Linkuri accesibilitate

Igor Volnițchi: Vizita celor 35 de deputați PSRM la Moscova e „doar un mic instrument de presiune”


Lidera PSRM Zinaida Greceanîi la întrevederea cu președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin
Lidera PSRM Zinaida Greceanîi la întrevederea cu președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin

Opinia jurnalistului și comentatorului politic despre mișcările socialiștilor din ultimele zile.

Fruntașii socialiști spun că întreaga fracțiune a partidului, de 35 de deputați, se află la Moscova la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse. Acolo socialiștii au avut mai multe întrevederi, inclusiv cea a Zinaidei Greceanîi cu președintele Dumei, Veaceslav Volodin. Un comunicat de presă anunță că șefa PSRM a vorbit despre discriminarea limbii și a presei ruse în Republica Moldova și s-a pronunțat pentru participarea țarii la proiectele integraționiste eurasiatice. Socialiștii neagă faptul că au mers la Moscova pentru a li se sugera scenarii cu privire la viitoarea coaliție de guvernare. Opinia jurnalistului și comentatorului politic Igor Volnițchi despre acest turneu”​ al socialiștilor.

​​​Igor Volnițchi intervievat de Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:16 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cu ce rezultate ar putea să revină de la Moscova cei 35 de deputați socialiști?

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Igor Volnițchi: „Nu cred că va fi un rezultat care să schimbe poziția socialiștilor în raport cu cea declarată deja. Eu sunt departe de gândul că socialiștii, așa cum se zice, au mers la Moscova pentru a-și negocia pozițiile în perioada postelectorală, pentru că dacă astfel de negocieri, astfel de coordonări și au loc, cu siguranță nu în asemenea format, nu în fața a 35 de deputați. Mai degrabă, socialiștii au folosit această vizită sau o vor folosi pentru a pune o ușoară presiune pe celelalte partide parlamentare, pentru a le face mai conciliante, mai predispuse la compromis în cadrul discuțiilor ulterioare. Doar un mic instrument de presiune și nu cred că e vorba de ceva mai mult.”

Europa Liberă: Dar aceste declarații pe care le făcea șefa fracțiunii PSRM la Moscova, precum că dă asigurări că posturile rusești vor putea fi retransmise în Republica Moldova, că limba rusă ar putea să obțină statut de limbă de comunicare interetnică, că Moldova pledează pentru participarea sa la integrarea euroasiatică lasă loc de discuții cu Blocul ACUM?

Igor Volnițchi: „Nu, cei din Partidul Socialiștilor, conducerea acestei formațiuni s-a gândit la impresia pe care o va lăsa opiniei publice din Federația Rusă. Nu este un secret că în ultima perioadă unii analiști, unii cunoscuți ziariști din Moscova au făcut apropouri așa, mai acide, în adresa PSRM. Și, probabil, cei din PSRM cred că s-a format o opinie publică nu chiar bună în Federația Rusă și au profitat de această vizită pentru a transmite unele mesaje anume opiniei publice din Federația Rusă. Nu cred că ei se gândeau cum ar putea percepe acest lucru cei din Blocul ACUM, pentru că celor din Blocul ACUM ei deja le-au expus oferta lor politică în situația concretă care s-a creat după alegeri.”

Europa Liberă: Unii spun că cei din Blocul ACUM ar trebui să pună punct discuțiilor cu PSRM, pentru că nu mai este sens după această poziție înverșunată pe care și-o mențin socialiștii.

Igor Volnițchi: „Cei din Blocul ACUM sunt într-o situație deloc de invidiat, pentru că electoratul lor este constituit din trei părți – este electoratul unionist, este electoratul pro-european și este electoratul anti-oligarhic. Sunt trei segmente distincte și dacă unioniștii și cei care pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova ar putea într-un fel înțelege acțiunile Blocului ACUM, care ar pune imediat capăt discuțiilor cu PSRM, atunci cei care reprezintă electoratul anti-oligarhic ar putea să nu înțeleagă acest lucru și noi am văzut și chiar s-a simțit o presiune oarecare după alegeri pe Blocul ACUM din partea acestei treimi a electoratului său, a exponenților acestei treimi, care au ieșit și într-o conferință de presă, au mai transmis și mesaje publice pe la televiziuni, pe Facebook, pe alte rețele de socializare și aceasta a creat o presiune anume pe Blocul ACUM.

Rupând acum orice discuții cu cei din PSRM, Blocul ACUM riscă din nou să nu fie înțeles de minimum o treime din alegătorii săi. Înțelegând acest lucru, probabil cei din Blocul ACUM sunt foarte atenți cum gestionează situația care s-a creat.”

Europa Liberă: Iar cei din PD, după această vizită pe care o efectuează socialiștii la Moscova, ar putea să se gândească la o coaliție PD-PSRM?

Igor Volnițchi: „Cei din PD au urmărit cu mare atenție ceea ce s-a întâmplat la Moscova și mesajele care au venit inclusiv în timpul vizitei dnei Greceanîi și a colegilor săi la Moscova. Și dacă cei din PD au înțeles corect aceste mesaje și dacă își doresc o coaliție reală cu PSRM, cu siguranță vor fi mult mai flexibili în cazul unui eventual dialog. Desigur pentru aceasta trebuie ca PSRM să-și schimbe poziția de principiu, pentru că până acum au declarat: sau coaliție, negocieri cu ACUM, sau mergem în alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Și ar putea socialiștii să se apropie de democrați?

Igor Volnițchi: „Nu cred. Lor nu le este convenabilă o astfel de coaliție. Și orice încercare de a se apropia de democrați poate doar să consolideze suspiciunea că între aceste partide ar exista niște relații mai speciale și acest lucru îi dezavantajează pe socialiști, mai ales dacă luăm în calcul că este foarte mare probabilitatea alegerilor anticipate. De aceea și socialiștii sunt foarte atenți cu mesajele pe care le lansează în spațiul public și accentuează de fiecare dată că nu doar o coaliție cu PD, ci orice discuție cu acest partid sunt categoric excluse. Nu știu ce ar trebui să se întâmple ca ei să-și schimbe poziția.”

Europa Liberă: Iar acest rol al PD de observator îi avantajează pe democrați să rămână doar a veghea ceea ce se întâmplă în cadrul discuțiilor dintre PSRM și cei din Blocul ACUM?

Igor Volnițchi: „Cu siguranță îi avantajează, pentru că dacă se ajunge la anticipate și acestea vor avea loc concomitent cu alegerile locale generale, PD poate spera la o mobilizare mult mai mare a activului său, care poate aduce și un rezultat mai bun, cu atât mai mult că în perioada ce s-a scurs după alegerile din 24 februarie 2019 ei nu prea au făcut greșeli grave, care să-i coste din punct de vedere electoral.

Democrații își prelungesc aflarea la guvernare până minimum în 2020...

Îi mai avantajează și din alt punct de vedere. Să admitem că avem alegeri anticipate. În această perioadă, până la alegeri, pe durata lor și două-trei luni după alegeri, ei rămân să guverneze în continuare Republica Moldova, iar fiecare zi de guvernare, fiecare lună este la preț de aur pentru ei. Apoi să admitem că după anticipate, dacă vor avea loc, nu se schimbă tabloul în general și iarăși ajungem în incapacitatea de a forma o coaliție majoritară și de a învesti un Guvern. Alte alegeri anticipate în 2019 nu vor mai putea fi făcute, pentru că legislația prevede clar: anticipatele se organizează o singură dată în an, iar aceasta înseamnă că democrații își prelungesc aflarea la guvernare până minimum în 2020.

Iar dacă vor forța ușor nota și vor zice că nu e cazul să cheltuim atât de multe resurse publice, o pot întinde până la alegerile prezidențiale, adică câștigă un dar neprețuit în situația în care s-a ajuns, practic un an și jumătate de guvernare în plus, în condițiile în care țara e în criză politică. Și aici ajungem la acel termen de 18 luni, un an și jumătate pe care el l-au solicitat cu titlu de interpretare Curții Constituționale, vorbind despre împuternicirile pe care le poate avea actualul Guvern, în condițiile în care nu se reușește învestirea unui nou executiv.”

Europa Liberă: Credeți că până acum socialiștilor și democraților le-a reușit să discrediteze opoziția pro-europeană, Blocul ACUM?

Igor Volnițchi: „Nu cred că PD și PSRM le-a reușit acest lucru, iar dacă cei din Blocul ACUM într-adevăr au călcat pe alocuri strâmb e doar vina lor. Eu admit că ei ar putea avea unele ușoare prejudicii electorale din cauză că au făcut niște mișcări nu chiar justificate, nu au știut cum să le argumenteze la anumite etape, iar pe alocuri au avut chiar și unele acțiuni contradictorii, acțiuni și declarații, însă acesta nu e „meritul” PD sau al PSRM. Dacă au și suferit unele pierderi de imagine și de rating, atunci doar din vina proprie, doar pe greșelile proprii.”

XS
SM
MD
LG