La mai bine de o lună de la scrutinul parlamentar, partidele care au acces în legislativ nu oferă prea multe detalii opiniei publice despre mersul negocierilor.
Liniștea ar fi aparentă, crede directorul agenţiei IPN, Valeriu Vasilică, care consideră că una sunt consultările de la președinție şi cu totul alta negocierile în culise. Tergiversarea tratativelor ar ţine de tactica democraţilor şi socialiştilor, mai spune Vasilică, formațiuni ce ar fi cele mai antrenate în acest dialog.
„Sunt mai multe lucruri nelămurite până la capăt. Problema cred că a şi fost deconspirată: mai întâi e vorba de funcția de procuror general, dar eu cred că e vorba de toate funcțiile, pentru că Partidul Democrat înainte de alegeri şi-a pus oameni, nu ştiu, să-i numesc loiali, să-i numesc adepți, a schimbat conducerea tuturor organelor de control şi de reglementare.
În felul acesta Partidul Democrat ar putea nici să nu fie la putere sau să nu aibă funcția de prim-ministru, sau să nu aibă ambele funcții de prim-ministru şi președinte al parlamentului, pentru că organele pe care le-am numit îi asigură guvernarea de facto. Eu înțeleg că PSRM îşi dă seama de situația în care a nimerit şi cred că miza lor este să scoată de sub controlul Partidului Democrat o parte, cât mai multe din aceste funcții de conducere ale instituții de control şi de reglementare”.
Liderii politici sunt forţaţi de legislaţie să formalizeze noua majoritate parlamentară şi să voteze un guvern în maxim trei luni de la alegeri, în caz contrar președintele țării este în drept să dizolve legislativul. Directorul agenţiei IPN, Valeriu Vasilică, este convins că se va găsi o soluţie în timp rezonabil pentru a se evita anticipatele, mai ales că PD, aflat la putere, nu va admite acest lucru.
Iminenta majorare a tarifelor la gaze după ce s-a aflat că Gazprom a aplicat un preţ mai mare de import cu 25% de la 1 ianuarie pentru Republica Moldova a fost un alt subiect intens dezbătut în presa de la Chişinău.
Miza PSRM este să iasă de sub controlul Partidului Democrat...Valeriu Vasilică
Președintele Igor Dodon a dat de înțeles că creșterea ar putea fi mai substanțială, de 35%, dacă la guvernare nu va fi cooptat Partidul Socialiștilor.
Declaraţia şefului statului, care este numit şi liderul informal al socialiştilor este calificată de Anatol Pasat, redactorul-şef la agenţia Infotag, drept populistă. Ea ar face parte din strategia de convingere că PSRM trebuie să guverneze împreună cu democraţii.
„Consider că Moldovagaz nu se grăbește să ceară majorări la ANRE, deoarece, în primul rând, un timp îndelungat a activat la tarife care au fost cu mult mai mari decât trebuia să fie în realitate, iar în al doilea rând, nu s-a terminat perioada electorală şi nu este exclus că aici există implicații politice. Partidului Democrat, aflat la putere, nu îi convine ca acest lucru să aibă loc în ajunul alegerilor locale şi în contextul în care nu e clar ce se va întâmpla după scrutinul parlamentar - se va forma o coaliție, vor fi anticipate. Ar fi o sinucidere. Populația va percepe negativ şi poate să nu mai participe la alegeri ori să voteze împotriva democraților”.
Indiferent de coloratura viitorului Guvern sau dacă vor avea loc sau nu alegeri anticipate, consumatorii, însă, trebuie să se aștepte că tarifele la gaze vor creşte, dacă nu în vară, în mod sigur în toamnă, afirmă Anatol Pasat de la Infotag. Cadrul legal prevede expres acest mecanism atunci când există o diferență de 5%, monopolistul Moldovagaz va explica că tarifele sunt dependente de factori economici, precum cursul valutar dolar-leu şi preţul la petrol. Viitoarea guvernarea poate pregăti argumente de altă natură pentru a convinge populaţia că acest lucru a fost inevitabil, mai spune jurnalistul de la Infotag.