Linkuri accesibilitate

Refrenul anticipatelor și dilemele politicienilor de la Chișinău


Imagine generică
Imagine generică

În ultima vreme democraţii sunt mai puţin vocali şi par să urmărească calm gâlceava dintre socialişti şi Blocul ACUM.

La aproape două luni de la alegerile parlamentare, partidele nu par să fie făcut vreun pas către o eventuală coaliție de guvernare. PSRM şi Blocul Acum, singurele formaţiuni care încearcă să negocieze, deocamdată au mai multe disensiuni decât puncte de tangenţă. În căutarea unei soluţii de formare a Guvernului, preşedintele Igor Dodon intenționează să se adreseze la Curtea Constituţională ca să vadă dacă poate înainta candidatura premierului, atunci când Parlamentul nu are o conducere şi nu poate adopta legi în lipsa unei majorităţi parlamentare.

Refrenul anticipatelor și dilemele politicienilor de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct


Desemnarea unui candidat la funcţia de premier, în lipsa unei majorităţi parlamentare care să-l încuviințeze, ar fi inutilă, zicea recent Igor Dodon, într-o emisiune televizată. Șeful statului vrea să știe totuși dacă este sau nu obligat să înainteze premierul. Dacă Înalta Curte va ajunge la concluzia că preşedintele are această sarcină, imediat după sărbătorile pascale el urmează să poarte negocieri cu fracţiunile parlamentare, după care va înainta un candidat la funcţia de prim-ministru.

Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon

„Dacă nu există majoritate parlamentară, atunci va trebui să-mi asum responsabilitatea şi să mă gândesc pe cine să înaintez, iar mai departe să se descurce Parlamentul”, a spus Igor Dodon.

Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, crede că înaintarea unei candidaturi la postul de premier ar fi imposibilă în lipsa unui legislativ funcţional:

„Până când nu sunt formate structurile parlamentului, începând de la preşedinte, vice-preşedinte, comisiile de specialitate, el nu poate face acest lucru pentru că nu are cine lucra cu candidatul la funcţia de prim-ministru.”

Unii comentatori, între ei Andrei Popov, au avansat anterior ideea că şeful statului ar putea totuşi nominaliza candidatura premierului în lipsa unei majorităţi parlamentare formalizate. Popov presupunea că această candidatură de compromis ar putea fi actual ministru de finanțe Ion Chicu, cu care Dodon a lucrat pe vremea guvernării comuniste, iar Chicu ar putea fi sprijinit şi de deputaţii guvernării democrate.

Deocamdată socialiştii resping categoric orice negocieri cu PD şi încearcă un fel de dialog cu blocul ACUM. Numai că cele două formaţiuni, PSRM şi ACUM, văd soluţii diferite pentru ieșirea din impasul politic.

Deocamdată socialiştii resping categoric orice negocieri cu PD...

Acestea au fost trecute în revistă astăzi în cadrul unei dezbateri găzduite de agenţia de presă IPN. Blocul ACUM insistă pe scoaterea instituțiilor statului de sub controlul democraţilor şi învestirea unui guvern minoritar, a spus deputatul ACUM, Igor Munteanu. Socialiştii vor însă un guvern sprijinit de o majoritate parlamentară formată împreună cu ACUM, a spus deputatul socialist Gaik Vartanean. Deputații din cele două formaţiuni s-au acuzat reciproc că s-ar face responsabili de un eventual scrutin anticipat.

Gaik Vartanean
Gaik Vartanean

„Dacă nu reuşim cu blocul ACUM să facem o majoritate parlamentară şi un guvern deplin funcţional atunci suntem pregătiţi de alegeri anticipate. Blocul ACUM dacă nu vrea coaliţie pentru că nu are încredere în noi, atunci să o spună deschis că nu are încredere în nimeni şi că e pregătit să meargă în anticipate şi de 15 de ori, până când nu va obţine majoritate.”

Igor Munteanu: „Cred că cei care blochează şedinţa legislativului se vor face vinovaţi de alegeri anticipate, cei care nu acceptă compromisuri mici pentru ca să obţinem scopuri mari. Noi am spus că nu putem face o alianţă de guvernare, dar suntem foarte interesaţi de începerea scoaterii de sub captivitate a unei instituţii care ar putea să scuture verticala puterii.”

Analistul politic Igor Boţan, care a participat şi el la dezbatere, a concluzionat că deocamdată nu pare ca lucrurile să se miște în direcția formării unei majorități parlamentare și a instaurării unui cabinet de miniștri care să guverneze țara. Mai probabile par a fi alegerile parlamentare anticipate de care democraţii au început să se pregătească deja, a menţionat expertul.

Democraţii au fost invitaţi şi ei la dezbatere, dar niciun reprezentant al PD nu a dat curs solicitării. În ultima vreme democraţii sunt mai puţin vocali şi par să urmărească calm gâlceava dintre socialişti şi Blocul ACUM.

În mediul analiştilor se vorbeşte că singura variantă luată în calcul acum de democraţi ar fi anticipatele, pe care PD ar dori să le comaseze cu alegerile locale, ceea ce le-ar aduce un scor mai bun dat fiind controlul pe care democraţii îl au în cele mai multe primării şi consilii raionale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG