentru colectarea semnăturilor nu au fost raportate la Comisia Electorală Centrală.

Critici la adresa celui de-al treilea raport al Promo-LEX nu au fost semnalate deocamdată.

XS
SM
MD
LG