Linkuri accesibilitate

Ilia Trombițchi: Construcția celor șase hidrocentrale pe Nistru este mai degrabă un business al mafiei


Nistru la Varnița
Nistru la Varnița

Interviu cu directorul asociației Eco-Tiras.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că Ucraina a sistat construcția controversatelor hidrocentrale în cascadă pe Nistru, în urma convorbirilor cu Guvernul moldovean. Intenția ucrainenilor era să construiască șase hidrocentrale, dar a fost criticată de apărătorii mediului și de unii politicieni moldoveni, care au spus că va aduce daune naturii și va pune în pericol aprovizionarea cu apă a moldovenilor. O discuție cu ecologistul Ilia Trombițchi, directorul asociației Eco-Tiras.

Interviu cu Ilia Trombițchi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:50 0:00
Link direct

Europa Liberă: E o victorie pentru care ați militat inclusiv Dvs.?

Ilia Trombițchi: „Nu. Pot să spun că asta e decizia intermediară, nu finală, deoarece finală va fi numai când vor fi introduse unele amendamente în hotărârea Guvernului ucrainean, prin care vor fi excluse aceste șase hidrocentrale din Programul de dezvoltare a hidroenergeticii până în anul 2026. Acum s-a stopat cumva realizarea acestei decizii, ceea ce nu este, de fapt, un pas legislativ, ci doar unul tactic, în opinia mea.”

E o decizie intermediară, nu finală...

Europa Liberă: Dar de ce această intenție a ucrainenilor a fost atât de dur criticată de dvs., apărătorii mediului, și de unii politicieni din Republica Moldova, care au spus că proiectul nu doar că ar dăuna mediului, dar ar pune în pericol aprovizionarea cu apă a cetățenilor Republicii Moldova?

Ilia Trombițchi: „În genere, construirea oricărui baraj pe râu înseamnă uciderea râului și noi deja avem trei hidrocentrale, inclusiv la Dubăsari, dar șase în plus ar ucide tot râul. Iată de ce noi am fost împotrivă, pentru că Nistrul pierde apa, deoarece sunt procesele carstice și dacă vor fi construite aceste șase hidrocentrale, apa va fi mai înaltă și pierderile în cost vor fi mai mari decât acum.”

Ilia Trombițchi
Ilia Trombițchi

Europa Liberă: Deci pot crește prețurile la apă, da?

Ilia Trombițchi: „Absolut! Da, și deja cresc.”

Europa Liberă: Bazinul Nistrului este situat pe teritoriul a două țări – al Ucrainei și al Republicii Moldova.”

Ilia Trombițchi: „Da. Avem acum legislație internațională, conform căreia toate țările bazinului trebuie să respecte unele reguli și ele nu pot pe teritoriul lor să facă ce vor, fără consultarea altor țări, inclusiv în cazul nostru.”

Europa Liberă: De ce a făcut un pas înapoi Ucraina?

Ilia Trombițchi: „Interesul primordial al Ucrainei este finalizarea nodului hidrotehnic nistrean. Și în acest caz Ucraina are necesitatea semnării acordului cu Republica Moldova, care va include arenda teritoriului moldav pentru a ridica nivelul barajului de buffer sau tampon la 8 metri. Pentru aceasta au nevoie de pământ moldovenesc și de acest acord. Practic, acordul ca atare nu este interesant nici pentru Republica Moldova, nici pentru Ucraina, dar această arendă este o parte a acordului. Iată de ce deja mai mult de zece ani merg negocierile privind acest acord, merg în secret, asta e o decizie bilaterală, dar lumea, totodată, cunoaște ce se întâmplă acolo și în consecință noi vedem că Moldova...

Dar în genere acest nod hidrotehnic are un impact negativ asupra Nistrului, deoarece două din trei baraje se află acolo și plus la asta impactul este diferit, dar a fost o evaluare a acestui impact, clar că evaluarea este bilaterală și în unele cazuri evaluarea nu este obiectivă. Este demonstrat că impactul negativ există asupra ecosistemului, asupra faunei și florei, asupra calității apei și toate luate la un loc creează o situație în care sunt posibile unele măsuri pentru îmbunătățirea situației, totodată, costă bani; trebuie să se facă și reconstrucția acestui nod hidrotehnic pentru asta și e clar că oamenii care deja au investit bani nu vor să cheltuie adăugător în folosul mediului.”

Europa Liberă: Atunci când autoritățile de la Kiev au decis că râul Nistru ar mai avea nevoie de încă șase hidrocentrale, proiectul adoptat de Guvernul ucrainean în 2016, se pare că era, el prevede un program de dezvoltare hidroenergetică până în anul 2026. Deci, până în 2026 Ucraina nu mai revine la acest subiect?

Ilia Trombițchi: „Din punct de vedere juridic, nimic nu s-a schimbat. Iată de ce eu am încredere în deciziile juridice, dar când e la nivel de promisiune, nu pot să spun că ceva s-a schimbat. Iată de ce asta e o promisiune, dar nu mai mult.”

Este vorba despre distrugerea ecosistemului, inclusiv autopurificarea apei...

Europa Liberă: Eu îmi amintesc că unii criticau această decizie pe care au luat-o autoritățile de la Kiev, pentru că ar fi un pericol real ca milioane de cetățeni să rămână fără sursa principală de apă. I-ar fi pus pe gânduri inclusiv acest aspect pe ucraineni?

Ilia Trombițchi: „Clar că da. Este vorba undeva de 4.000.000, deoarece pe Nistru, mai sus, în amonte nimic nu se schimbă, dar în aval da, se schimbă, deoarece este acest impact. Și eu nu vreau să mă concentrez numai pe cantitatea apei, este vorba despre distrugerea ecosistemului, inclusiv în...”

Europa Liberă: Deci, consecințe catastrofale pentru mediu, asta vreți să spuneți?

Ilia Trombițchi: „Da, da. Eu vorbesc despre multe funcții ecosistemice ale râului, inclusiv autopurificarea apei. Noi avem aceste localități - Soroca, Moghiliov-Podolsk, Iampol ș.a.m.d., în care se produc multe probleme pentru sănătatea oamenilor prin înrăutățirea calității apelor.”

Europa Liberă: Îmbolnăvirea populației.

Ilia Trombițchi: „Da. Dacă noi vom distruge ecosistemul, clar că va fi minimizată această funcție de autopurificare a apei și noi vom plăti mult mai mult pentru pregătirea apei pentru băut. Agricultura va fi distrusă și prin politicile actuale ale Republicii Moldova, deoarece practic nimic nu se face pentru adaptarea la schimbările climatice. În teorie – da, noi adoptăm diferite programe, dar la nivel de practică nimic nu se schimbă.”

Cele șase hidrocentrale n-ar produce prea multă energie...

Europa Liberă: Unii experți spuneau că, dacă s-ar fi construit aceste șase hidrocentrale, veniturile Ucrainei se estimau la milioane de euro anual și ar fi avut Ucraina o creștere economică energetică națională.

Ilia Trombițchi: „Nu este chiar așa. Construcția acestor șase hidrocentrale mai mult este un business al mafiei; banii vor fi spălați în timpul construcției și cam atât, deoarece acestea ar fi centrale similare cu cea din Dubăsari. Cea din Dubăsari produce nu prea multă energie în comparație cu cea din Novodnestrovsk, diferența e 20 de ori și mai mult dintre acestea. Și plus la asta, ucrainenii au și centrala prin pompare, este construită. Acest nod hidrotehnic este în realitate foarte profitabil, iar acestea șase, practic, sunt din partea de câmpie a râului și n-ar produce prea multă energie. Iată de ce cred că va fi nevoie de 20 de ani numai pentru a obține banii care au fost cheltuiți, dar eu văd că va avea loc cheltuirea banilor din buget și în timpul construcțiilor se vor spăla mulți bani.”

XS
SM
MD
LG