Linkuri accesibilitate

Vlad Batrîncea: „Fiecare trebuie să facă jumătate de pas, un pas în urmă și să găsim un numitor comun”


Afişe electorale în zona Circului din Chişinău
Afişe electorale în zona Circului din Chişinău

Interviu cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor despre eventualele tratative cu reprezentanții Blocului ACUM.

O eventuală coaliție între Blocul ACUM și PSRM ar ajuta la depășirea unei crize politice, este argumentul deputatului socialist Vlad Batrîncea care neagă categoric o înțelegere dintre socialiști și democrați sugerând că eșecul negocierilor cu Blocul ACUM ar duce la anticipate.

Interviu cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:41 0:00
Link direct


Europa Liberă: Crezul șefului statului e că cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Legislativului cu atât discuțiile între deputații din partidele din Parlament ar putea să fie mai constructive. Chiar credeți că există șanse să se ajungă și la constructivism?

Vlad Batrîncea
Vlad Batrîncea

Vlad Batrîncea: „Chiar credem că mai aproape de sfârșitul perioadei acesteia de trei luni, după care Parlamentul urmează a fi dizolvat, colegii din Blocul ACUM vor deveni un pic mai flexibili și vor examina o agendă comună, deoarece nu poți impune o agendă doar reieșind din doleanțele celor din Blocul ACUM. Este evident că urmează să creăm o majoritate parlamentară, este evident că și noi, socialiștii, avem o poziție și nu ne place mult mesajul public al celor din Blocul ACUM, aceste ofense și această impunere, acest șantaj politic.

Noi avem o echipă, un partid în spate, avem un număr impunător de alegători și dorim să fim percepuți ca parteneri, dorim să fim acceptați de către Blocul ACUM și ca partid, dorim ca ei să ne primească pe noi așa cum suntem noi, să primească și alegătorii noștri așa cum sunt ei, deoarece alegătorii au decis și ne-au trimis în Parlament. Oamenii într-adevăr doresc această conlucrare, oamenii nu văd, chiar și alegătorii Blocului ACUM, o piedică în crearea unei majorități parlamentare stabile, oamenii vor să vadă o guvernare stabilă, adecvată, cu o foaie de parcurs foarte clară, iar aceste lucruri care se propun de către colegi, de către Blocul ACUM – o coaliție situativă cu speaker de Parlament și prim-ministru din partea Blocului ACUM – sunt lucruri și poziții sterile, infantile. În mod normal, noi trebuie să discutăm și fără presă, să ne așezăm la masa de negocieri și să vedem cum se poate de condus statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar și poziția dvs. rămâne a fi una intransigentă, cerând ca funcția de speaker să-i aparțină fracțiunii PSRM?

Vlad Batrîncea: „Da, este poziția oficială a noastră, considerăm că este o propunere foarte rezonabilă, adecvată, în care noi, fiind prima fracțiune cu 35 de deputați în Parlament, obținem funcția de speaker al Parlamentului, suntem gata să susținem un Guvern condus de cei din Blocul ACUM, și nu un Guvern minoritar, dar un Guvern cu competențe depline și considerăm că acest lucru este în avantajul Blocului ACUM și dlor primesc pârghii importante în stat și funcția de prim-ministru și împreună realizăm acea agendă despre care am discutat.

Suntem gata să susținem demersul și acele propuneri legislative pe care le are Blocul ACUM...

Am spus doar foarte clar că suntem gata să susținem, cu excepția Legii Magnițki, care nu are nimic cu Republica Moldova; suntem gata să susținem demersul și acele propuneri legislative pe care le are Blocul ACUM. Și mai mult, am reiterat că aceleași proiecte noi deja și le-am promovat în legislatura precedentă. Că părere de rău, nu am avut o majoritate. Astăzi avem o șansă reală să avem majoritatea și să realizăm această agendă.”

Europa Liberă: Dvs. ziceți că îi lăsați pe cei din Blocul ACUM să-și asume Executivul, iar, pe de altă parte, ați cerut totuși ministerele de externe, al apărării, portofoliul de la reintegrare...

Vlad Batrîncea: „Și e argumentat acest lucru, deoarece blocul constituțional de apărare, de ordine publică și de relații externe, constituțional sunt domeniile care aparțin președintelui țării. Noi niciodată nu am ascuns că vrem să întoarcem președintelui acele competențe care existau până pe 1 octombrie 2016.

Pledăm pentru un stat de drept, pentru separarea puterilor în stat și aceste lucruri nu se referă doar la dl Dodon...

Anume pentru dl Dodon, care a fost președinte al Partidului Socialiștilor, aceste competențe au fost reduse și dorim să restabilim instituția prezidențială, atribuțiile acestei instituții, deoarece pledăm pentru un stat de drept, pentru separarea puterilor în stat și aceste lucruri nu se referă doar la dl Dodon. Peste un an vor avea loc alegeri prezidențiale, bineînțeles că noi îl vom susține pe dl Dodon, dar și cei din Blocul ACUM vor avea un candidat și de ce nu? Aceste competențe urmează să aparțină instituției prezidențiale și este un lucru absolut normal.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că intenția socialiștilor e ca să schimbe vectorul politicii externe, să fie denunțat Acordul de Asociere pe care îl are Moldova cu UE?

Vlad Batrîncea: „Nu, noi înțelegem foarte bine că este o realitate politică care este în Parlamentul actual, noi înțelegem foarte bine că trebuie găsit consensul în acest sens. În calitate de consens am propus un echilibru politic, un echilibru în politici externe, astfel încât să păstrăm relațiile și proiectele cu Uniunea Europeană și, totodată, vrem să propunem un nou model. Deci, noi, socialiștii, suntem gata să asigurăm relații bune cu Estul, să aducem investiții, să aducem resursele energetice la preț convenabil, să întoarcem piețele de desfacere. Cei din Blocul ACUM în persoana prim-ministrului vor asigura continuitatea cu Uniunea Europeană și vom încerca să facem tot posibilul și tot ce este convenabil Republicii Moldova, avantaje evidente și în politicile cu Uniunea Europeană, și cu spațiul estic, cu CSI. Și credem că acest model la ziua de astăzi este unul adecvat și este unul așteptat de societate, deoarece avem această societate pe care o avem, avem acei care pledează pentru UE, avem acei care pledează pentru relații bune cu CSI, cu Federația Rusă și trebuie să găsim acest echilibru. Și noi propunem colegilor din Blocul ACUM anume acest echilibru – dezvoltarea relațiilor și cu Estul, și cu Vestul în interesul național al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Și gazoductul Iași-Ungheni are șanse să fie dat în exploatare?

Vlad Batrâncea: „Cred că sunt șanse să dăm în exploatare și acest gazoduct, dar dacă Dvs. este să analizați, de asta și propunem colegilor din Blocul ACUM să ne așezăm la masa de negocieri și, de ce nu? şi fără presă ca să avem și întâlniri de lucru. Pe urmă, normal că vom comunica despre rezultatele acestor negocieri, ca să vedem toată foaia de parcurs, toată agenda pe patru ani înainte, să știm ce facem cu domeniul energetic, să știm ce facem cu economia, cu domeniul social și să putem ulterior ieși public cu acea agendă care este agreată de ambele părți, ca oamenii să știe ce dorim să facem noi, socialiștii, împreună cu cei din Blocul ACUM, într-o majoritate parlamentară.

Înțelegem că această misiune nu este deloc simplă, dar trebuie să găsim aceste capacități, această înțelepciune pentru a realiza acest lucru, deoarece majoritatea societății, oamenilor așteaptă acest lucru. Dar dacă cei din Blocul ACUM vor insista doar pe mesajul politic pe care îl repetă zilnic, evident că nu vom obține nimic ca și rezultat. Trebuie să fim mai înțelepți și trebuie să înțelegem un lucru, că dacă sunt două părți, fiecare trebuie să facă jumătate de pas, un pas în urmă și să găsim un numitor comun.”

Europa Liberă: Și pasul înapoi pentru dvs. ce ar însemna?

Vlad Batrâncea: „Asta ar însemna că, în primul rând, cei din Blocul ACUM ne acceptă ca parteneri în majoritatea parlamentară și în comun să partajăm responsabilitățile în Republica Moldova. Dorim să avem instituții de stat funcționale și evident că vor fi instituții de stat care vor fi conduse de socialiști, vor fi instituții de stat importante care vor fi conduse de cei din Blocul ACUM, dar urmează împreună să alcătuim acea agendă după care vor funcționa aceste instituții de stat. Acest lucru este perfect real, dar acest lucru trebuie să fie foarte stabil, ca să nu admitem situația cum era, de exemplu, în 2013, când tot a avut loc o coaliție situativă, care s-a finalizat cu ceea ce s-a finalizat. Dl Filat poate să confirme acest lucru.

Noi nu dorim zilnic să discutăm, astăzi una votăm, alta nu o votăm, stabilim odată și înainte tot ce avem de votat, de făcut și de realizat. Problema cea mai mare este că cei din Blocul ACUM nu conștientizează un lucru, noi putem vota legi de care dorim, dar aceste legi urmează a fi realizate de Guvern, de instituția statului. Și aici este nevoie și de timp, și de efort în realizarea acestei agende. Nu trebuie să fim naivi și infantili și să credem că scoaterea țării din captivitate, dezoligarhizarea Republicii Moldova se produce doar prin unele votări în Parlament. Este nevoie de un efort, de lucru și de conlucrarea tuturor instituțiilor statului, iar noi, majoritatea parlamentară – 61 de deputați – vom asigura politic realizarea acestei agende.”

Europa Liberă: Dl Oazu Nantoi, unul dintre deputații Blocului ACUM, spunea Europei Libere că Partidul Socialiștilor nu ar fi atât de original, dat fiind faptul că și PD, și PSRM au ales această tactică – pe de o parte, vorbesc despre coalizare cu Blocul ACUM, iar pe de altă parte, cu Partidul Democrat este totul apriori exclus, pe când socialiștii singuri lovesc în aceste eventuale firave scenarii și că mai degrabă ați vrea totuși să mergeți într-o coaliție cu PDM-ul lui Vlad Plahotniuc.

Vlad Batrîncea: „Dl Nantoi are tot dreptul să promoveze ceea în ce crede, însă dacă poziția dlor este să nu meargă cu socialiștii într-un bloc, într-o coaliție doar pe motive că socialiștii eventual se unesc cu PD, este o poziție infantilă, naivă și nu este una serioasă.

Noi trăim într-o societate deschisă, avem parteneri internaționali care urmăresc cu mare atenție situația din Republica Moldova și noi, socialiștii, considerăm că suntem un partid serios, avem 35 de deputați, avem un număr impunător de alegători și noi nu dorim să ne jucăm în jocul acesta de cuvinte. Noi dorim, împreună cu cei din Blocul ACUM, să construim o agendă foarte clară, o foaie de parcurs și s-o realizăm, iar dacă noi nu o vom face sau acea parte care nu va realiza această foaie de parcurs va fi sancționată de alegători, de opinia publică.

Următorul pas sunt anticipatele și dacă Blocul ACUM vede în asta soluția, va fi sancționat de către alegători...

Și noi, Partidul Socialiștilor, avem ambiții politice nu doar pe un singur an înainte și noi nu dorim să participăm în jocuri, în show-uri politice, noi dorim să demonstrăm întregii societăți că noi avem capacitatea să realizăm acea agendă despre care vorbim, iar dacă cei din Blocul ACUM caută numai fel de fel de justificări de ce ei nu acceptă majoritatea cu socialiștii, vor fi ei taxați la rândul lor de alegători, deoarece nu va fi coaliție cu PD cu participarea PSRM-ului; reieșind din asta, următorul pas sunt anticipatele și dacă Blocul ACUM vede în asta soluția, vor fi sancționați de către alegători, iar după anticipate va fi plus-minus aceeași configurație, numai că cei din Blocul ACUM vor avea mai puțini deputați. Urmează să-și asume răspunderea față de această situație.”

Europa Liberă: Trei deputați independenți au cerut Curții Constituționale să spună dacă mai e cu putință să fie modificat sistemul electoral, adică să fie anulat cel în baza votului mixt și să se revină la votul proporțional. Pentru dvs. e de principiu să rămâneți la votul mixt?

Vlad Batrîncea: „Această sesizare nu are cum să schimbe realitatea în domeniul electoral, deoarece există o procedură prescrisă în lege și prevăzută în normele internaționale: 1. Parlamentul trebuie să voteze cu majoritatea voturilor modificarea sistemului electoral; 2. În modificarea sistemului electoral este obligatoriu și avizul pozitiv al Guvernului; 3. Acest proiect urmează a fi trecut prin expertizarea Comisiei de la Veneția. Sunt proceduri prescrise în lege și sunt norme internaționale aici, nu are cum o interpelare către Curtea Constituțională să modifice această realitate. Dacă se dorește de modificat Codul Electoral, iarăși urmează să avem majoritatea stabilă în Parlament, Guvern, structurile necesare pentru a opera aceste modificări, iar în lipsa majorității parlamentare aceste lucruri sunt irealizabile.”

Europa Liberă: Dar dacă ajungeți la un numitor comun dvs. cu cei din Blocul ACUM, ar fi cu putință să fie modificat Codul Electoral și să se ajungă la votul proporțional?

Vlad Batrîncea: „Dacă acest lucru va fi introdus în foaia de parcurs agreată de ambele părți în cadrul negocierilor, bineînțeles – de ce nu? –, dar acest lucru depinde dacă vom forma această majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Și socialiștii ar agrea o asemenea situație?

Vlad Batrîncea: „Dacă acest lucru va fi, mă rog, va condiționa crearea majorității parlamentare cu cei din Blocul ACUM, cel mai probabil că vom accepta.”

Europa Liberă: Ei spun că insistă pe deoligarhizarea țării, ruperea Moldovei din captivitate, aceasta ar fi hârtia de turnesol pentru dvs., deputații din Partidul Socialiștilor. Dvs. ce ziceți?

Vlad Batrîncea: „Noi am început a vorbi despre caracterul captiv al statului, despre controlul politic asupra justiției încă atunci când cei din PLDM au stat în majoritatea parlamentară, au fost în Guvern, atunci când dlor au participat în unele procese cum, de exemplu, erau dispoziții secrete ale Guvernului, precum concesionarea aeroportului, noi am stat și am protestat în fața Guvernului. De aceea, noi am fost primii care am promovat aceste proiecte în Parlament. În 2014, 2015, 2016 noi am venit și cu declarații privind caracterul captiv al statului, numai că am obținut doar 34 de deputați, nu ne-au ajuns, nu aveam majoritatea parlamentară, avem o șansă unicală acum să avem majoritatea parlamentară, care și va vota aceste legi și această declarație, dar și va realiza aceste legi în viață.”

Europa Liberă: Cum poți la modul practic să iei puterea de la dl Plahotniuc?

Primul pas pentru a scoate țara din captivitate este de a forma majoritatea parlamentară. Noi vrem formarea unui Guvern funcțional, nu minoritar...

Vlad Batrîncea: „În ce constă, dacă este să analizăm acest mesaj – scoaterea țării din captivitate –, acest proces s-a pornit din Parlament, atunci când a fost creată o majoritate parlamentară fără a ține cont de voința cetățenilor, atunci când au avut loc migrații masive ca urmare a coruperii politice ș.a.m.d. De aceea, primul pas pentru a scoate țara din captivitate este de a forma majoritatea parlamentară. Noi vrem formarea unui Guvern funcțional, nu minoritar, noi vom scoate și Guvernul din captivitate. Mai departe, Parlamentul și Guvernul deleagă reprezentanții lor în Curtea Supremă de Justiție și alte instituții de drept, instituții importante. Acest lucru necesită timp, este o procedură legală care trebuie respectată și dacă este voință politică și majoritate parlamentară stabilă, într-o perioadă rezonabilă acest lucru poate fi realizat. Noi, socialiștii, suntem gata să propunem această foaie de parcurs care ulterior va fi dată publicității.”

Europa Liberă: Dvs. ați revenit de la Moscova. Kremlinul are o simpatie pentru o coaliție sau alta în Republica Moldova? Interesul Moscovei față de Republica Moldova sau posibilitățile Moscovei sunt exploatate acum când se vorbește despre crearea unei majorități?

Vlad Batrîncea: „Dna Ursu, această deplasare la Moscova a fost ca și activitate interparlamentară, deoarece avem acorduri de parteneriat în cadrul grupului de prietenie între Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat, plus avem acorduri interpartinice cu Partidul „Edinaia Rossia” și cu „Spravedlivaia Rossia” și această vizită a fost planificată acum două luni, evident sunt lucruri de protocol, am avut o agendă destul de serioasă, nu am discutat situația politică sau nu am primit anumite indicații, pot să vă spun că am avut unele discuții și am explicat colegilor din Federația Rusă care este situația postelectorală în Republica Moldova, i-am informat că decizia Consiliului Republican al PSRM este de a merge la negocieri cu Blocul ACUM și, în cazul în care cei din Blocul ACUM nu vor accepta majoritatea parlamentară, vom merge respectiv în campania privind organizarea alegerilor anticipate.

Pot să vă spun cu toată seriozitatea, au fost 35 de deputați, că nu am avut nicio impunere, nu a existat nicio opinie din partea celor din Duma de Stat că, iată, socialiștii trebuie să facă asta, asta sau asta. Dlor au luat act față de ceea ce le-am povestit și unica părere așa, mai imperativă, pe care am auzit-o noi, atunci când am fost cu dl Mironov, președintele Partidului „Spravedlivaia Rossia”, dlui ne-a recomandat să facem tot posibilul pentru negocieri eficiente și să nu admitem alegeri parlamentare anticipate. Alte poziții din partea conducerii Federației Ruse noi pur și simplu nu am sesizat.”

Europa Liberă: Mulțumesc foarte mult, dl Batrîncea, pentru aceste precizări care sunt de mare folos, dar totuși colegul Dvs. socialist Eduard Smirnov, care a întrerupt ședința Parlamentului, el trebuie să anunțe despre continuarea acestei ședințe. Când ar fi posibil să fie făcut acest anunț?

Vlad Batrîncea: „Dna Ursu, și eu vă mulțumesc mult pentru acest interviu. Vă comunic că, conform procedurii legale a legislației naționale, a Regulamentului Parlamentului, se prevede următoarea procedură: după constituirea fracțiunilor parlamentare, se declară majoritatea parlamentară, după ce dl Smirnov a adresat plenului Parlamentului această întrebare: dacă dorește cineva să declare majoritatea parlamentară?, după ce nu a fost declarată majoritatea, dlui legal a întrerupt ședința. Următorul pas, conform legii și normelor juridice de drept internaționale, este anunțarea majorității parlamentare, următorul pas – acele fracțiuni parlamentare care, mă rog, au agreat crearea majorității parlamentare urmează să convoace Parlamentul și să anunțe decizia luată.

În lipsa majorității parlamentare, Parlamentul nu are ce examina, nu este niciun sens de întrunit Parlamentul în ședință. De ce? Pentru că după anunțarea, declararea majorității parlamentare se alege președintele, președinții, Biroul și comisiile și Parlamentul devine funcțional. În lipsa acestei majorități parlamentare, nimeni nu poate alege președintele Parlamentului, Biroul și comisiile și situația rămâne blocată. Și acest lucru nu este inventat în Moldova, este istoria parlamentarismului, este un lucru absolut firesc și de aceea nu e niciun sens de adunat ședința Parlamentului, fără a avea majoritatea și fără a alege conducerea Parlamentului. Cu ce scop? Să facem anumite declarații? Nici aceste declarații nu sunt prevăzute de către Regulamentul Parlamentului, deoarece este procedură și pentru declarații.

Să punem unele proiecte de legi, să le examinăm, noi nu avem dreptul, deoarece nu avem președinte de Parlament, care supune votului și constată majoritatea și semnează proiecte de legi; nu avem Biroul Permanent, care stabilește proiectul ordinei de zi și nu avem comisii parlamentare permanente care examinează în fond proiecte de lege și vin cu rapoartele respective, de aceea următorul pas este declararea majorități parlamentare și alegerea conducerii Parlamentului.”

XS
SM
MD
LG