Linkuri accesibilitate

Camera reprezentanților salvează NATO de Trump


Ministrul interimar american al apărării, Patrick Shanahan la o întîlnire cu secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg la Pentagon în Arlington, Virginia, 28 ianuarie 2019
Ministrul interimar american al apărării, Patrick Shanahan la o întîlnire cu secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg la Pentagon în Arlington, Virginia, 28 ianuarie 2019

Camera reprezentanților a blocat posibilitatea ca Trump să scoată SUA din NATO.

Donald Trump a dat în mod repetat de înțeles că ar dori să scoată SUA din NATO, așa încât aleșii americani au intervenit pentru a-l împiedica să facă asta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Ca un semnal pentru Donald Trump, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat pe 22 ianuarie, cu un vot covârșitor, un proiect de lege care afirmă sprijinul aleșilor pentru NATO și care, practic, interzice Washingtonului să părăsească Alianța Nord Atlantică.

Neobișnuita inițiativă vine pe fundalul preocupărilor reînnoite în legătură cu angajamentul președintelui Donald Trump față de Alianța militară occidentală.

Acest NATO Support Act, inițiativă legală neobișnuită, care reafirmă sprijinul SUA pentru NATO și interzice folosirea fondurilor federale pentru a părăsi Alianța, a fost adoptat cu 357-22 din voturi, altfel zis a fost aprobat și de o majoritate uriașă a republicanilor.

Pe lângă reafirmarea controlului Congresului asupra banilor, proiectul de lege confirmă susținerea adusă de SUA pentru NATO, precum și clauza sa de apărare militară reciprocă pe care Trump a pus-o în mod repetat la îndoială.

Trump a numit NATO o organizație învechită (obsolete) și a mai spus, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial. În urma întâlnirii sale cu Putin la Helsinki, anul trecut, Trump se întrebase, într-un interviu acordat Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru. În felul acesta, Trump a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cartei fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor.

Camera reprezentanților și-a reafirmat sprijinul și pentru cel mai proaspăt membru al Alianței, Muntenegru, pe care Trump a părut că nu ar dori să-l apere, și și-a reafirmat sprijinul pentru așa-numita European Deterrence Initiative, precum și pentru angajamentul tuturor membrilor europeni ai NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Wess Mitchell la Kiev în mai 2018
Wess Mitchell la Kiev în mai 2018

Cu doar câteva ore înainte de vot, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și euroasiatice Wess Mitchell, cel mai înalt diplomat american în Europa și un ardent susținător al NATO, tocmai demisionase pe fundalul tensiunilor din cadrul relațiilor transatlantice.

Camera reprezentanților a dorit astfel să-și liniștească aliații militari europeni, care au avut toate motivele în ultimii doi ani să se teamă de o retragere a SUA într-un nou izolaționism care nu ar aduce nimic bun de ambele părți ale Atlanticului.

Cotidianul New York Times, citând surse guvernamentale, scrisese recent că Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a retrage SUA din NATO, ceea ce ar fi fost o lovitură fatală pentru Alianța nord-atlantică, în momentul în care se pregătește să sărbătorească în aprilie 70 de ani de existență.

Administrația SUA a pierdut în mod constant înalți oficiali, de când Trump a preluat Casa Albă acum doi ani. Jim Mattis a demisionat la sfârșitul anului trecut din funcția sa de ministru al apărării, în urma unor dezacorduri puternice față de politica lui Trump în Siria.

Până acum, aliații europeni au căutat totuși să meargă înainte, indiferent de tweet-urile irascibile și imprevizibile ale lui Trump. Un anunț public al președintelui SUA că ar dori ieșirea din NATO ar fi fost însă, cum a spus-o pentru New York Times fostul comandat suprem al forțelor Alianței, amiralul James G. Stavridis, „o eroare geopolitică de proporții epice”.

„Simplul fapt de a discuta ideea ieșirii din NATO — ca să nu mai vorbim de a o pune în practică — ar fi cadoul secolului pentru Putin,” a spus amiralul Stavridis. Votul strivitor din Camera reprezentanților în favoarea NATO pune capăt definitiv unor asemenea speculații.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG